Wat mag een hond eten?

Header voor honden

Een hond af en toe een lekker hapje van je krijgen, maar het is van cruciaal belang om te weten wat veilig is en wat niet. Honden hebben een andere spijsvertering dan mensen, en sommige voedingsmiddelen die voor ons onschadelijk zijn, kunnen schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor onze harige vrienden. In deze informele blog gaan we eens goed kijken naar wat een hond mag eten, en wat je beter kunt vermijden.

Wat mag een hond eten?

De gouden regel, doe je huiswerk

Voordat we de lijst van ‘wat mag een hond eten’ beginnen, is het belangrijk om te benadrukken dat elke hond anders is. Wat voor de ene hond veilig is, kan voor de andere problemen veroorzaken. Daarom is het essentieel om altijd eerst te overleggen met je dierenarts voordat je het dieet van je hond verandert. Het gewicht, de leeftijd, de gezondheid en zelfs het ras van je hond kunnen allemaal invloed hebben op wat veilig is om te eten.

Vlees, een hond’s beste vriend

Honden zijn van nature carnivoren, wat betekent dat ze vleeseters zijn. Vlees is een belangrijk onderdeel van hun dieet en biedt essentiële eiwitten en voedingsstoffen. Dus ja, je hond mag vlees eten! Maar er zijn enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

 • Kip, kalkoen, rundvlees en lam zijn allemaal uitstekende keuzes. Zorg ervoor dat het vlees goed gaar is en vrij is van kruiden, specerijen, uien en knoflook, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor honden.
 • Vermijd rauw varkensvlees en vis, omdat deze parasieten en bacteriën kunnen bevatten die schadelijk zijn voor honden.
 • Botten kunnen gevaarlijk zijn. Geef nooit gekookte botten, want deze kunnen splinteren en inwendige verwondingen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor rauwe botten, zoals runderbotten, die veiliger zijn.

Groenten en fruit

Een gezonde toevoeging:

 • Naast vlees kunnen honden ook groenten en fruit eten. Deze kunnen een goede bron zijn van vezels, vitaminen en mineralen. Hier zijn enkele opties:
 • Wortels zijn geweldig als gezonde snacks voor honden. Ze bevatten veel vitamine A en zijn goed voor hun tanden.
 • Appels kunnen ook veilig worden gegeven, maar zorg ervoor dat je de pit verwijdert, want deze bevatten cyanide, wat giftig is voor honden.
 • Pompoen is een uitstekende bron van vezels en kan helpen bij de spijsvertering. Het kan ook nuttig zijn als je hond diarree heeft.
 • Spinazie en boerenkool zijn rijk aan voedingsstoffen, maar geef ze in kleine hoeveelheden, omdat ze oxalaten bevatten die nierproblemen kunnen veroorzaken bij overmatig gebruik.

Zuivel niet voor alle honden

Hoewel sommige honden zuivelproducten kunnen verdragen, zijn veel honden lactose-intolerant, wat betekent dat ze moeite hebben met het verteren van lactose, het suiker in melk. Als je besluit je hond zuivel te geven, let dan op tekenen van spijsverteringsproblemen zoals diarree. Kaas kan een betere optie zijn dan melk, omdat het minder lactose bevat.

Wat je absoluut moet vermijden

Nu we hebben gekeken naar wat een hond veilig kan eten, laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden:

 • Chocolade: chocolade bevat theobromine en cafeïne, stoffen die giftig zijn voor honden en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
 • Knoflook en uien: deze bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de rode bloedcellen van honden en kunnen leiden tot bloedarmoede.
 • Druiven en rozijnen: ze kunnen nierfalen veroorzaken bij honden, zelfs in kleine hoeveelheden.
 • Alcohol: zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen ernstige vergiftiging veroorzaken bij honden.
 • Xylitol: dit is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt aangetroffen in suikervrije kauwgom en snoep. Het kan leiden tot een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel en leverfalen bij honden.

Conclusie

In het kort, ja, honden mogen bepaalde voedingsmiddelen eten, zoals vlees, groenten en fruit, maar het is essentieel om voorzichtig te zijn en te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn voor jouw specifieke hond. De gezondheid van je harige metgezel moet altijd voorop staan, dus raadpleeg altijd je dierenarts voordat je grote veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond. En vergeet niet dat, hoewel het verleidelijk kan zijn om je hond af en toe wat mensenvoedsel te geven, het vaak het beste is om bij hondenvoer te blijven dat speciaal is samengesteld om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Zo kun je er zeker van zijn dat je je harige vriend de best mogelijke zorg geeft.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Symptomen van een angstige kat

Symptomen van een angstige kat

Welkom bij onze blog, vandaag gaan we de schijnwerpers richten op onze pluizige vrienden en hun emot
Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy