Welk rauw vlees mag een hond eten?

Header voor honden

Vandaag duiken we in een interessant onderwerp: rauw vlees voor je harige vriend. Je hebt misschien gehoord van het rauwe voedingsdieet voor honden, ook wel bekend als BARF (Biologically Appropriate Raw Food) of rauwe voeding. Maar welk rauw vlees mag je eigenlijk aan je hond geven? Laten we dat eens grondig bekijken.

Welk rauw vlees mag een hond eten?

Is rauw vlees goed voor honden?

Voordat we in de details duiken, laten we even stilstaan bij de vraag of rauw vlees überhaupt geschikt is voor honden. Sommige hondenbezitters zweren bij het geven van rauw vlees, terwijl anderen er sceptisch tegenover staan. Rauw vlees kan voordelen hebben, zoals een gezondere huid en vacht, betere spijsvertering en minder kans op allergieën. Maar het is belangrijk om te weten dat rauw vlees ook risico’s met zich meebrengt, zoals de overdracht van bacteriën zoals Salmonella of E. coli. Voordat je overstapt op een rauw dieet, is het raadzaam om met je dierenarts te overleggen.

Welk rauw vlees mag een hond eten?

Nu, laten we eens kijken naar het rauwe vlees dat je veilig aan je hond kunt geven:

 • Rauw kippenvlees: kip is over het algemeen veilig voor honden, maar zorg ervoor dat je het goed bereidt om besmetting met Salmonella te voorkomen. Verwijder de botten, want deze kunnen gevaarlijk zijn. Geef je hond geen rauwe kippenbotten.
 • Rauw rundvlees: rundvlees is een populaire keuze voor rauw voeren. Magere stukken rauw rundvlees kunnen goed zijn voor je hond, maar vermijd vette delen en geef geen grote botten.
 • Rauw lamsvlees: lamsvlees is een andere optie, maar net als rundvlees moet het mager zijn en vrij van botten.
 • Rauwe orgaanvlees: orgaanvlees zoals lever, nieren en hart kan een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van je hond. Orgaanvlees bevat veel essentiële voedingsstoffen.
 • Rauw kalkoenvlees: rauwe kalkoen is over het algemeen veilig voor honden, op voorwaarde dat je de botten verwijdert.
 • Rauwe eieren: rauwe eieren kunnen een goede bron van eiwitten zijn voor je hond. Maar vermijd het geven van te veel rauwe eieren, omdat ze een aminozuur genaamd avidine bevatten, wat de opname van biotine kan verstoren.
 • Gemalen bot: sommige BARF-voorstanders geven gemalen botten aan hun honden voor calcium. Dit moet echter met mate worden gedaan en alleen onder begeleiding van een dierenarts, omdat onjuiste hoeveelheden calcium problemen kunnen

Wat moet je vermijden?

Nu we hebben gekeken naar welk rauw vlees je hond mag eten, laten we eens kijken naar wat je moet vermijden:

 • Rauw varkensvlees: varkensvlees kan besmet zijn met parasieten zoals de ziekte van Aujeszky, dus het is het beste om het volledig te vermijden.
 • Rauw gevogeltebotten: vermijd rauwe kippen of kalkoenbotten, omdat deze kunnen splinteren en verstikking of interne verwondingen kunnen veroorzaken.
 • Rauw wildvlees: het is riskant om rauw wildvlees te geven vanwege het risico op ziektes zoals toxoplasmose of trichinose.
 • Rauwe vissen met veel graten: vissen met veel kleine botten, zoals forel, moeten worden vermeden vanwege het verstikkingsgevaar.
 • Rauwe uien en knoflook: uien en knoflook zijn giftig voor honden en moeten absoluut worden vermeden.
 • Te veel lever: hoewel lever gezond is in kleine hoeveelheden, kan overmatige inname leiden tot vitamine A-vergiftiging, dus wees voorzichtig.
 • Rauwe groenten: honden zijn geen herbivoren, dus geef ze niet te veel rauwe groenten. Een kleine hoeveelheid kan echter nuttig zijn.
 • Rauwe melk en zuivelproducten: de meeste honden zijn lactose-intolerant, dus rauwe melk en zuivelproducten kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Conclusie

Het geven van rauw vlees aan je hond kan een gezonde voedingskeuze zijn, maar het is van cruciaal belang om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je overschakelt op een rauw voedingsdieet en volg hun advies op. Onthoud dat elke hond anders is, en wat voor de ene hond werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is belangrijk om de gezondheid en het welzijn van je harige metgezel nauwlettend in de gaten te houden en eventuele veranderingen in hun dieet te bespreken met een professional. Met de juiste zorg en aandacht kan rauw vlees een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van je hond.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy