Riesenschnauzer

Header voor honden

In de wereld van hondenrassen heb je allerlei soorten pups, maar de Riesenschnauzer is echt wel een bazige metgezel met stijl. Laten we eens duiken in de geschiedenis, het uiterlijk, de persoonlijkheid, de gezondheid en levensduur van dit coole hondenras.

Riesenschnauzer

Geschiedenis van de Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer komt oorspronkelijk uit Duitsland, en daar begon hij te shinen in de late 19e eeuw. Deze pup werd voor het eerst gefokt om op boerderijen en als herder te werken, en dat kon hij als geen ander. De exacte voorouders van de Riesenschnauzer zijn niet helemaal bekend, maar het lijkt erop dat hij een mix is van verschillende Duitse herdershonden en andere schnauzerrassen.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de Riesenschnauzer ingezet als politie en militaire hond vanwege zijn brains, lef en waakzaamheid. Na de oorlog werd dit ras weer hot als werkhond en als beste maatje.

Looks van de Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is een dikke, stoere hond met een robuuste bouw. Hier zijn een paar dingen die opvallen aan hoe ze eruit zien:

 • Grootte: deze boys en girls zijn best groot, met mannetjes die meestal tussen de 65 en 70 centimeter op de schouder staan, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn.
 • Haarstijl: ze hebben een ruige, dikke vacht. Het is als een coole rock’n-rollhaarstijl, met een harde bovenvacht en een zachte ondervacht. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en peper-en-zout, wat zorgt voor een stoer, zout-en-peperlookje.
 • Snuit en baard: wat deze honden echt onderscheidt, is hun epische snor en baard. Dat geeft ze zo’n serieuze en zelfverzekerde uitstraling.
 • Staart: de staart van de Riesenschnauzer wordt meestal kort geknipt, dus die is kort en recht.

Persoonlijkheid van de Riesenschnauzer

Ondanks hun stoere look zijn Riesenschnauzers slimme en knuffelbare honden. Check deze highlights van hun karakter:

 • Slimmeriken: deze honden zijn echt slim en pikken dingen snel op. Ze zijn echt goed te trainen en houden van een uitdaging.
 • Stoer en zelfverzekerd: Riesenschnauzers hebben een natuurlijk beschermend instinct en zijn niet bang om op te treden als bewakers van hun familie en spullen. Ze zijn de echte bodyguards.
 • Loyaal en liefdevol: ze zijn loyaal aan hun gezin en hechten sterk aan hun mensen. Riesenschnauzers doen het goed in families waar ze veel aandacht en liefde krijgen.
 • Energiek: deze jongens hebben behoorlijk wat energie, dus ze hebben regelmatig beweging en mentale stimulatie nodig om blij en tevreden te zijn.
 • Sociale beesies: met de juiste introductie kunnen Riesenschnauzers het goed vinden met andere huisdieren en mensen. Ze moeten wel op jonge leeftijd worden voorgesteld aan verschillende situaties en plekken.

Gezondheid en levensduur

Over het algemeen zijn Riesenschnauzers meestal gezonde honden met een levensverwachting van ongeveer 10 tot 12 jaar. Maar net als bij elk ander ras zijn er een paar gezondheidsdingen om in de gaten te houden:

 • Heupproblemen: dit is een veelvoorkomend probleem bij grotere honden, inclusief Riesenschnauzers. Het kan gewrichtspijn en bewegingsproblemen veroorzaken.
 • Oogproblemen: sommige Riesenschnauzers kunnen last hebben van oogaandoeningen zoals staar en progressieve retinale atrofie.
 • Maagtorsie: dit is een serieus ding waarbij de maag van de hond zich omdraait en levensbedreigend kan zijn.

Om je Riesenschnauzer in topvorm te houden, is het belangrijk om regelmatig langs de dierenarts te gaan, ze goed te voeren en genoeg beweging te geven.

Conclusie

De Riesenschnauzer is een coole hond met een dikke geschiedenis, opvallende looks en een loyaal karakter. Als je bereid bent om tijd en energie in training en beweging te steken, kan deze hond een geweldige buddy zijn en een indrukwekkende toevoeging aan je gezin. Als je een hond wilt met pit, brains en toewijding, overweeg dan zeker de Riesenschnauzer. Hij zal je zeker niet teleurstellen!

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy