Otterhound

Header voor honden

In de wereld van hondenrassen, man, heb je zoveel verschillende soorten. Eentje die echt opvalt en niet zo bekend is, is de Otterhound. Dit ras heeft een super interessante geschiedenis, een unieke look, een tof karakter en wat te zeggen over hun gezondheid en levensverwachting. Laten we eens duiken in wat deze coole honden te bieden hebben.

Otterhound

De geschiedenis van de Otterhound

De Otterhound heeft echt een wilde geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen in Groot-Brittannië. Oorspronkelijk werden deze honden gefokt om otters te jagen. Geloof het of niet, in de 19e eeuw was er een serieus otterprobleem in Groot-Brittannië. Die kleine beesten stalen vis en veroorzaakten problemen voor de vissers. Dus, de Otterhound werd geboren om die otters op te sporen en te vangen.

Om deze jachtklus aan te kunnen, werden verschillende rassen zoals bloedhonden en harriers met elkaar gekruist. Het resultaat was een hond die perfect geschikt was om otters op het land en in het water te achtervolgen. Hoewel de jacht op otters sinds 1978 illegaal is, heeft de Otterhound zijn jachtinstinct en bijzondere eigenschappen behouden.

Het uiterlijk van de Otterhound

Als je een Otterhound ziet, valt hij echt op. Deze honden zijn groot en indrukwekkend. Hier zijn enkele coole kenmerken van hun uiterlijk:

 • Ze zijn behoorlijk groot: de mannetjes wegen meestal ergens tussen de 45-60 kg en hebben een schouderhoogte van ongeveer 61-69 cm. De vrouwtjes zijn iets kleiner.
 • Ruige vacht: Otterhounds hebben een dikke, waterafstotende vacht. Hun vacht is dubbel met een dichte ondervacht en grove bovenvacht. Je kunt ze in verschillende kleuren vinden, zoals zwart en tan, leverkleurig, blauw en tan, en grijs.
 • Lange oren: een van de meest opvallende dingen aan de Otterhound zijn hun lange, hangende oren. Die oren zijn geweldig om geuren tijdens de jacht op te pikken.
 • Staart: ze hebben een lange staart die rechtop staat en bedekt is met die ruige vacht.
 • Gezichtsuitdrukking: kijk in hun ogen, en je zult een vriendelijke en slimme uitdrukking zien. Ze hebben ook een herkenbare frons op hun voorhoofd.

Het karakter van de Otterhound

De Otterhound staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn echt trouw aan hun gezin en passen perfect in een gezin. Dit is wat je kunt verwachten van hun karakter:

 • Ze zijn vriendelijk: Otterhounds zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal, of het nu met mensen is of andere huisdieren.
 • Slim: deze honden zijn echt slim en kunnen goed leren. Maar soms kunnen ze ook eigenwijs zijn, dus een consistente training is een must.
 • Geduldig: Otterhounds hebben over het algemeen een geduldige en relaxte houding, wat ze geweldige huisdieren maakt voor gezinnen met kinderen.
 • Energie: hoewel ze er misschien uitzien alsof ze altijd chillen, hebben Otterhounds toch regelmatig beweging nodig om fit te blijven. Ze kunnen ook verrassend snel en behendig zijn.
 • Jachtinstinct: dankzij hun jachtoorsprong hebben ze nog steeds een sterk jachtinstinct, dus een goede socialisatie en training zijn nodig om ze met andere huisdieren om te laten gaan.

Gezondheid en levensverwachting

Over het algemeen zijn Otterhounds gezonde honden met een levensverwachting van 10 tot 13 jaar. Maar net als bij elk ander ras kunnen ze ook te maken krijgen met enkele gezondheidsproblemen. Hier zijn een paar dingen om op te letten:

 • Heupdysplasie: dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkeld is, wat kan leiden tot pijn en bewegingsproblemen.
 • Bloat: Otterhounds hebben een diepe borstkas, waardoor ze vatbaar zijn voor maagtorsie of bloat, een ernstige aandoening waarbij de maag zich met gas vult en draait.
 • Huidproblemen: vanwege hun ruige vacht zijn Otterhounds gevoelig voor huidaandoeningen zoals dermatitis. Regelmatig borstelen en verzorgen is belangrijk om deze problemen te voorkomen.
 • Erfelijke aandoeningen: zoals veel rashonden, kunnen Otterhounds erfelijke aandoeningen hebben. Het is dus belangrijk om met een fokker samen te werken die de gezondheid van hun fokdieren in de gaten houdt.

Conclusie

De Otterhound is echt een gaaf en zeldzaam hondenras met een boeiende geschiedenis, een unieke uitstraling, een vriendelijk karakter en interessante gezondheidskenmerken. Hoewel ze oorspronkelijk werden gefokt om otters te jagen, zijn ze nu vooral geweldige huisdieren en metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe en slimme hond. Als je overweegt om een Otterhound in je leven te verwelkomen, vergeet dan niet om je goed voor te bereiden op de verzorging en het trainen van deze coole honden. Ze kunnen echt een geweldige aanvulling zijn op je gezin!

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy