Mag je een hond wassen met gewone shampoo?

Header voor honden

Natuurlijk kun je je hond wassen met gewone shampoo, maar voordat je enthousiast aan de slag gaat, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. In deze informele blog gaan we dieper in op het onderwerp en bespreken we enkele tips en trucs om ervoor te zorgen dat je harige vriend een veilige en aangename badtijd heeft.

Mag je hond wassen met gewone shampoo?

Waarom zou je gewone shampoo gebruiken voor je hond?

Laten we beginnen met de redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om gewone shampoo voor hun hond te gebruiken. Ten eerste is het misschien gewoon handiger. Als je hond dringend een bad nodig heeft en je hebt geen speciale hondenshampoo bij de hand, kun je gewone menselijke shampoo gebruiken. Het kan ook een kostenbesparende maatregel zijn, aangezien sommige speciale hondenshampoos prijzig kunnen zijn.

De voor en nadelen van gewone shampoo

Hoewel gewone shampoo voor een keer misschien wel werkt, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden:

Voordelen

 • Toegankelijkheid: het is meestal gemakkelijk te vinden in de meeste huizen.
 • Kostenbesparend: het kan goedkoper zijn dan speciale hondenshampoo.
 • Reinigt: het reinigt de vacht en verwijdert vuil en geurtjes.

Nadelen

 • pH-balans: menselijke shampoo heeft een andere pH-waarde dan hondenhuid, waardoor het de natuurlijke oliën van de huid kan verstoren.
 • Huidirritatie: sommige gewone shampoos bevatten ingrediënten die de gevoelige huid van een hond kunnen irriteren.
 • Geur: de parfums en geurstoffen in menselijke shampoo kunnen te sterk zijn voor de gevoelige neus van je hond.

Wanneer is het oké om gewone shampoo te gebruiken?

Er zijn momenten waarop je gewone shampoo veilig kunt gebruiken voor je hond, maar dit moet met mate gebeuren. Hier zijn enkele situaties waarin het acceptabel kan zijn:

 • Noodgeval: als je hond in iets vies of stinkends heeft gerold en je hebt niets anders bij de hand, kan een snelle wasbeurt met gewone shampoo helpen om de ergste lucht en vuil te verwijderen. Zorg er wel voor dat je de shampoo grondig uitspoelt.
 • Veterinaire aanbeveling: soms kan een dierenarts specifieke aanbevelingen doen voor shampoos, afhankelijk van de gezondheidstoestand van je hond. Als je dierenarts zegt dat het oké is om een milde, ongeparfumeerde menselijke shampoo te gebruiken, volg dan hun advies nauwkeurig op.
 • Tijdelijk gebrek aan hondenshampoo: als je even zonder hondenshampoo zit en je wilt je hond toch wassen, kun je in noodgevallen gewone shampoo gebruiken. Zorg er wel voor dat je daarna zo snel mogelijk een geschikte hondenshampoo aanschaft.

Tips voor het gebruik van gewone shampoo bij het wassen van je hond

Als je besluit om gewone shampoo te gebruiken om je hond te wassen, zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat het een veilige en effectieve ervaring wordt:

 • Kies een milde, ongeparfumeerde shampoo: zoek naar een shampoo die zo min mogelijk kunstmatige geurstoffen en kleurstoffen bevat. Een hypoallergene, milde formule is het beste.
 • Verdun de shampoo: verdun de shampoo met water voordat je hem op je hond aanbrengt. Dit helpt om de concentratie van de shampoo te verminderen en vermindert het risico op huidirritatie.
 • Spoel grondig uit: zorg ervoor dat je de shampoo grondig uitspoelt. Resten shampoo kunnen huidirritatie veroorzaken.
 • Gebruik een conditioner: overweeg om een milde conditioner te gebruiken om de vacht van je hond zacht en glanzend te maken, vooral als je hond een lange vacht heeft.
 • Wees voorzichtig met de ogen en oren: vermijd contact met de ogen en oren van je hond, omdat gewone shampoo kan prikken en irritatie kan veroorzaken.
 • Droog grondig af: zorg ervoor dat je je hond grondig afdroogt na het baden om te voorkomen dat hij het koud krijgt.
 • Observeer je hond: houd je hond nauwlettend in de gaten na het baden. Als je merkt dat hij huidirritatie, jeuk of roodheid vertoont, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Conclusie

Het wassen van je hond met gewone shampoo kan in bepaalde situaties nuttig zijn, maar het moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Als je regelmatig je hond moet wassen, is het het beste om te investeren in een speciale hondenshampoo. Deze shampoos zijn speciaal geformuleerd voor de huid en vacht van honden en minimaliseren het risico op irritatie. Denk er altijd aan om de gezondheid en het welzijn van je harige vriend voorop te stellen en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts voor advies.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Symptomen van een angstige kat

Symptomen van een angstige kat

Welkom bij onze blog, vandaag gaan we de schijnwerpers richten op onze pluizige vrienden en hun emot
Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy