Hond eet kauwgom van straat

Header voor honden

Als hondenliefhebber weet je waarschijnlijk dat honden soms rare dingen van de straat oppikken. Eén van de meest zorgwekkende items die je hond kan opeten, is kauwgom. Kauwgom kan gevaarlijk zijn voor honden, vooral als het xylitol bevat, een zoetstof die giftig is voor honden. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als je hond kauwgom heeft gegeten en hoe je kunt voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Honden

Waarom kauwgom gevaarlijk is voor honden

Kauwgom kan verstikkingsgevaar opleveren, maar de grootste zorg is xylitol. Deze zoetstof kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Xylitol wordt vaak gebruikt in suikervrije kauwgom en andere producten. Zelfs een kleine hoeveelheid kan een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) veroorzaken en in ernstige gevallen kan het leiden tot leverfalen.

Symptomen van xylitolvergiftiging

Als je hond kauwgom heeft gegeten, is het belangrijk om alert te zijn op symptomen van xylitolvergiftiging. Deze kunnen optreden binnen 10 tot 60 minuten na inname en omvatten:

 • Braken
 • Zwakte of lethargie
 • Coördinatieproblemen
 • Trillingen of toevallen
 • Bewustzijnsverlies

Als je deze symptomen opmerkt, moet je onmiddellijk handelen.

Wat te doen als je hond kauwgom heeft gegeten

 • Blijf kalm: het is begrijpelijk dat je in paniek raakt als je hond iets potentieel giftigs heeft gegeten, maar het is belangrijk om kalm te blijven. Je hond voelt je stress aan, wat de situatie kan verergeren.
 • Verwijder resten van kauwgom: als je nog kauwgom in de buurt van je hond ziet, verwijder deze dan meteen om verdere inname te voorkomen.
 • Neem contact op met de dierenarts: bel direct je dierenarts of een dierenkliniek en leg de situatie uit. Ze zullen je adviseren wat je moet doen en of je met je hond naar de praktijk moet komen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om je hond braakmiddel te geven, maar dit moet altijd in overleg met een dierenarts gebeuren.
 • Houd je hond in de gaten: blijf je hond goed in de gaten houden en let op eventuele symptomen van vergiftiging. Noteer de tijd en hoeveelheid van de ingenomen kauwgom, dit kan nuttige informatie zijn voor de dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen

 • Leer je hond “los” of “nee”: het trainen van je hond om commando’s zoals “los” of “nee” te begrijpen, kan van onschatbare waarde zijn. Deze commando’s kunnen voorkomen dat je hond gevaarlijke dingen van de grond oppakt.
 • Vermijd kauwgom in huishouden: probeer suikervrije kauwgom met xylitol te vermijden in je huis. Houd alle kauwgom buiten bereik van je hond, bijvoorbeeld in gesloten kasten.
 • Wees oplettend tijdens wandelingen: tijdens wandelingen moet je altijd alert zijn op wat je hond doet. Honden zijn nieuwsgierig van aard en kunnen snel iets van de straat opeten voordat je het doorhebt. Een korte riem kan helpen om meer controle te hebben over waar je hond snuffelt.
 • Regelmatige training: regelmatige gehoorzaamheidstraining kan helpen om je hond beter onder controle te houden en gehoorzamer te maken tijdens wandelingen. Dit vermindert de kans dat je hond iets gevaarlijks oppikt.

Conclusie

Het eten van kauwgom kan gevaarlijk zijn voor je hond, vooral als het xylitol bevat. Het is belangrijk om snel te handelen en contact op te nemen met een dierenarts als je vermoedt dat je hond kauwgom heeft gegeten. Door je hond goed te trainen en altijd alert te zijn tijdens wandelingen, kun je dit soort situaties hopelijk voorkomen. Onthoud dat voorkomen altijd beter is dan genezen, en dat een goed getrainde hond minder snel in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Met deze tips en informatie ben je beter voorbereid om je hond veilig te houden en te voorkomen dat hij iets gevaarlijks eet. Blijf alert en zorg goed voor je trouwe viervoeter!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering