Cão de Castro Laboreiro

Header voor honden

De Cão de Castro Laboreiro, oftewel de Castro Laboreiro, is zo’n super interessant hondenras. Het heeft een lange geschiedenis, ziet er stoer uit en is qua karakter echt een taaie rakker. In dit blog duiken we in de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de gezondheid en de levensverwachting van deze bijzondere honden. En we besluiten met waarom iedereen deze Castro Laboreiro zou willen hebben.

Honden

Geschiedenis

De geschiedenis van de Cão de Castro Laboreiro is cool, want dit ras bestaat al eeuwen. Oorspronkelijk komt het uit Portugal, vooral uit de regio’s Castro Laboreiro en Peneda-Gerês. Het is een van de oudste Portugese hondenrassen en werd vroeger gebruikt voor verschillende klussen, zoals het beschermen van vee en eigendommen.

De Castro Laboreiro was vroeger de beste vriend van herders en boeren. Ze waren geweldig in het bewaken van kuddes tegen roofdieren en het beschermen van spullen tegen binnendringers. Deze honden staan bekend om hun moed en vastberadenheid als het erop aankomt.

Uiterlijk

De Cão de Castro Laboreiro ziet er echt imposant uit. Ze horen bij de molosserrassen, dus ze hebben een stevige bouw en goed ontwikkelde spieren. Hier zijn een paar dingen die opvallen aan hun uiterlijk:

Ze zijn behoorlijk groot, met mannetjes die meestal tussen de 55 en 60 centimeter hoog zijn, en vrouwtjes zijn iets kleiner, zo’n 52 tot 57 centimeter.

In het gewichtsklassement zitten ze tussen de 30 en 40 kilogram, afhankelijk van het geslacht en de individuele variatie.

Hun vacht is kort, dicht en hard, met een dubbele laag die hen beschermt tegen weer en wind. De meeste zijn geel of grijs met donkere vlekken rond de oren en ogen.

Karakter

Het karakter van de Cão de Castro Laboreiro is een van de dingen waar ze echt om bekend staan. Deze honden zijn supertrouw aan hun familie en hebben een sterk beschermingsinstinct. Hier zijn een paar belangrijke eigenschappen van hun karakter:

Loyaal: ze zijn mega-loyaal en bouwen een hechte band op met hun eigenaren en familie. Ze zullen alles doen om hun geliefden te beschermen.

Beschermend: dankzij hun geschiedenis als veebeschermers en eigendombewakers, hebben ze een serieus beschermingsinstinct. Ze houden een oogje in het zeil voor onbekenden en kunnen een beetje terughoudend zijn in nieuwe situaties.

Slim: deze honden zijn slim en leren snel. Ze zijn makkelijk te trainen, maar hebben wel een ervaren en consequente trainer nodig.

Vol zelfvertrouwen: ze stralen zelfvertrouwen uit en hebben een kalme en beheerste houding. Ze raken niet snel in paniek of agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen.

Gezondheid en levensverwachting

Over het algemeen zijn Cão de Castro Laboreiros gezonde honden met een behoorlijke levensverwachting. Maar net als bij elk ras kunnen ze last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogproblemen. Het is belangrijk om met een goede fokker samen te werken die de gezondheid van de ouderdieren controleert en regelmatige gezondheidsevaluaties doet.

Meestal leven deze honden tussen de 10 en 14 jaar, maar met de juiste zorg kunnen ze soms nog langer meegaan.

Conclusie

De Cão de Castro Laboreiro is echt een fantastisch ras met een boeiende geschiedenis, een stoere uitstraling, een sterk karakter en over het algemeen goede gezondheid en levensverwachting. Als je op zoek bent naar een loyale metgezel en een betrouwbare beschermer voor je gezin en bezittingen, dan is de Castro Laboreiro een geweldige keuze.

Maar onthoud wel dat dit geen beginnersras is. Ze hebben een ervaren trainer nodig om hun potentieel te benutten en om hun beschermingsinstinct op een positieve manier te kanaliseren. Als je bereid bent de uitdagingen aan te gaan, kunnen deze honden geweldige metgezellen zijn. Kortom, de Cão de Castro Laboreiro is een geweldig ras met een unieke persoonlijkheid en een diepgewortelde band met de Portugese geschiedenis. Als je op zoek bent naar een trouwe vriend en een sterke beschermer, dan zou dit ras wel eens perfect voor jou kunnen zijn. Zorg gewoon dat je goed voorbereid bent en investeer in training en zorg om een gelukkige en gezonde relatie met deze prachtige hond te garanderen.

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering