Symptomen van obstipatie bij een hond

Header voor honden

Obstipatie, ook wel constipatie genoemd, komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden. Als je hond moeite heeft met ontlasten, kan dit erg vervelend en pijnlijk zijn voor je trouwe viervoeter. Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen. In dit artikel lees je alles over de symptomen van obstipatie bij honden en wat je kunt doen om je hond te helpen.

Honden

Symptomen van obstipatie bij honden

Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of je hond last heeft van obstipatie, maar er zijn een aantal duidelijke signalen die je in de gaten kunt houden. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Moeite met ontlasting: een van de meest voor de hand liggende tekenen van obstipatie is dat je hond moeite heeft met poepen. Je kunt zien dat hij vaak probeert te ontlasten zonder succes, of slechts kleine hoeveelheden harde ontlasting produceert. Dit kan ook gepaard gaan met kreunen of ander ongemak.
 • Verminderde eetlust: honden met obstipatie hebben vaak minder trek. Als je merkt dat je hond zijn voerbak vaker laat staan dan normaal, kan dit een teken zijn dat hij zich niet lekker voelt door een verstopte darm.
 • Lusteloosheid: een hond met obstipatie kan lusteloos en minder actief zijn dan gewoonlijk. Dit komt doordat hij zich niet comfortabel voelt en mogelijk pijn heeft.
 • Opgezette buik: als de buik van je hond opgezet is of hij tekenen van buikpijn vertoont, zoals gevoelige plekken bij aanraking, kan dit duiden op obstipatie. Een opgezette buik is vaak een teken dat er iets mis is in het spijsverteringsstelsel.
 • Braken: in ernstige gevallen kan obstipatie bij honden leiden tot braken. Dit komt doordat de ontlasting vastzit en het spijsverteringskanaal wordt geblokkeerd, wat misselijkheid en overgeven kan veroorzaken.

Oorzaken van obstipatie bij honden

Er zijn verschillende factoren die obstipatie bij honden kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Onvoldoende vezelinname: net als bij mensen, kunnen honden obstipatie krijgen als ze niet genoeg vezels binnenkrijgen. Vezels helpen bij een goede spijsvertering en zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging: beweging is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Als je hond niet genoeg beweegt, kan dit leiden tot een trage darmwerking en uiteindelijk tot obstipatie.
 • Uitdroging: voldoende water drinken is cruciaal voor een goede darmwerking. Als je hond niet genoeg water binnenkrijgt, kan dit leiden tot harde ontlasting en obstipatie.
 • Inname van vreemde voorwerpen: honden zijn nieuwsgierig en kauwen soms op dingen die ze niet zouden moeten eten. Het inslikken van vreemde voorwerpen kan de darmen blokkeren en obstipatie veroorzaken.
 • Leeftijd: oudere honden hebben vaker last van obstipatie dan jongere honden. Dit komt doordat de darmwerking bij oudere honden trager kan worden.

Wat te doen bij obstipatie bij je hond?

Als je vermoedt dat je hond last heeft van obstipatie, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om hem te helpen:

 • Zorg voor voldoende water: zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water. Dit kan helpen om de ontlasting zachter te maken en het gemakkelijker te maken om te poepen.
 • Verhoog de vezelinname: overweeg om je hond voeding te geven die rijk is aan vezels. Dit kan bijvoorbeeld door speciaal hondenvoer te kopen dat ontworpen is om de spijsvertering te ondersteunen. Je kunt ook wat pompoenpuree aan zijn voer toevoegen, wat een natuurlijke vezelbron is.
 • Meer lichaamsbeweging: zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt. Regelmatige wandelingen en speeltijd kunnen helpen om de darmwerking te stimuleren.
 • Bezoek de dierenarts: als de obstipatie aanhoudt of ernstig is, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van de obstipatie vaststellen en een passende behandeling voorschrijven, zoals laxeermiddelen of andere medicatie.
 • Vermijd menselijke medicijnen: geef je hond nooit medicijnen die bedoeld zijn voor mensen zonder overleg met een dierenarts. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor honden en de situatie verergeren.

Preventie van obstipatie bij honden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om obstipatie bij je hond te voorkomen:

 • Zorg voor een evenwichtige voeding met voldoende vezels.
 • Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water.
 • Bied voldoende beweging en speeltijd aan.
 • Houd vreemde voorwerpen buiten bereik van je hond om inslikken te voorkomen.
 • Laat je hond regelmatig controleren door de dierenarts, vooral als hij ouder wordt.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op obstipatie bij je hond verminderen en ervoor zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy