Wat mag een hond eten van tafel?

Header voor honden

Heb je je ooit afgevraagd wat jouw trouwe viervoeter van de tafel mag eten? Het is een vraag die veel hondenbezitters bezighoudt. Terwijl sommige baasjes hun honden graag verwennen met tafelrestjes, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn voor je harige vriend en welke je beter kunt vermijden. In deze blog gaan we dieper in op wat een hond mag eten van tafel en waar je op moet letten.

wat mag een hond eten van tafel

Het belang van gezonde voeding voor honden

Voordat we in de lijst van wat een hond wel of niet mag eten duiken, is het essentieel om het belang van gezonde voeding voor honden te begrijpen. Net als mensen hebben honden een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Een goede voeding draagt bij aan de algehele gezondheid, het energieniveau en de levensduur van je hond.

Hier zijn enkele basisprincipes van een gezond hondendieet

 • Eiwitten: honden hebben hoogwaardige eiwitten nodig voor spieropbouw en energie. Dit kan afkomstig zijn van vlees, vis of plantaardige bronnen zoals bonen en linzen.
 • Koolhydraten: koolhydraten bieden energie voor je hond. Kies voor volkoren granen zoals rijst of haver.
 • Vetten: gezonde vetten zijn belangrijk voor de huid, vacht en algemene gezondheid van je hond. Zorg voor een evenwichtige bron van vetten in hun dieet.
 • Vitaminen en mineralen: deze zijn cruciaal voor de algehele gezondheid en moeten in de juiste verhoudingen worden aangeboden.
 • Water: zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water. Hydratatie is essentieel.

Hond vriendelijke Tafelrestjes

 • Mager vlees: ongekruid en gekookt mager vlees zoals kip, kalkoen of rundvlees is vaak veilig voor honden. Verwijder alle botten en vel voordat je het aan je hond geeft.
 • Groenten: sommige groenten zijn gezond voor honden, zoals wortels, broccoli en sperziebonen. Zorg ervoor dat ze goed gaar zijn en snijd ze in kleine stukjes om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 • Fruit: veel honden zijn dol op fruit. Appels, peren, en bessen zijn over het algemeen veilig. Pas wel op met druiven en rozijnen, omdat deze giftig kunnen zijn voor honden.
 • Rijst en pasta: gekookte rijst of pasta zonder saus of kruiden kunnen een goede aanvulling zijn op het dieet van je hond.
 • Eieren: gekookte eieren zijn een goede bron van eiwitten voor je hond. Zorg ervoor dat ze volledig gaar zijn en vermijd toevoegingen zoals zout.
 • Zuivelproducten: kleine hoeveelheden magere yoghurt of kaas kunnen honden meestal verdragen, maar vermijd zuivelproducten als je hond lactose-intolerant is.
 • Vis: gekookte vis zonder botten is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren. Zorg ervoor dat de vis volledig gaar is om parasieten te doden.

Dingen om te vermijden

Nu je weet welke voedingsmiddelen veilig zijn voor je hond, laten we eens kijken naar enkele dingen die je absoluut moet vermijden:

 • Kruiden en specerijen: uien, knoflook, en andere kruiden en specerijen kunnen schadelijk zijn voor honden en moeten worden vermeden.
 • Zout: te veel zout kan leiden tot zoutvergiftiging bij honden. Vermijd sterk gezouten voedingsmiddelen zoals chips.
 • Voedingsmiddelen met toegevoegde suiker: suiker is slecht voor honden en kan leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen.
 • Botten: gekookte botten kunnen splinteren en ernstig letsel veroorzaken. Geef nooit botten aan je hond.
 • Chocolade en cafeïne: deze stoffen zijn zeer giftig voor honden en kunnen dodelijk zijn. Houd alle chocoladeproducten buiten het bereik van je huisdier.
 • Alcohol: alcohol is absoluut verboden voor honden, omdat zelfs kleine hoeveelheden ernstige schade kunnen veroorzaken.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken wat een hond wel en niet mag eten van tafel. Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel sommige voedingsmiddelen veilig zijn voor honden, het in het algemeen het beste is om je hond speciaal hondenvoer te geven dat is ontworpen om aan al hun voedingsbehoeften te voldoen. Als je ervoor kiest om tafelrestjes te delen met je hond, doe dit dan met mate en zorg ervoor dat de voedingsmiddelen veilig zijn voor hen. Het welzijn van je hond moet altijd voorop staan, dus raadpleeg altijd je dierenarts als je twijfels hebt over wat veilig is om aan je harige vriend te geven. Met de juiste kennis en zorg kun je ervoor zorgen dat je hond een gezond en gelukkig leven leidt, en af en toe een smakelijk hapje van de tafel kan daar zeker aan bijdragen.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy