Shar Pei

Header voor honden

De Shar Pei, die oude honden met een bizar uiterlijk. Deze honden hebben een geschiedenis die ouder is dan je grootouders en een uiterlijk dat je niet snel zult vergeten.

Shar Pei

Geschiedenis

Shar Pei’s komen oorspronkelijk uit China, en we praten hier over de tijd van de Han-dynastie, lang voordat smartphones en zelfrijdende auto’s bestonden. Deze honden waren oorspronkelijk bedoeld voor allerlei klusjes, van jagen tot bewaken en ja, zelfs vechten. Die rimpels en losse huid dienden eigenlijk als een soort beschermmantel tijdens gevechten – slim bedacht, toch?

De Chinese culturele revolutie in de jaren 40 en 50 was bijna het einde voor de Shar Pei. Ze werden bijna uitgeroeid, maar gelukkig werden er een paar gered in Hong Kong. Van daaruit kwam het ras weer tot leven. In de jaren 70 werden er Shar Pei’s naar de VS gebracht, en ze werden snel een hit. Tegenwoordig vind je deze jongens over de hele wereld.

Uiterlijk

Laten we eerlijk zijn, het uiterlijk van de Shar Pei is op zijn zachtst gezegd apart. Ze zijn middelgroot, compact gebouwd, met een brede kop en van die kleine driehoekige oren die gewoon omhoog staan alsof ze altijd alert zijn. Maar het meest opvallende is die rimpelige huid die hen bedekt. Het lijkt alsof ze een paar maten te groot t-shirt hebben aangetrokken, maar het zit eigenlijk allemaal goed.

En dan hebben we die “nijlpaardneus” – de neus krult een beetje omhoog, wat een vreemd maar charmant kenmerk is. De staart is hoog aangezet en krult zich over de rug. Hun vacht is kort en stug, en de meest voorkomende kleuren zijn zandkleurig, beige en zwart. Maar er zijn ook blauwe Shar Pei’s, die best zeldzaam zijn en een soort van exclusief clubje vormen.

Karakter

Het karakter van de Shar Pei is net zo boeiend als hun uiterlijk. Deze honden zijn nogal zelfstandig en houden hun afstand van vreemden. Maar ze zijn loyaal en toegewijd aan hun gezin. Dus, als ze je eenmaal accepteren als onderdeel van hun inner circle, kun je rekenen op een trouwe vriend.

Shar Pei’s kunnen een beetje verlegen zijn in sociale situaties, maar met wat socialisatie en training kunnen ze best vriendelijk en knuffelbaar zijn. Ze zijn slim en alert, dus ze kunnen ook geweldige waakhonden zijn. Maar vergeet niet dat vroege socialisatie en training hier cruciaal zijn om gedragsproblemen te voorkomen. Met de juiste aanpak kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

Gezondheid en levensverwachting

Nu, laten we het hebben over gezondheid. Shar Pei’s kunnen last hebben van bepaalde genetische aandoeningen. Een veelvoorkomend probleem is pyodermie in de neusrimpels, wat gewoon een fancy woord is voor ontsteking in die rimpels op hun neus en gezicht. Dus ja, je moet die rimpels schoonmaken en droog houden om dat te voorkomen.

Een ander ding om op te letten is heupdysplasie. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk dat hun heupgewrichten niet goed in elkaar passen, wat tot pijn en mobiliteitsproblemen kan leiden. Het is een goed idee om te zorgen dat de ouders van je Shar Pei-puppy getest zijn op heupdysplasie om dat risico te verminderen.

Over levensverwachting gesproken, Shar Pei’s kunnen doorgaans zo’n 8 tot 12 jaar oud worden, en met de juiste zorg en aandacht zelfs nog langer.

Conclusie

Dus daar heb je het, de Shar Pei – een ras met geschiedenis, uiterlijk, karakter en enkele gezondheidszorgen. Ze zijn een beetje eigenzinnig en onafhankelijk, maar als je ze goed opvoedt, krijg je een geweldige metgezel. Als je erover nadenkt om er een in huis te halen, zorg dan dat je je goed informeert over wat ze nodig hebben en wees voorbereid op die unieke persoonlijkheid en dat opvallende uiterlijk. Je zult er geen spijt van krijgen!

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy