Waarom eet mijn hond onkruid?

Header voor honden

Het is een zonnige middag en je bent met je hond in het park aan het wandelen. Plotseling duikt hij zijn neus in het gras en begint enthousiast te knabbelen aan een paar blaadjes onkruid. Dit is misschien niet de eerste keer dat je dit ziet, maar het roept wel vragen op. Waarom doet je hond dit? Is het gevaarlijk? En hoe kun je het voorkomen?

Waarom eet mijn hond onkruid?

Waarom eet mijn hond onkruid?

Honden zijn van nature nieuwsgierig en verkennen hun omgeving graag met hun mond. Dit gedrag stamt af van hun voorouders die alles moesten onderzoeken om te overleven. Maar er zijn nog andere redenen waarom je hond onkruid eet:

  • Natuurlijke inquisitiviteit: net als kinderen verkennen honden de wereld door dingen te proeven. Het kan simpelweg zijn dat ze nieuwsgierig zijn naar de smaak of textuur van het onkruid.
  • Tekort aan voedingsstoffen: soms eten honden onkruid omdat ze een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Dit komt vaak voor bij honden die een eenzijdig dieet hebben.
  • Maagklachten: honden eten soms gras of onkruid om hun maag te kalmeren. Dit kan helpen bij het verlichten van indigestie of om braak op te wekken als ze zich misselijk voelen.

Is het gevaarlijk?

Niet alle onkruid is gevaarlijk voor honden, maar er zijn wel enkele soorten die giftig kunnen zijn. Hier zijn een paar voorbeelden van onkruid dat je hond beter kan vermijden:

  • Vingerhoedskruid (Digitalis): dit prachtige, maar dodelijke plantje bevat stoffen die ernstige hartproblemen kunnen veroorzaken.
  • Oleander: een zeer giftige plant die braken, diarree, en zelfs de dood kan veroorzaken.
  • Paddenstoelen: niet alle paddenstoelen zijn schadelijk, maar sommige kunnen dodelijk zijn. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je hond weg te houden van paddenstoelen.

Hoe kun je het voorkomen?

Als je hond een gewoonte heeft ontwikkeld om onkruid te eten, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om dit gedrag te ontmoedigen:

  • Bied alternatieven aan: zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water en een uitgebalanceerd dieet krijgt. Dit kan helpen om eventuele voedingsgebreken te voorkomen.
  • Training: leer je hond het commando “laat het” of “nee” om hem te stoppen als hij aan onkruid begint te knabbelen. Belonen met een traktatie kan hierbij erg effectief zijn.
  • Veilig wandelen: let goed op tijdens wandelingen en probeer gebieden te vermijden waar veel giftig onkruid groeit. Houd je hond aan de lijn in onbekende gebieden.

Wat te doen als je hond onkruid heeft gegeten?

Als je vermoedt dat je hond giftig onkruid heeft gegeten, is het belangrijk om snel te handelen:

  • Observeer: let op tekenen van vergiftiging zoals braken, diarree, lethargie, of convulsies.
  • Contacteer de dierenarts: neem direct contact op met je dierenarts als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten. Beschrijf de symptomen en, indien mogelijk, de plant die je hond heeft gegeten.
  • Eerste hulp: probeer niet zelf je hond te laten braken zonder advies van een dierenarts, want sommige stoffen kunnen bij het braken meer schade aanrichten.

Een veilig en gelukkige hond

Het is belangrijk om je hond veilig en gezond te houden. Door je bewust te zijn van het gedrag van je hond en te weten welke planten giftig kunnen zijn, kun je ongelukken voorkomen. Blijf alert tijdens wandelingen en zorg voor een veilige, schone leefomgeving voor je trouwe viervoeter. Op die manier kun je samen genieten van vele zorgeloze wandelingen en avonturen.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering