Tosa Inu

Header voor honden

De Tosa Inu, ook wel bekend als de Tosa Ken of gewoon de Japanse Tosa, is een dikke Japanse hond die er behoorlijk indrukwekkend uitziet en een karakter heeft waar je u tegen zegt. In deze blog gaan we dieper in op de achtergrond, hoe ze eruitzien, wat voor persoonlijkheden ze hebben, hoe gezond ze zijn, hoe oud ze worden en waarom ze eigenlijk zo geweldig zijn.

Honden

De geschiedenis van de Tosa Inu

De Tosa Inu heeft zijn roots in het oude Japan, zo’n honderd jaar geleden. Toen wilden Japanse fokkers wat experimenteren en mixten ze inheemse Japanse hondenrassen zoals de Shikoku en de Kochi met stevige westerse jongens zoals de Engelse Bulldog, Mastiff en Sint-Bernard. Waarom? Voor hondengevechten – ja, serieus. In die tijd was dat een populaire vorm van entertainment, dus wilden ze een hond die daarvoor geschikt was.

Maar raad eens? Deze honden bleken veel meer in hun mars te hebben dan alleen maar vechten. Ze werden snel bekend om hun loyaliteit, durf, en slimheid. Ze werden al snel geliefde gezelschapsdieren en waakhonden. In 1936 kregen ze zelfs de status van Japans nationaal erfgoed.

Het uiterlijk van de Tosa Inu

Tosa Inu’s zijn absoluut joekels. Mannetjes wegen meestal tussen de 45 en 64 kilo, terwijl vrouwtjes iets lichter zijn met 36-54 kilo. Ze zijn groot en imposant, dat staat vast.

Hun vacht is kort, dik en voelt glad aan. Meestal hebben ze een rode vacht, of gestroomd (dat zijn strepen op een rode achtergrond), maar zwart komt ook voor. Witte vlekken op de borst en poten zijn vrij normaal.

Hun kop is massief en krachtig, met een brede schedel en sterke kaken. Hun snuit is niet al te lang maar wel puntig. Hun oren zijn middelgroot en driehoekig, en ze hangen naar beneden langs hun wangen. De ogen zijn donker en rond, en ze stralen intelligentie en oplettendheid uit. Hun staart is dik aan de basis en wordt naar het uiteinde toe dunner. Ze dragen ‘m laag en vaak met een lichte kromming.

Het karakter van de Tosa Inu

Dit zijn stoere honden met een hart van goud:

  • Moedig: tosa Inu’s hebben lef voor tien. Ze deinzen nergens voor terug. Oorspronkelijk gefokt voor gevechten, maar nu meer bekend om hun waakzaamheid en beschermingsdrang.
  • Loyaal: deze honden hebben een enorme loyaliteit naar hun baasjes toe. Ze zullen door het vuur gaan om hen te beschermen en voelen zich diep verbonden met hun mensen.
  • Zachtmoedig: ondanks hun stoere uiterlijk kunnen Tosa Inu’s best zachtaardig zijn, vooral met kinderen. Ze hebben vaak een kalme en relaxte houding in huis.
  • Zelfverzekerd: deze honden hebben een natuurlijk gevoel van zelfvertrouwen en stralen autoriteit uit. Ze reageren goed op consistente training en sociale interactie.
  • Alert: ze zijn van nature alert en houden hun omgeving goed in de gaten. Perfect voor het bewaken van je huis!

Gezondheid en levensverwachting van de Tosa Inu

Over het algemeen zijn Tosa Inu’s redelijk gezonde honden, maar net als alle rassen hebben ze hun zwakke plekken. Hier zijn een paar veelvoorkomende gezondheidsproblemen waar je op moet letten:

  • Heupdysplasie: een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkelen. Het kan pijn en artritis veroorzaken.
  • Maagtorsie: dit is een serieus probleem waar grote hondenrassen zoals de Tosa Inu gevoelig voor zijn. Het is een opgeblazen maag en vereist onmiddellijke medische hulp.
  • Huidproblemen: sommige Tosa Inu’s hebben last van huidproblemen, zoals allergieën en huidinfecties.
  • Oogproblemen: soms kunnen ze oogproblemen krijgen, zoals entropion (waarbij de oogleden naar binnen draaien) of cataracten.

Tosa Inu’s hebben meestal een levensverwachting van 10 tot 12 jaar, maar met goede zorg kunnen ze zelfs nog langer meegaan.

Conclusie

De Tosa Inu is zonder twijfel een bijzonder hondenras. Met zijn indrukwekkende uiterlijk, sterke karakter en trouwe persoonlijkheid heeft hij een speciale plek veroverd in de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld. Dus, als je op zoek bent naar een hond die zowel badass als lief is, zou de Tosa Inu wel eens je perfecte maatje kunnen zijn.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering