Welke botten mag een hond eten?

Header voor honden

Natuurlijk willen we allemaal het beste voor onze harige vrienden. Als hondenliefhebbers doen we ons best om ervoor te zorgen dat onze trouwe metgezellen gezond en gelukkig zijn. Een deel van het zorgen voor onze honden is ervoor zorgen dat ze de juiste voeding krijgen. En als het gaat om voeding, is er vaak wat verwarring over wat wel en niet veilig is voor onze viervoetige vrienden. Een veelgestelde vraag is welke botten honden kunnen eten. Laten we dat eens nader bekijken.

Welke botten mag een hond eten?

Kunnen honden botten eten?

Laten we beginnen met het antwoord op de grote vraag: kunnen honden botten eten? Het korte antwoord is ja, maar er zijn enkele belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Het geven van botten aan je hond kan zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen, dus laten we de ins en outs ervan eens bespreken.

Voordelen van botten voor honden

Laten we beginnen met de voordelen van het geven van botten aan je hond:

 • Tandheelkundige voordelen: kauwen op botten kan helpen bij het reinigen van de tanden van je hond en het verminderen van tandplak en tandsteen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een betere mondgezondheid.
 • Mentale stimulatie: kauwen op een bot kan mentale stimulatie bieden voor je hond. Het kan hen helpen zich bezig te houden en zich minder verveeld te voelen.
 • Natuurlijke voeding: botten zijn een natuurlijke bron van voeding voor honden. Ze bevatten essentiële mineralen zoals calcium en fosfor, evenals collageen en andere voedingsstoffen die goed zijn voor gewrichten en botten.

Risico’s van botten voor honden

Hoewel er voordelen zijn aan het geven van botten aan je hond, zijn er ook risico’s waarvan je op de hoogte moet zijn:

 • Versplintering: sommige botten, vooral gekookte botten, kunnen gemakkelijk versplinteren wanneer een hond erop kauwt. Deze scherpe splinters kunnen letsel veroorzaken aan het spijsverteringskanaal van je hond, met name aan de maag en de darmen.
 • Obstructie: als je hond grote stukken bot inslikt, kunnen deze vast komen te zitten in de keel, slokdarm of darmen, wat tot een obstructie kan leiden. Dit kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische hulp.
 • Gebitsproblemen: hoewel kauwen op botten de tanden kan helpen reinigen, kunnen sommige harde botten ook tot gebitsproblemen leiden, zoals gebarsten tanden.
 • Besmetting: botten, vooral rauwe botten, kunnen bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden en mensen. Het is belangrijk om de hygiëne in acht te nemen bij het omgaan met botten en de hond.

Welke botten mogen honden eten?

Nu we weten dat botten zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen, laten we eens kijken naar welke botten veilig zijn voor honden om te eten:

 • Rauwe botten: over het algemeen worden rauwe botten als veiliger beschouwd dan gekookte botten omdat ze minder snel splinteren. Populaire keuzes zijn rauwe runderbotten, rauwe kippennekken en rauwe eendennekken. Zorg ervoor dat de botten vers zijn en van goede kwaliteit.
 • Gewichtdragende botten: deze botten zijn meestal harder en minder vatbaar voor versplintering. Gewichtdragende botten zijn onder andere runderknoken en grote botten van grotere prooidieren.
 • Runderribben: runderribben worden vaak als veilige optie beschouwd omdat ze relatief zacht zijn en minder snel versplinteren. Ze kunnen helpen bij het reinigen van de tanden van je hond en bieden wat kauwplezier.
 • Kraakbeenbotten: kraakbeenbotten, zoals runderkraakbeen, zijn meestal veilig om te eten. Ze bevatten collageen en andere voedingsstoffen die goed zijn voor de gewrichten van je hond.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle botten hetzelfde zijn, en wat veilig is voor de ene hond, kan mogelijk problematisch zijn voor een andere. De grootte en kracht van je hond, evenals zijn kauwgedrag, spelen een rol bij het bepalen welke botten geschikt zijn.

Hoe botten veilig aan je hond geven

Als je besluit om botten aan je hond te geven, zijn hier enkele belangrijke richtlijnen om te volgen om de veiligheid van je huisdier te waarborgen:

 • Toezicht: laat je hond nooit zonder toezicht kauwen op botten. Als er problemen optreden, kun je snel ingrijpen.
 • Geschikte grootte: zorg ervoor dat de botten groot genoeg zijn, zodat je hond ze niet in één keer kan inslikken.
 • Koel bewaren: als je rauwe botten bewaart, houd ze dan koel om bacteriële groei te voorkomen.
 • Hygiëne: was je handen grondig na het hanteren van botten en zorg ervoor dat je hond geen botten op plaatsen laat liggen waar ze kunnen bederven.
 • Consulteer een dierenarts: als je twijfels hebt over welke botten geschikt zijn voor je hond of als je hond bepaalde gezondheidsproblemen heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts voordat je botten aan hun dieet toevoegt.

Conclusie

Terwijl honden botten kunnen eten en er enkele voordelen aan verbonden zijn, is voorzichtigheid geboden. Het is belangrijk om de juiste soorten botten te kiezen, toezicht te houden op je hond tijdens het kauwen en de hygiëne in acht te nemen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je twijfels hebt. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je harige vriend veilig kan genieten van de voordelen van het kauwen op botten.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy