Waarom eet mijn hond taxus bessen?

Header voor honden

Je hond is natuurlijk je beste maatje, en je wilt het beste voor hem. Soms gebeuren er echter dingen waar je geen controle over hebt, zoals je hond die bessen van een taxusstruik eet. Dit kan behoorlijk stressvol zijn, want taxusbessen zijn giftig voor honden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over deze situatie en wat je moet doen als je hond taxusbessen heeft gegeten.

Waarom eet mijn hond taxus bessen?

Wat zijn taxusbessen?

Taxusbessen komen van de taxusboom, een sierstruik die veel in tuinen en parken voorkomt. De bessen zijn felrood en kunnen daardoor aantrekkelijk zijn voor nieuwsgierige honden. Helaas bevatten ze toxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor zowel mensen als dieren. Het eten van deze bessen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden.

Waarom zijn taxusbessen giftig?

Taxusbessen bevatten een stof genaamd taxine, die giftig is voor veel dieren, inclusief honden. Taxine werkt in op het hart en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartritmestoornissen, een vertraagde hartslag, en in sommige gevallen zelfs de dood. Het is daarom cruciaal om snel te handelen als je vermoedt dat je hond taxusbessen heeft gegeten.

Wat zijn de symptomen van vergiftiging?

Als je hond taxusbessen heeft gegeten, kunnen de symptomen variëren afhankelijk van de hoeveelheid die hij heeft ingenomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen om op te letten:

  • Braken
  • Diarree
  • Lusteloosheid
  • Ademhalingsproblemen
  • Trillen of beven
  • Verlies van coördinatie
  • Verhoogde hartslag of juist een erg langzame hartslag

Als je een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen.

Wat moet je doen?

  • Blijf kalm: het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk om kalm te blijven. Dit helpt je om helder te denken en snel te handelen.
  • Neem contact op met je dierenarts: bel direct je dierenarts en leg de situatie uit. Vertel hun hoeveel bessen je denkt dat je hond heeft gegeten en beschrijf de symptomen die je hebt opgemerkt. De dierenarts kan je adviseren over de volgende stappen en of je direct langs moet komen.
  • Probeer te voorkomen dat je hond meer eet: als je hond nog in de buurt van de taxusstruik is, zorg er dan voor dat hij weggaat en dat hij niet nog meer bessen kan eten. Dit kan door hem naar binnen te brengen of door hem aan de lijn te houden.
  • Volg de instructies van je dierenarts: je dierenarts kan je vragen om je hond naar de kliniek te brengen voor een grondige controle. In sommige gevallen kan het nodig zijn om je hond te laten braken om de giftige stoffen uit zijn systeem te krijgen. Dit moet echter alleen worden gedaan onder begeleiding van een dierenarts.

Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat je hond in de toekomst weer taxusbessen eet, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  • Verwijder de taxusstruik uit je tuin: als je een taxusstruik in je tuin hebt, overweeg dan om deze te verwijderen en te vervangen door een minder giftige plant.
  • Houd je tuin in de gaten: let goed op wat er in je tuin groeit en verwijder giftige planten of houd je hond weg van deze planten.
  • Leer je hond om te luisteren: train je hond om te komen als je hem roept, vooral als hij in de buurt van potentieel gevaarlijke planten is.

Conclusie

Het kan behoorlijk schrikken zijn als je hond taxusbessen heeft gegeten, maar door snel en adequaat te handelen, kun je de risico’s minimaliseren. Blijf kalm, neem onmiddellijk contact op met je dierenarts en volg hun advies op. Met een beetje zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter veilig en gezond blijft.

Hopelijk heeft dit artikel je wat geruststelling en nuttige informatie gegeven. Zorg goed voor je hond en wees alert op de planten in je omgeving. Je hond rekent op jou om hem te beschermen!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering