Wat mag een hond wel en niet eten?

Header voor honden

Honden zijn niet alleen onze beste vrienden, maar ook geliefde leden van onze familie. Als verantwoordelijke hondeneigenaren is het onze plicht om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven. Een van de belangrijkste aspecten van de zorg voor onze harige metgezellen is het begrijpen van wat ze wel en niet mogen eten. In deze blogpost gaan we dieper in op wat honden veilig kunnen eten en welke voedingsmiddelen we ze beter kunnen onthouden.

Wat mag een hond wel en niet eten?

Eerste regel, veiligheid voorop

Voordat we duiken in de lijst van toegestane en verboden voedingsmiddelen voor honden, is het belangrijk om te benadrukken dat de gezondheid en veiligheid van je hond altijd voorop moeten staan. Wat voor de ene hond veilig is, kan voor de andere problemen veroorzaken, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, ras, gezondheidstoestand en individuele gevoeligheden.

Toegestane voedingsmiddelen

Nu we de veiligheid hebben benadrukt, laten we eens kijken naar voedingsmiddelen die over het algemeen als veilig worden beschouwd voor honden:

 • Rijst en pasta: rijst en pasta zijn gemakkelijk verteerbare koolhydraten die je aan het dieet van je hond kunt toevoegen, vooral als ze maagproblemen hebben.
 • Mager vlees: mager vlees zoals kip, kalkoen en mager rundvlees zijn uitstekende bronnen van eiwitten voor honden. Zorg ervoor dat het vlees goed gaar is en verwijder eventuele botten.
 • Groenten: sommige groenten zijn veilig en voedzaam voor honden, zoals wortelen, broccoli en sperziebonen. Deze kunnen rauw of gekookt worden gegeven, maar vermijd het toevoegen van zout of kruiden.
 • Fruit: veel honden genieten van fruit zoals appels, peren en bessen. Verwijder echter de zaden en pitten, want deze kunnen schadelijk zijn.
 • Eieren: eieren zijn een uitstekende bron van proteïne en kunnen zowel gekookt als roerei aan honden worden gegeven. Zorg ervoor dat ze volledig gekookt zijn om het risico op salmonella te vermijden.
 • Yoghurt: magere en ongezoete yoghurt is een goede bron van probiotica voor honden en kan helpen bij de spijsvertering.
 • Pindakaas: pindakaas is een favoriet onder honden, maar zorg ervoor dat het geen xylitol bevat, een zoetstof die gevaarlijk kan zijn voor honden.
 • Vis: vis is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren en kan af en toe aan het dieet worden toegevoegd. Zorg ervoor dat de vis goed is gekookt en dat er geen graten aanwezig zijn.
 • Haver: haver is een goede bron van vezels en kan een gezonde toevoeging zijn aan het dieet van je hond.

Verboden voedingsmiddelen

Nu we hebben besproken wat honden wel kunnen eten, is het tijd om te praten over voedingsmiddelen die absoluut niet geschikt zijn voor honden:

 • Chocolade: chocolade bevat theobromine en cafeïne, stoffen die giftig zijn voor honden en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
 • Uien en knoflook: ui en knoflook bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de rode bloedcellen van honden, wat kan leiden tot bloedarmoede.
 • Druiven en rozijnen: druiven en rozijnen kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken bij honden, zelfs in kleine hoeveelheden.
 • Avocado: avocado’s bevatten persine, een stof die schadelijk kan zijn voor honden.
 • Noten: sommige noten, zoals macadamia-noten, kunnen vergiftiging veroorzaken bij honden.
 • Alcohol: alcohol is zeer giftig voor honden en mag nooit worden gegeven.
 • Cafeïnehoudende dranken: net als alcohol kunnen cafeïnehoudende dranken gevaarlijk zijn voor honden en moeten ze worden vermeden.
 • Xylitol: xylitol, een zoetstof die vaak wordt aangetroffen in suikervrije producten, is zeer giftig voor honden.
 • Botten van kip en vis: terwijl mager vlees veilig is, kunnen de kleine botten in kip en vis verstikkingsgevaar opleveren of de darmen van je hond beschadigen.

Conclusie

Het is essentieel voor elke hondeneigenaar om te begrijpen wat hun harige vriend wel en niet mag eten. Het volgen van een gezond en uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de algehele gezondheid en welzijn van je hond. Als je twijfels hebt over een bepaald voedingsmiddel, raadpleeg dan altijd je dierenarts voordat je het aan je hond geeft. Onthoud dat de veiligheid van je hond voor alles gaat, en het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven. Dus, de volgende keer dat je je trouwe metgezel een traktatie geeft, denk eraan om te controleren of het op de lijst van toegestane voedingsmiddelen staat en geniet samen van een gezonde en smakelijke maaltijd!

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Symptomen van een angstige kat

Symptomen van een angstige kat

Welkom bij onze blog, vandaag gaan we de schijnwerpers richten op onze pluizige vrienden en hun emot
Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy