Waarom moet een hond overgeven?

Header voor honden

Iedere hondeneigenaar heeft het wel eens meegemaakt, je hond begint te kokhalzen en voordat je het weet, ligt er een plasje braaksel op de vloer. Het kan behoorlijk schokkend zijn om te zien, maar overgeven is eigenlijk een vrij algemeen probleem bij honden. Net als bij mensen is het een natuurlijke manier voor het lichaam om iets ongewensts kwijt te raken. Maar waarom moet een hond eigenlijk overgeven?

Waarom moet een hond overgeven?

Veelvoorkomende oorzaken van overgeven

  • Eten van ongepaste dingen: honden zijn van nature nieuwsgierig en verkennen de wereld vaak met hun neus en mond. Dit betekent dat ze soms dingen opeten die niet bedoeld zijn voor consumptie, zoals gras, afval of zelfs speelgoed. Dit soort dingen kunnen de maag van je hond irriteren en overgeven veroorzaken.
  • Voedselintolerantie of allergieën: net als mensen kunnen honden voedselintoleranties of allergieën ontwikkelen. Als je hond een nieuw soort voer probeert en begint over te geven, kan het zijn dat hij er niet goed tegen kan. Het kan ook zijn dat hij allergisch is voor een specifiek ingrediënt in zijn voedsel.
  • Te snel eten: honden kunnen behoorlijk gulzig zijn, vooral als ze denken dat iemand anders hun voer afpakt. Te snel eten kan ervoor zorgen dat ze lucht inslikken, wat weer kan leiden tot overgeven. Het gebruik van een slow feeder kan hierbij helpen.

Ernstigere gezondheidsproblemen

  • Infecties en parasieten: overgeven kan ook een symptoom zijn van een infectie of parasieten zoals wormen. Als je hond regelmatig braakt en ook andere symptomen vertoont zoals diarree, lethargie of gewichtsverlies, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.
  • Maag- en darmproblemen: problemen zoals een maagzweer, gastritis of een obstructie in de darmen kunnen ook leiden tot overgeven. Deze problemen vereisen meestal medische interventie, dus als je hond herhaaldelijk braakt, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
  • Vergiftiging: honden kunnen per ongeluk iets giftigs binnenkrijgen, zoals bepaalde planten, schoonmaakmiddelen of voedsel dat giftig voor hen is (zoals chocolade). Als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft binnengekregen, moet je onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.

Wat te doen als je hond overgeeft

  • Houd het in de gaten: een enkele keer overgeven is meestal geen reden tot paniek. Houd je hond goed in de gaten en let op of hij zich verder normaal gedraagt. Zorg ervoor dat hij toegang heeft tot vers water, maar geef hem geen eten voor een paar uur om zijn maag te laten kalmeren.
  • Raadpleeg de dierenarts: als je hond meerdere keren overgeeft, bloed braakt, of andere symptomen vertoont zoals diarree, lethargie of verlies van eetlust, is het tijd om een dierenarts te bellen. Probeer een monster van het braaksel mee te nemen, zodat de dierenarts een beter beeld krijgt van wat er aan de hand is.
  • Voorkom dat het weer gebeurt: probeer te achterhalen wat de oorzaak van het overgeven kan zijn en neem maatregelen om te voorkomen dat het weer gebeurt. Dit kan betekenen dat je het dieet van je hond aanpast, ervoor zorgt dat hij geen toegang heeft tot gevaarlijke objecten of giftige stoffen, of een trager voerbakje gebruikt.

Wanneer moet je je zorgen maken?

  • Frequente en onverklaarbare braak: als je hond regelmatig overgeeft zonder duidelijke oorzaak, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. In dit geval is het belangrijk om een grondig onderzoek door een dierenarts te laten doen.
  • Andere zorgwekkende symptomen: let op andere symptomen zoals gewichtsverlies, veranderingen in gedrag, of problemen met ontlasting. Deze kunnen aanwijzingen geven over wat er aan de hand is en helpen de dierenarts bij het stellen van een diagnose.

Conclusie

Overgeven bij honden kan variëren van een klein ongemak tot een symptoom van een ernstig probleem. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en indien nodig medische hulp in te schakelen. Door je hond goed in de gaten te houden en te weten wanneer je actie moet ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter gezond en gelukkig blijft.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering