Mijn hond heeft diarree wat mag hij eten?

Header voor honden

Hey daar, hondenliefhebbers! Vandaag wil ik het hebben over een probleem waar bijna elke hondenbezitter ooit mee te maken heeft gehad, diarree bij je trouwe viervoeter. Het is nooit leuk om je harige vriend ongemakkelijk te zien, en het is belangrijk om te weten wat je kunt doen om hem te helpen herstellen. In dit blogartikel gaan we het hebben over wat je hond wel en niet mag eten als hij last heeft van diarree.

Mijn hond heeft diarree wat mag hij eten?

Het belang van voeding bij diarree

Diarree bij honden kan verschillende oorzaken hebben, zoals voedselveranderingen, allergieën, infecties, stress of zelfs iets dat hij heeft opgepikt tijdens een wandeling in het park. Wat je hond eet, speelt echter een cruciale rol bij het beheersen van zijn spijsverteringsproblemen. Het juiste dieet kan helpen de symptomen te verlichten en zijn herstel te bevorderen.

Water, water en nog meer water

Voordat we ingaan op wat je hond kan eten, moeten we het hebben over het belang van hydratatie. Diarree kan uitdroging veroorzaken, dus zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water. Als hij niet zelf drinkt, probeer dan kleine slokjes water in zijn mond te geven met een spuitje of een pipet. Als de diarree aanhoudt en ernstig is, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Het BRAT dieet

Een van de meest aanbevolen diëten voor honden met diarree is het BRAT dieet, wat staat voor Banaan, Rijst, Appelmoes en Gekookte Kip. Dit dieet is licht verteerbaar en kan helpen de darmen van je hond tot rust te brengen. Laten we elk onderdeel van het BRAT dieet eens nader bekijken:

 • Banaan: bananen zijn een geweldige bron van vezels en kalium. Ze kunnen de ontlasting van je hond dikker maken en helpen bij de rehydratatie. Geef je hond kleine stukjes banaan als traktatie, maar overdrijf het niet, omdat te veel vezels de diarree juist kunnen verergeren.
 • Rijst: gekookte witte rijst is een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor honden met diarree. Het is licht verteerbaar en kan de ontlasting indikken. Kook de rijst zonder toevoegingen zoals zout of boter. Meng een kleine hoeveelheid gekookte rijst met wat gekookte kip voor een smakelijke maaltijd.
 • Appelmoes: ongezoete appelmoes kan helpen bij het herstellen van de elektrolytenbalans van je hond en diarree verminderen. Zorg ervoor dat je appelmoes zonder toegevoegde suikers gebruikt, want te veel suiker is niet goed voor honden.
 • Gekookte kip: gekookte kip zonder bot en zonder kruiden is een uitstekende bron van licht verteerbaar eiwit voor honden met diarree. Het is belangrijk om de kip goed gaar te koken om bacteriën te doden. Scheur de kip in kleine stukjes en meng het met rijst voor een smakelijke maaltijd voor je hond.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Terwijl je probeert de spijsvertering van je hond te kalmeren, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden. Deze voedingsmiddelen kunnen de diarree verergeren en het herstelproces vertragen:

 • Zuivelproducten: honden kunnen vaak lactose-intolerant zijn, wat betekent dat zuivelproducten zoals melk en kaas diarree kunnen veroorzaken of verergeren. Vermijd deze voedingsmiddelen totdat de diarree is verdwenen.
 • Vettig en kruidig voedsel: vettig en kruidig voedsel kan de darmen van je hond irriteren en de diarree verergeren. Houd snacks zoals chips, pizza en fastfood uit de buurt van je harige vriend.
 • Rauw vlees en botten: rauw vlees en botten kunnen het risico op bacteriële infecties vergroten en de diarree verergeren. Zorg ervoor dat alle voedsel dat je aan je hond geeft goed gaar is en geen botten bevat.
 • Menselijke medicatie: geef je hond nooit menselijke medicatie zonder overleg met je dierenarts. Sommige medicijnen die veilig zijn voor mensen kunnen schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor honden.

Langzaam terug naar het normale dieet

Als de diarree van je hond begint te verbeteren, kun je langzaam zijn normale dieet weer introduceren. Doe dit geleidelijk over een paar dagen en observeer hoe zijn spijsvertering reageert. Als de diarree terugkeert, ga dan terug naar het BRAT dieet en probeer het opnieuw nadat zijn darmen tot rust zijn gekomen.

Wanneer moet je naar de dierenarts gaan?

Hoewel de meeste gevallen van diarree bij honden thuis kunnen worden behandeld met voeding en hydratatie, zijn er situaties waarin je onmiddellijk medische hulp moet zoeken. Neem contact op met je dierenarts als:

 • De diarree ernstig is of langer dan 24 uur aanhoudt.
 • Je hond ook braken, koorts of andere zorgwekkende symptomen heeft.
 • Je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten.
 • Je hond zwak of uitgedroogd lijkt.

Conclusie

Diarree bij je hond kan stressvol zijn, maar met de juiste zorg en voeding kan hij snel herstellen. Het BRAT dieet, bestaande uit banaan, rijst, appelmoes en gekookte kip, is een goede optie om zijn spijsvertering te kalmeren.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy