Dwergkeeshond

Header voor honden

Laten we het eens hebben over de Dwergkeeshond, ook bekend als de Pomeriaan. Dit kleine hondenras heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oude tijden en zit boordevol charme. Ze zijn misschien klein, maar ze hebben een enorme persoonlijkheid die je meteen inpakt. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de gezondheid en de levensverwachting van deze schattige viervoeters.

Dwergkeeshond

Geschiedenis van de Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond heeft een oude afkomst, maar het is een beetje vaag waar ze precies vandaan komen. Wat we wel weten, is dat ze afstammen van grote herdershonden die ooit rond Pomerania, dat is een gebied in het noorden van Polen en Duitsland, ronddwaalden. Oorspronkelijk waren ze veel groter en werden ze ingezet als veedrijvers en waakhonden.

Maar dan begon de 18e eeuw, en fokkers begonnen te werken aan het verkleinen van deze honden. Dit is het moment waarop de Dwergkeeshond zoals we die nu kennen begon te ontstaan. Een leuke historische noot: koningin Victoria van Engeland was een grote fan van dit ras in de 19e eeuw, ze had er zelf ook een paar. En de naam “Pomeranian” komt eigenlijk van het Pomerania-gebied waar deze honden voor het eerst werden gefokt.

Uiterlijk van de Dwergkeeshond

Dwergkeeshonden zijn kleine, compacte knuffelbollen met een pluizige vacht die je meteen wilt aaien. Ze wegen meestal ergens tussen de 1,5 en 3 kilogram en hebben een schouderhoogte van ongeveer 18 tot 30 centimeter. Maar wat echt opvalt, is die vacht! Het lijkt wel alsof ze altijd een bad hair day hebben. Hun vacht kan allerlei kleuren hebben, denk aan oranje, crème, zwart, bruin, blauw en sable.

Hun koppie heeft een puntige snuit en schattige driehoekige oortjes die rechtop staan. De ogen van deze honden zijn donker en hebben een expressieve blik. En als kers op de taart, dragen ze hun staart vaak trots over hun rug, wat ze er super elegant doet uitzien.

Karakter van de Dwergkeeshond

Ondanks hun kleine formaat, hebben Dwergkeeshonden een enorme persoonlijkheid. Ze zijn levendig, nieuwsgierig en hebben een gezonde dosis zelfvertrouwen. Als er iets ongewoons gebeurt, kun je er zeker van zijn dat ze je meteen laten weten. En ze zijn echt loyaal aan hun mensen, ze bouwen sterke banden op met hun baasjes.

Wat intelligentie betreft, staan Dwergkeeshonden hun mannetje. Ze pikken dingen snel op en houden ervan om aandacht te krijgen. Ze zijn sociale diertjes en kunnen goed overweg met mensen en andere honden als ze goed gesocialiseerd worden van jongs af aan. Maar ondanks hun levendige karakter, zijn ze ook dol op knuffelen op de bank tijdens rustige momenten.

Gezondheid en levensverwachting

Over het algemeen zijn Dwergkeeshonden meestal gezonde hondjes, maar zoals elk ras, kunnen ze met bepaalde gezondheidsproblemen te maken krijgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende kwaaltjes:

Patella Luxatie: dit is een mondvol, maar het betekent eigenlijk dat hun knieschijf soms uit de kom kan schieten. Dit kan leiden tot mank lopen en pijn.

Tandproblemen: door hun kleine bek en drukte van tanden hebben Dwergkeeshonden vaak last van tandplak en tandsteen.

Hartproblemen: sommige Dwergkeeshonden kunnen vatbaar zijn voor hartziekten zoals mitralisklepinsufficiëntie.

Tracheale Collaps: klinkt eng, maar het komt erop neer dat hun luchtpijp wat zwakker kan worden, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Om je Dwergkeeshond gezond en gelukkig te houden, moet je regelmatig naar de dierenarts gaan, een gebalanceerd dieet geven en ervoor zorgen dat ze genoeg beweging krijgen. Vergeet niet hun tanden regelmatig te controleren en te poetsen.

Wat de levensverwachting betreft, kunnen Dwergkeeshonden behoorlijk oud worden. Meestal leven ze tussen de 12 en 16 jaar, maar sommigen halen zelfs nog meer jaren als ze goed verzorgd worden.

Conclusie

De Dwergkeeshond is een schattig ras met een boeiende geschiedenis, een pluizige uitstraling en een grote persoonlijkheid. Ze zijn een geweldige aanvulling op elk gezin, maar vergeet niet dat ze wel de juiste zorg en liefde nodig hebben. Als je overweegt om een Dwergkeeshond in je leven te verwelkomen, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het ras en overweeg om contact op te nemen met betrouwbare fokkers of reddingsorganisaties om een gezonde en blije Dwergkeeshond te vinden. Met de juiste zorg en genegenheid kunnen deze kleine honden je jarenlang vreugde en liefde schenken.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy