Distichiasis kosten bij een hond

Header voor honden

Distichiasis is een aandoening waarbij een hond extra wimpers heeft die vanuit de rand van het ooglid groeien. Deze extra wimpers kunnen de oogbol irriteren en leiden tot ongemak, tranende ogen, zweren op het hoornvlies en in ernstige gevallen zelfs tot permanente schade aan het oog.

Honden

Symptomen van distichiasis

Het herkennen van distichiasis kan soms lastig zijn. De symptomen variëren, maar veel voorkomende tekenen zijn:

 • Overmatig tranen
 • Roodheid en ontsteking van het oog
 • Knijpen met de ogen of overmatig knipperen
 • Wrijven van het oog met de poot
 • Zweertjes op het hoornvlies

Als je merkt dat je hond een of meerdere van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Behandeling van distichiasis

De behandeling van distichiasis kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Er zijn verschillende methoden om de extra wimpers te verwijderen, waaronder:

 • Handmatig plukken: dit is een tijdelijke oplossing waarbij de dierenarts de extra wimpers handmatig verwijdert. Dit kan echter pijnlijk zijn voor de hond en de wimpers groeien vaak terug.
 • Electrolyse: hierbij worden de haarzakjes vernietigd met elektrische stroom. Dit is een effectievere methode, maar kan meerdere behandelingen vereisen.
 • Cryotherapie: dit houdt in dat de wimpers bevroren worden om de haarzakjes te vernietigen. Het kan een effectieve en relatief pijnloze methode zijn.
 • Chirurgische verwijdering: in ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de wimpers permanent te verwijderen.

Kosten van de behandeling

De kosten voor de behandeling van distichiasis kunnen sterk variëren, afhankelijk van de gekozen methode en de ernst van de aandoening. Hier is een schatting van de mogelijke kosten:

 • Handmatig plukken: dit is meestal de goedkoopste optie, maar ook de minst effectieve. De kosten kunnen variëren van €50 tot €100 per sessie.
 • Electrolyse: de kosten voor electrolyse kunnen variëren van €200 tot €500, afhankelijk van het aantal benodigde sessies.
 • Cryotherapie: deze behandeling kan tussen de €300 en €700 kosten, afhankelijk van de dierenarts en de locatie van de kliniek.
 • Chirurgische verwijdering: dit is meestal de duurste optie, met kosten variërend van €500 tot €1500, afhankelijk van de complexiteit van de operatie en de benodigde nazorg.

Wat kun je zelf doen?

Naast het laten behandelen van je hond door een dierenarts, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de symptomen van distichiasis te verlichten en verdere irritatie te voorkomen:

 • Oogdruppels: gebruik verzachtende oogdruppels om de ogen van je hond vochtig te houden en irritatie te verminderen.
 • Ooghygiëne: houd de ogen van je hond schoon door regelmatig de omgeving rond de ogen te reinigen met een zachte, vochtige doek.
 • Beschermende kraag: gebruik indien nodig een beschermende kraag om te voorkomen dat je hond aan zijn ogen krabt.

Verzekering en distichiasis

Het is ook goed om te controleren of je hondenverzekering de kosten voor de behandeling van distichiasis dekt. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden (gedeeltelijk) de kosten van de behandeling, vooral als het gaat om noodzakelijke chirurgische ingrepen. Het kan lonend zijn om dit van tevoren na te gaan, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Slotgedachten

Distichiasis is een vervelende aandoening die je hond veel ongemak kan bezorgen, maar met de juiste behandeling en zorg kan je hond weer snel opknappen. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en actie te ondernemen om verdere complicaties te voorkomen. Door samen te werken met je dierenarts en eventueel gebruik te maken van een verzekering, kun je de kosten beheersbaar houden en je hond de beste zorg bieden die hij verdient.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering