De kosten voor een allergie test bij een hond

Header voor honden

Heb je ooit gemerkt dat je hond constant aan het krabben is, rode plekken heeft of vaak niest? Dan is de kans groot dat je trouwe viervoeter last heeft van een allergie. Allergieën bij honden kunnen net zo vervelend zijn als bij mensen, en ze komen vaker voor dan je misschien denkt. Maar wat kun je doen om erachter te komen waar je hond allergisch voor is? Een allergietest kan de oplossing zijn. Maar wat kost zo’n test eigenlijk? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Honden

Waarom een allergietest voor je hond?

Het kan behoorlijk frustrerend zijn om je hond steeds maar weer ongemakkelijk te zien. Allergieën kunnen veroorzaakt worden door voedsel, omgevingsfactoren zoals pollen of stof, of zelfs door vlooienbeten. Een allergietest helpt om de oorzaak van de allergie te achterhalen, zodat je de juiste behandeling kunt starten en je hond zich snel weer beter voelt.

Soorten allergietests

Er zijn verschillende soorten allergietests beschikbaar voor honden, en de kosten kunnen variëren afhankelijk van welke test je kiest:

 • Huidtesten: dit is een van de meest voorkomende methoden. Een kleine hoeveelheid van het allergeen wordt onder de huid van je hond geïnjecteerd om te zien of er een reactie optreedt. Dit wordt meestal gedaan bij de dierenarts en kan wat duurder zijn vanwege de specialistische apparatuur en expertise die nodig is.
 • Bloedtesten: een bloedmonster van je hond wordt naar een laboratorium gestuurd om te testen op allergieën. Dit is minder invasief dan huidtesten en kan handig zijn als je hond moeilijk te hanteren is of een gevoelige huid heeft.
 • Eliminatiedieet: dit is een langer proces waarbij je je hond een speciaal dieet geeft om te zien of de symptomen verbeteren. Het kan tijdrovend zijn, maar is vaak de goedkoopste optie omdat je geen speciale tests of laboratoriumanalyses nodig hebt.

Kosten van een allergietest

De kosten van allergietests kunnen sterk variëren, afhankelijk van de methode die je kiest en waar je woont. Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende prijzen:

 • Huidtesten: deze kunnen variëren van €200 tot €500. De prijs kan hoger zijn als er meerdere allergenen getest moeten worden of als er bijkomende consultkosten zijn.
 • Bloedtesten: deze kosten liggen meestal tussen de €150 en €300. Dit is inclusief de kosten voor het afnemen van het bloedmonster en de laboratoriumanalyse.
 • Eliminatiedieet: de kosten voor een eliminatiedieet hangen af van het soort voer dat je kiest. Speciaal hypoallergeen voer kan duurder zijn dan standaard hondenvoer, en je moet dit voer mogelijk enkele weken tot maanden geven. Reken op ongeveer €50 tot €100 per maand.

Extra kosten om in overweging te nemen

Naast de directe kosten van de allergietest, zijn er ook andere kosten om rekening mee te houden:

 • Consultkosten bij de dierenarts: een bezoek aan de dierenarts voor het uitvoeren van de test of voor vervolgafspraken kan extra kosten met zich meebrengen. Dit kan variëren van €30 tot €70 per consult.
 • Medicatie of behandelingen: als de allergie eenmaal is vastgesteld, kunnen er kosten zijn voor medicatie, speciale shampoo’s of andere behandelingen om de symptomen te verlichten. Deze kosten variëren sterk, afhankelijk van de ernst van de allergie en de voorgeschreven behandelingen.
 • Opvolgingstests: soms is een enkele test niet voldoende om de allergie volledig in kaart te brengen, en zijn er vervolgtesten nodig. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Besparen op kosten

Hoewel de kosten voor een allergietest hoog kunnen lijken, zijn er manieren om te besparen:

 • Vergelijk prijzen: niet alle dierenartsen rekenen dezelfde tarieven. Het kan lonend zijn om prijzen te vergelijken voordat je een afspraak maakt.
 • Verzekering: sommige huisdierenverzekeringen dekken (deels) de kosten van allergietests en behandelingen. Het is de moeite waard om te controleren wat jouw verzekering biedt.
 • Doe-het-zelf opties: voor het eliminatiedieet kun je mogelijk zelf speciaal voer bereiden, wat goedkoper kan zijn dan commercieel hypoallergeen voer.

Conclusie

Een allergietest voor je hond kan een investering zijn, maar het kan ook de sleutel zijn tot het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van je huisdier. Door de juiste test te kiezen en goed te informeren over de kosten, kun je een weloverwogen beslissing maken en ervoor zorgen dat je hond de beste zorg krijgt. Zo kan je trouwe vriend weer volop genieten van het leven, zonder constant te krabben of zich ongemakkelijk te voelen.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering