De kosten van een cherry eye bij een hond

Header voor honden

Cherry eye is een aandoening waarbij de derde ooglidklier van een hond opzwelt en uitsteekt, waardoor het lijkt alsof er een kers in het oog zit. Deze aandoening komt vooral voor bij jongere honden en bepaalde rassen zoals Bulldogs en Cocker Spaniels. Het kan behoorlijk beangstigend zijn om te zien, maar gelukkig is het meestal goed te behandelen.

Honden

Symptomen van cherry eye

Als je hond last heeft van cherry eye, zul je waarschijnlijk een rode, gezwollen massa in de binnenhoek van het oog opmerken. Dit kan gepaard gaan met tranen, oogirritatie en soms zelfs moeite met knipperen. Hoewel het er eng uitziet, is het meestal niet pijnlijk voor je hond. Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen om verdere complicaties te voorkomen.

Oorzaken van cherry eye

De precieze oorzaak van cherry eye is niet volledig bekend, maar het lijkt te maken te hebben met een zwakte in de bindweefsels die de klier op zijn plaats houden. Erfelijkheid speelt een rol, waardoor sommige rassen vatbaarder zijn voor deze aandoening. Daarnaast kunnen trauma aan het oog of ontstekingen ook bijdragen aan het ontstaan van cherry eye.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor cherry eye, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de voorkeur van de dierenarts.

  • Handmatige terugplaatsing: in sommige gevallen kan de dierenarts proberen de klier handmatig terug op zijn plaats te duwen. Dit is meestal een tijdelijke oplossing, omdat de klier vaak weer naar buiten komt. Het kan echter nuttig zijn als eerste stap of bij mildere gevallen.
  • Medicatie: ontstekingsremmende oogdruppels of zalven kunnen helpen om de zwelling te verminderen en de klier terug te laten keren naar zijn normale positie. Dit is echter ook vaak een tijdelijke oplossing en werkt niet bij alle honden.
  • Chirurgische ingrepen: de meest gebruikelijke en effectieve behandeling voor cherry eye is chirurgie. Er zijn twee hoofdmethoden: het herpositioneren van de klier of het volledig verwijderen ervan. Het herpositioneren van de klier wordt meestal de voorkeur gegeven omdat deze klier belangrijk is voor de productie van tranen. Het verwijderen van de klier kan leiden tot droge ogen en andere complicaties.

Kosten van de behandeling

De kosten voor de behandeling van cherry eye kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de gekozen methode en de dierenarts.

  • Handmatige terugplaatsing en medicatie: als de dierenarts ervoor kiest om de klier handmatig terug te plaatsen of medicatie voor te schrijven, kunnen de kosten relatief laag blijven. Je kunt rekenen op ongeveer €50 tot €150 voor een consult en medicatie.
  • Chirurgische behandeling: chirurgie is meestal duurder. De kosten voor een operatie om de klier te herpositioneren kunnen variëren van €300 tot €800, afhankelijk van de dierenkliniek en de complexiteit van de ingreep. Als er complicaties optreden of als de klier opnieuw geopereerd moet worden, kunnen de kosten verder oplopen.
  • Verzekering en financiële planning: het is verstandig om een huisdierenverzekering te overwegen, vooral als je een ras hebt dat gevoelig is voor cherry eye. Veel verzekeringen dekken een deel van de kosten voor chirurgische ingrepen en medicatie. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden goed leest om te begrijpen wat er precies gedekt wordt.

Nazorg en herstel

Na de operatie is het belangrijk om de instructies van de dierenarts zorgvuldig op te volgen. Dit kan het toedienen van oogdruppels, het dragen van een kraag om te voorkomen dat je hond aan het oog krabt, en regelmatige controlebezoeken aan de dierenarts omvatten. Het herstelproces kan enkele weken duren, maar met de juiste zorg zal je hond snel weer de oude zijn.

Conclusie

Cherry eye kan een verontrustende aandoening zijn om bij je hond te zien, maar met de juiste behandeling en zorg is het meestal goed te behandelen. Wees alert op de symptomen en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Door de kosten en behandelingsopties te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen voor de gezondheid van je trouwe viervoeter.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering