Wat kan een kat eten na sterilisatie

Header voor katten

Laten we kort bespreken waarom sterilisatie zo belangrijk is voor katten. Sterilisatie, of castratie voor mannelijke katten en sterilisatie voor vrouwtjes, is een routineuze ingreep die voorkomt dat je kat nakomelingen krijgt. Het helpt ook bij het verminderen van bepaalde gedragsproblemen, zoals het markeren van territorium en agressie. Bovendien vermindert sterilisatie het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals baarmoederontsteking en testikelkanker. Het is dus een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg voor je kat.

Katten

De veranderingen in de voedingsbehoeften

Na sterilisatie kunnen de voedingsbehoeften van je kat veranderen. Een gesteriliseerde kat heeft vaak minder calorieën nodig dan een niet gesteriliseerde kat van dezelfde grootte en leeftijd. Dit komt omdat de stofwisseling van gesteriliseerde katten meestal trager wordt, wat kan leiden tot gewichtstoename als je de voeding niet aanpast.

Hier zijn enkele belangrijke punten

 • Beperk de calorie inname: het is belangrijk om de calorie-inname van je kat na sterilisatie te beperken om gewichtstoename te voorkomen. Dit kan betekenen dat je overschakelt naar een speciaal samengestelde gesteriliseerde katvoeding die minder calorieën bevat. Raadpleeg je dierenarts om de juiste voeding voor je kat te bepalen.
 • Kies voor kwalitatieve voeding: ongeacht of je kat gesteriliseerd is of niet, is het altijd belangrijk om hoogwaardige kattenvoeding te kiezen. Zorg ervoor dat het voer eiwitrijk is en de nodige voedingsstoffen bevat om de gezondheid van je kat te ondersteunen.
 • Portiecontrole is cruciaal: het is verleidelijk om je kat te verwennen met lekkernijen, maar na sterilisatie is portiecontrole essentieel. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes en gewrichtsproblemen. Volg de aanbevelingen van je dierenarts met betrekking tot de juiste portiegrootte.
 • Overweeg natvoer: sommige eigenaren geven de voorkeur aan natvoer voor hun gesteriliseerde katten, omdat het vaak minder calorieën bevat dan droogvoer. Natvoer kan ook helpen bij het handhaven van de vochtbalans, wat belangrijk is voor de nieren van je kat.

Wat kan je kat eten na sterilisatie?

Nu we de basisprincipes hebben besproken, laten we eens kijken naar wat je kat veilig kan eten na sterilisatie. Hier zijn enkele voedingsopties die je kunt overwegen:

 • Speciale gesteriliseerde kattenvoeding: veel dierenartsen raden speciale gesteriliseerde kattenvoeding aan voor gesteriliseerde katten. Deze voeding is speciaal samengesteld om te voldoen aan de behoeften van katten na sterilisatie. Het bevat vaak minder calorieën en meer vezels om een gezond gewicht te behouden.
 • Magere eiwitten: katten hebben eiwitten nodig voor een gezond dieet, en gesteriliseerde katten zijn geen uitzondering. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen of vis. Zorg ervoor dat het vlees goed gekookt of gebakken is en geen kruiden of specerijen bevat.
 • Groenten en fruit: sommige groenten en fruit zijn veilig voor katten en kunnen als aanvulling op hun dieet dienen. Denk aan kleine hoeveelheden gekookte wortelen, courgette, of stukjes appel. Zorg ervoor dat de groenten en fruit in kleine stukjes gesneden zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 • Natvoer: zoals eerder vermeld, kan natvoer een goede optie zijn voor gesteriliseerde katten. Het bevat vaak minder calorieën en helpt bij het handhaven van de juiste vochtbalans.

Wat te vermijden

Nu je weet wat je kat veilig kan eten na sterilisatie, laten we eens kijken naar wat je moet vermijden:

 • Mensenvoeding: vermijd het geven van mensenvoeding aan je kat, vooral voedsel dat gekruid, gezouten, of suikerachtig is. Dit kan schadelijk zijn voor hun gezondheid.
 • Te veel traktaties: het is verleidelijk om je kat te verwennen met traktaties, maar overdrijf het niet. Te veel traktaties kunnen leiden tot gewichtstoename.
 • Gevaarlijke voedingsmiddelen: er zijn bepaalde voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten, zoals chocolade, uien, knoflook, en druiven. Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen buiten het bereik van je kat houdt.

Conclusie

Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je kat serieus te nemen, vooral na sterilisatie. Door de juiste voeding te geven en portiecontrole te handhaven, kun je ervoor zorgen dat je pluizige metgezel een gezond en gelukkig leven leidt. Raadpleeg altijd je dierenarts voor advies over het beste dieet voor jouw gesteriliseerde kat, omdat de behoeften kunnen variëren afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Vergeet niet om je kat te verwennen met liefde en aandacht, want dat is net zo belangrijk als het juiste voedsel!

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Katten

Nierstenen symptomen bij een kat

Hey daar, kattenliefhebbers! Als je hier bent, is de kans groot dat je je zorgen maakt over je pluiz
Katten

Wat zijn nieroperatie kosten van een kat?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een kattenouder die bezorgd is over zijn harige vriendje. Mi
Katten

Wanneer een kat laten inslapen met nierfalen?

Hey daar, kattenliefhebbers! Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat voor veel huisdiereig
Katten

De kosten van een nierdialyse bij een kat

We hebben het over een onderwerp dat misschien niet het leukste is om over na te denken, maar wel on

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy