Oppas hond kosten

Header voor honden

Je hebt misschien wel eens gedacht aan het oppassen op honden om wat extra geld te verdienen of gewoon omdat je van honden houdt. Maar wat kost het nu eigenlijk om op een hond te passen? En hoe bepaal je een eerlijke prijs voor zowel jezelf als de hondenbezitter? Hier krijg je een duidelijk beeld van de verschillende factoren die de kosten van hondenoppas beïnvloeden en wat je kunt verwachten.

Honden

Factoren die de kosten bepalen

De kosten van hondenoppas kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn een aantal belangrijke overwegingen:

 • Locatie: in grote steden zijn de kosten vaak hoger dan in kleinere steden of landelijke gebieden. Dit komt door de hogere levensstandaard en de grotere vraag naar hondenoppassers in stedelijke gebieden.
 • Duur van het oppassen: of je nu een dag, een weekend of een hele week op een hond past, de duur van de oppasopdracht heeft uiteraard invloed op de kosten. Langere perioden kunnen vaak leiden tot een korting.
 • Grootte en ras van de hond: grotere honden of honden van bepaalde rassen kunnen meer verzorging en aandacht nodig hebben, wat de kosten kan verhogen.
 • Extra diensten: bied je extra diensten aan zoals het geven van medicijnen, uitgebreide wandelingen of speciale voeding? Dit kan de prijs eveneens opdrijven.

Gemiddelde kosten

Hoewel de prijzen variëren, kun je hier een idee krijgen van de gemiddelde kosten voor hondenoppas in Nederland:

 • Dagopvang: voor een enkele dag opvang kun je rekenen op ongeveer €15 tot €30. Dit hangt af van de locatie en de vereiste zorg.
 • Overnachting: als je de hond een nachtje bij je thuis laat slapen, liggen de kosten tussen de €20 en €40 per nacht.
 • Langdurige opvang: voor een week opvang kun je rekenen op prijzen tussen de €100 en €250, afhankelijk van de intensiteit van de zorg en de afspraken die je maakt.

Hoe bepaal je je tarief?

Wanneer je zelf overweegt om hondenoppas aan te bieden, is het belangrijk om een tarief te bepalen dat zowel aantrekkelijk is voor hondenbezitters als eerlijk voor jou. Hier zijn enkele tips om je tarief vast te stellen:

 • Onderzoek de markt: kijk naar wat andere hondenoppassers in jouw omgeving vragen. Websites zoals Pawshake en Petbnb kunnen een goede bron van informatie zijn.
 • Wees eerlijk over je ervaring: heb je veel ervaring met honden of bied je extra diensten aan, dan kun je een hoger tarief vragen. Ben je net begonnen, dan is het slim om iets lager in te zetten om klanten aan te trekken.
 • Communiceer duidelijk: zorg ervoor dat je alle diensten en kosten duidelijk communiceert naar de hondenbezitters. Transparantie voorkomt misverstanden en zorgt voor tevreden klanten.

Besparen op kosten

Als hondenbezitter kun je ook op verschillende manieren besparen op de kosten van hondenoppas:

 • Zoek lokale oppassers: vaak zijn lokale oppassers goedkoper dan professionele diensten. Denk aan buren, vrienden of familieleden die het leuk vinden om op je hond te passen.
 • Ruildiensten: overweeg om een ruildienst op te zetten met andere hondenbezitters. Jij past een keer op hun hond, en zij passen een keer op jouw hond.
 • Langetermijndeals: als je vaak oppas nodig hebt, kun je met een vaste oppasser een langetermijndeal afsluiten voor een lagere prijs per keer.

Tot slot

Het bepalen van de kosten voor hondenoppas kan een uitdaging zijn, maar met een beetje onderzoek en goede communicatie kom je al een heel eind. Of je nu een hondenbezitter bent die een betrouwbare oppas zoekt, of een dierenliefhebber die wat wil bijverdienen door op honden te passen, het is belangrijk om een eerlijke prijs te bepalen die voor beide partijen werkt. Zo zorg je ervoor dat de hond de best mogelijke zorg krijgt en iedereen tevreden is!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering