Symptomen van het Wobbler syndroom bij een hond

Header voor honden

Heb je ooit gehoord van Wobbler Syndroom bij honden? Als je een trouwe viervoeter hebt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende gezondheidsproblemen die kunnen opduiken. Wobbler Syndroom is een aandoening die vooral grote hondenrassen treft en kan ernstige gevolgen hebben voor hun mobiliteit. In dit artikel duiken we diep in de symptomen, oorzaken en wat je kunt doen als je hond deze aandoening heeft.

Honden

Wat is Wobbler syndroom?

Wobbler syndroom, ook bekend als cervicale spondylomyelopathie (CSM), is een neurologische aandoening die de nek van honden beïnvloedt. Het komt vooral voor bij grote rassen zoals Dobermanns en Great Danes. De aandoening wordt gekenmerkt door compressie van het ruggenmerg en zenuwen in de nek, wat leidt tot verschillende neurologische problemen.

Symptomen van Wobbler syndroom

Het herkennen van de symptomen van Wobbler Syndroom kan je helpen om snel actie te ondernemen en de nodige medische hulp te zoeken. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Wankele gang: een van de meest opvallende symptomen is een wankele, onzekere gang. Dit wordt veroorzaakt door de compressie van het ruggenmerg, wat de coördinatie en balans van je hond beïnvloedt. Het lijkt alsof je hond moeite heeft om zijn evenwicht te bewaren, vooral in de achterpoten.
 • Stijfheid in de nek: je hond kan tekenen van stijfheid of pijn in de nek vertonen. Dit kan zich uiten in moeite met bewegen van het hoofd, vooral bij het op en neer bewegen. Soms kan je hond ook huilen of piepen bij het aanraken van zijn nek.
 • Slepen van de poten: een ander symptoom is het slepen van de poten. Dit is vooral zichtbaar bij de achterpoten, waarbij de hond zijn poten niet volledig kan optillen en ze over de grond sleept tijdens het lopen. Dit kan leiden tot slijtage van de nagels en zweren op de tenen.
 • Verminderde activiteit: je hond kan minder actief worden vanwege de pijn en het ongemak. Hij kan terughoudend zijn om te rennen, spelen of zelfs op te staan. Dit kan resulteren in een depressieve of lusteloze houding.
 • Spierverlies: langdurige compressie van het ruggenmerg kan leiden tot spierverlies, vooral in de achterpoten. Dit kan zichtbaar worden als een dunner wordende achterhand en verlies van spiermassa.

Oorzaken van Wobbler syndroom

De exacte oorzaak van Wobbler Syndroom is niet altijd duidelijk, maar er zijn enkele factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening:

 • Genetische factoren: genetica speelt een belangrijke rol bij Wobbler Syndroom. Grote hondenrassen zoals Dobermanns en Great Danes zijn vatbaarder voor deze aandoening, wat suggereert dat er een erfelijke component kan zijn.
 • Snelle groei: snelle groei en overmatige belasting van de gewrichten en wervels kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Wobbler Syndroom. Dit is vaak te zien bij jonge honden van grote rassen die snel in omvang toenemen.
 • Anatomische abnormaliteiten: sommige honden worden geboren met anatomische afwijkingen in de wervelkolom, wat kan leiden tot compressie van het ruggenmerg. Deze afwijkingen kunnen de ruimte waarin het ruggenmerg zich bevindt, verkleinen en druk uitoefenen op de zenuwen.

Behandeling en zorg

Als je vermoedt dat je hond Wobbler Syndroom heeft, is het belangrijk om snel veterinaire hulp te zoeken. Hier zijn enkele behandelingsopties en zorgmaatregelen die je kunt overwegen:

 • Medicatie: je dierenarts kan ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven om de pijn en ontsteking te verminderen. Dit kan helpen om de symptomen te verlichten en de mobiliteit van je hond te verbeteren.
 • Chirurgie: in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de druk op het ruggenmerg te verlichten. Chirurgie kan de compressie verminderen en de symptomen verbeteren, maar het is vaak een ingrijpende en risicovolle procedure.
 • Fysiotherapie: fysiotherapie kan je hond helpen om zijn mobiliteit en spierkracht te behouden. Oefeningen en massages kunnen de spieren versterken en de flexibiliteit verbeteren.
 • Aanpassingen in leefomgeving: zorg ervoor dat de leefomgeving van je hond veilig en comfortabel is. Vermijd trappen en gladde vloeren waar je hond op kan uitglijden. Zorg voor zachte bedden en ondersteunende orthopedische matrassen.

Leven met Wobbler syndroom

Hoewel Wobbler syndroom een uitdagende diagnose is, is het belangrijk om te onthouden dat met de juiste zorg en behandeling je hond nog steeds een gelukkig en comfortabel leven kan leiden. Houd goed contact met je dierenarts en volg hun advies op. Blijf alert op veranderingen in de symptomen en pas de zorg aan waar nodig.

Je hond is een belangrijk deel van je leven, en door op de hoogte te zijn van aandoeningen zoals Wobbler Syndroom, kun je hem de beste zorg bieden die hij verdient.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy