West Highland White Terrier

Header voor honden

De West Highland White Terrier, beter bekend als de Westie, is echt een van die honden waar je meteen verliefd op wordt. Ze zien er super schattig uit, zijn altijd vrolijk en hebben een behoorlijk robuuste gezondheid. In dit stuk gaan we eens lekker kletsen over de geschiedenis, de looks, het karakter, de gezondheid, en hoe lang je van zo’n leukerd kunt genieten. Laten we beginnen!

West Highland White Terrier

Geschiedenis

De Westie is afkomstig uit Schotland en heeft een lange geschiedenis die begon in de 18e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gefokt om ongedierte te jagen, zoals ratten en dassen, in de Schotse bergen. Deze honden moesten klein en behendig zijn, zodat ze door dichte begroeiing konden glippen, en moedig genoeg om hun prooi niet los te laten.

Het grappige is dat de oorspronkelijke Westies geen witte vacht hadden. In feite waren de eerste West Highland White Terriers een mix van verschillende kleuren. Pas later, ergens in de 19e eeuw, begonnen ze de witte vacht te kweken waar ze nu zo bekend om staan.

Looks

Westies zijn kleine honden met een stevige bouw. Hun handelsmerk is natuurlijk die witte vacht. Het is een beetje ruw en draadachtig, en ze hebben ook een soort dubbele laag met zachte ondervacht en harde bovenvacht die waterbestendig is. Dat maakt hen geschikt voor allerlei weer.

Hun kop is rond met diepdonkere ogen, en hun oren staan altijd alert omhoog. Hun neus is zwart, en ze hebben zo’n schattige, levendige uitdrukking op hun snoet. Hun staart is kort en staat omhoog.

Kortom, Westies zijn schattig, met een vrolijke uitstraling die hun persoonlijkheid weerspiegelt.

Persoonlijkheid

Wat echt opvalt aan Westies is hun levendige en vrolijke karakter. Ze zijn speels, nieuwsgierig en hebben een eindeloze energiebron. Westies hechten zich vaak heel sterk aan hun baasjes en passen goed in gezinnen. Ze zijn sociaal en kunnen goed overweg met mensen en andere honden.

Ondanks hun kleine formaat hebben Westies een grote persoonlijkheid. Ze zijn zelfverzekerd en kunnen soms behoorlijk eigenwijs zijn, maar ze zijn ook toegewijd aan hun gezin. Ze houden van spelen en wandelen, maar kunnen net zo gelukkig zijn met een luie knuffelsessie op de bank.

Maar we moeten niet vergeten dat ze oorspronkelijk gefokt werden om te jagen, dus soms kunnen ze nogal enthousiast worden bij het zien van kleine dieren. Het is dus belangrijk om ze goed in de gaten te houden als je ze uitlaat in de buurt van wild.

Gezondheid en levensverwachting

Over het algemeen zijn Westies gezonde hondjes met een levensverwachting van zo’n 12 tot 16 jaar. Maar net als bij andere rassen kunnen ze wel last krijgen van enkele gezondheidsproblemen. Een paar veelvoorkomende zijn:

  • Huidproblemen: door hun dikke vacht kunnen Westies gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën en infecties.
  • Patella Luxatie: dat is een mondvol, maar het betekent dat de knieschijf uit de kom kan schieten, wat tot kreupelheid kan leiden.
  • Leverziekte: sommige Westies hebben hier genetisch gezien last van, en het kan hun leverfunctie beïnvloeden.
  • Legg-Calvé-Perthes-ziekte: ook hier is de naam langer dan we willen, maar het is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop wordt verstoord, wat pijn en kreupelheid veroorzaakt.

Zorg ervoor dat je regelmatig naar de dierenarts gaat, geef ze goed te eten en laat ze genoeg bewegen om ervoor te zorgen dat je Westie een lang, gelukkig en gezond leven heeft.

Conclusie

De West Highland White Terrier is gewoon een schattig en leuk ras. Ze hebben een boeiende geschiedenis, een geweldig karakter en over het algemeen goede gezondheid. Maar vergeet niet dat ze wel wat aandacht en zorg nodig hebben. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, gezonde voeding en voldoende beweging zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je Westie een lang en gelukkig leven heeft. Dus als je op zoek bent naar een hond met veel persoonlijkheid en een superschattig uiterlijk, dan is de West Highland White Terrier zeker het overwegen waard. Ze zullen je hart veroveren met hun charme en genegenheid, en je zult snel begrijpen waarom ze zo’n geliefd ras zijn.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering