Waarom eet mijn hond een schelpen?

Header voor honden

Een hond die schelpen eet, klinkt misschien raar, maar het komt vaker voor dan je denkt. Misschien heb je je hond betrapt terwijl hij op het strand een schelp aan het kauwen was of heb je thuis stukjes schelp gevonden in zijn mand. Waarom doen ze dit eigenlijk?

Waarom eet mijn hond een schelpen?

Natuurlijke nieuwsgierigheid

Honden zijn van nature nieuwsgierige wezens. Ze verkennen de wereld met hun mond en dat betekent dat ze vaak dingen oppakken en proeven die wij niet zouden aanraken. Een schelp kan voor een hond een interessant speeltje zijn. Het ruikt anders, voelt ruw aan en maakt een krakend geluid als ze erop bijten. Dit alles kan de nieuwsgierigheid van je hond wekken en hem aanmoedigen om erop te kauwen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Soms kan het eten van ongebruikelijke dingen een teken zijn van een gebrek aan voedingsstoffen. Honden kunnen bepaalde mineralen of vitaminen missen in hun dieet en proberen dit te compenseren door op allerlei vreemde dingen te kauwen, zoals schelpen. Schelpen bevatten calcium en andere mineralen die nuttig kunnen zijn voor honden. Als je merkt dat je hond vaak schelpen eet, kan het verstandig zijn om zijn dieet te laten controleren door een dierenarts.

Verveling en stress

Net als mensen kunnen honden zich vervelen of gestrest voelen. Dit kan ertoe leiden dat ze op zoek gaan naar manieren om zichzelf te vermaken of om hun stress te verlichten. Kauwen is een natuurlijk kalmerend gedrag voor honden. Schelpen kunnen aantrekkelijk zijn omdat ze gemakkelijk te vinden zijn en een interessante textuur hebben. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt om verveling en stress te voorkomen.

Is het gevaarlijk?

Hoewel het misschien niet direct gevaarlijk lijkt, kunnen schelpen wel degelijk schadelijk zijn voor je hond. Schelpen kunnen splinteren en scherpe randen hebben, wat kan leiden tot mond- en maagproblemen. Bovendien kunnen kleine stukjes schelp vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Mogelijke gezondheidsproblemen

  • Maag- en darmverstoppingen: kleine stukjes schelp kunnen vast komen te zitten in de darmen van je hond, wat kan leiden tot een verstopping. Dit kan levensbedreigend zijn en vereist vaak een operatie om te verwijderen.
  • Scherpe randen: de randen van schelpen kunnen scherpe punten hebben die de mond, keel of maag van je hond kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot pijn, bloeden en infecties.
  • Vergiftiging: schelpen kunnen sporen van schadelijke stoffen bevatten, zoals bacteriën, parasieten of chemische verontreinigingen uit het water. Als je hond besmette schelpen eet, kan hij ziek worden.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om je hond te ontmoedigen om schelpen te eten. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

  • Houd een oogje in het zeil: als je met je hond op het strand bent, houd hem dan goed in de gaten. Probeer te voorkomen dat hij schelpen oppakt en erop kauwt. Dit kan betekenen dat je hem aan de lijn moet houden of hem moet afleiden met een speeltje.
  • Vervang schelpen met veilig speelgoed: zorg ervoor dat je hond voldoende veilig kauwspeelgoed heeft. Er zijn veel verschillende soorten kauwspeeltjes beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om aan de kauwbehoeften van honden te voldoen. Dit kan helpen om de interesse van je hond in schelpen te verminderen.
  • Bezoek de dierenarts: als je vermoedt dat je hond schelpen eet vanwege een voedingsstoftekort, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Ze kunnen het dieet van je hond evalueren en aanbevelingen doen voor aanpassingen of supplementen die kunnen helpen.

Conclusie

Hoewel het eten van schelpen een normaal gedrag kan lijken voor een nieuwsgierige hond, kan het verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Door goed op je hond te letten, hem te voorzien van voldoende veilig speelgoed en regelmatig de dierenarts te bezoeken, kun je ervoor zorgen dat je viervoeter gezond en gelukkig blijft. Dus, de volgende keer dat je hond een schelp oppakt, weet je precies wat je moet doen!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering