Griffon Nivernais

Header voor honden

Een hondenras dat niet zo vaak in de schijnwerpers staat, maar zeker wat aandacht verdient, is de Griffon Nivernais. Deze Franse jachthond heeft een interessante geschiedenis, een opvallend uiterlijk, een pittig karakter en een paar gezondheidstips die je moet weten. Laten we eens graven in wat deze honden te bieden hebben.

Honden

De Griffon Nivernais in een notendop

Deze jongens komen oorspronkelijk uit de Franse regio Nivernais. Ze zijn een mix van verschillende hondenbloedlijnen, waaronder de oude Franse Griffons en de Grand Bleu de Gascogne. Vroeger werden ze gefokt om te jagen op grofwild, en ze zijn nog steeds gek op die jachtinstincten.

Een kijkje in het uiterlijk van de Griffon Nivernais

Deze middelgrote honden hebben een behoorlijk gespierd lijf met een rechthoekige bouw. Hun vacht is kort, dicht en voelt lekker ruw aan, wat hen beschermt tegen de elementen en struikgewas als ze in actie zijn. Meestal zijn ze zwart met witte en oranje vlekken, maar je kunt ook andere kleurvarianten tegenkomen.

Het eerste wat je opvalt aan een Griffon Nivernais is hun gezicht. Ze hebben van die leuke rimpels op hun voorhoofd die hen een slimme uitstraling geven. Hun donkere ogen zijn altijd alert, en hun oren hangen dicht bij hun wangen. Over het geheel genomen hebben ze die sterke, gespierde look die past bij een hond die gemaakt is om te jagen.

Het karakter van de Griffon Nivernais

Deze jongens hebben persoonlijkheid. Ze staan bekend om hun vastberadenheid, intelligentie en energie. Omdat ze ooit gefokt werden om te jagen, hebben ze een sterk jachtinstinct en een geweldig reukvermogen. Als ze een geur op het spoor zijn, laten ze niet snel los. Dat maakt ze fantastische jachthonden, maar betekent ook dat ze tijdens wandelingen goed aan de lijn moeten worden gehouden, anders kunnen ze gemakkelijk de geur van wild volgen en verdwalen.

Desondanks zijn Griffon Nivernais-honden over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk naar hun gezin. Ze kunnen een sterke band vormen met hun eigenaren, maar wees niet verbaasd als ze wat gereserveerd zijn tegenover vreemden. Dat maakt hen ook geweldige waakhonden.

Gezondheid en levensverwachting

Over het algemeen zijn Griffon Nivernais-honden robuust en hebben ze weinig ernstige genetische gezondheidsproblemen. Maar zoals bij alle honden, is regelmatig bezoek aan de dierenarts een must. Zorg ervoor dat ze gezond eten krijgen en genoeg beweging.

De levensverwachting van een Griffon Nivernais ligt meestal tussen de 10 en 14 jaar, wat vrij gemiddeld is voor een hond van hun grootte. Zorg goed voor ze, en ze zullen je lang en gelukkig gezelschap houden.

Conclusie: de Griffon Nivernais rocks!

Dus daar heb je het, de Griffon Nivernais is misschien niet de meest bekende hond, maar zeker een met veel persoonlijkheid. Als je op zoek bent naar een trouwe metgezel met een jachtinstinct en een stoere uitstraling, is dit ras het overwegen waard. Voordat je er een in huis haalt, doe wat onderzoek en praat met ervaren fokkers. Met de juiste zorg en training kunnen deze honden geweldige metgezellen zijn voor avontuurlijke zielen.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering