Symptomen van netelroos bij een hond

Header voor honden

Netelroos, ook wel bekend als urticaria, is een huidaandoening die niet alleen bij mensen voorkomt, maar ook bij honden. Het uit zich door rode, jeukende bultjes of plekken op de huid van je hond. Deze bultjes kunnen plotseling opduiken en zijn vaak het gevolg van een allergische reactie. Netelroos is meestal niet ernstig, maar kan wel erg vervelend zijn voor je hond. In dit blogartikel bespreken we de symptomen van netelroos bij honden en hoe je hiermee om kunt gaan.

Honden

Symptomen van netelroos bij honden

De symptomen van netelroos bij honden zijn vrij herkenbaar. Hier zijn enkele tekenen waar je op kunt letten:

 • Rode, jeukende bultjes: het meest kenmerkende symptoom van netelroos bij honden zijn de rode, jeukende bultjes die op de huid verschijnen. Deze bultjes kunnen variëren in grootte en verspreiden zich vaak snel over het lichaam van je hond. De jeuk kan ervoor zorgen dat je hond veel gaat krabben, likken of bijten op de aangedane plekken.
 • Zwellingen: naast de rode bultjes kunnen er ook zwellingen ontstaan, vooral rond de snuit, ogen en oren van je hond. Deze zwellingen kunnen variëren van mild tot behoorlijk ernstig, afhankelijk van de allergische reactie. In sommige gevallen kunnen de zwellingen de ademhaling of het zicht van je hond belemmeren.
 • Haaruitval: in ernstige gevallen kan netelroos leiden tot haaruitval op de plekken waar de bultjes en zwellingen zich bevinden. Dit komt doordat je hond constant krabt en bijt, waardoor de huid geïrriteerd raakt en de haren uitvallen.
 • Rusteloosheid en ongemak: netelroos kan je hond behoorlijk veel ongemak bezorgen. Je zult merken dat je hond rusteloos is, zich continu verplaatst en moeite heeft om een comfortabele houding te vinden. Dit komt door de intense jeuk en irritatie die gepaard gaan met netelroos.

Oorzaken van netelroos bij honden

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot netelroos bij honden. Hier zijn enkele veelvoorkomende triggers:

 • Allergische reacties: de meest voorkomende oorzaak van netelroos bij honden is een allergische reactie. Dit kan worden veroorzaakt door voedselallergieën, insectenbeten, medicatie, pollen, chemicaliën of zelfs bepaalde stoffen in de omgeving.
 • Stress en angst: in sommige gevallen kan stress of angst een rol spelen bij het ontstaan van netelroos. Honden die gespannen zijn of angst ervaren, kunnen vatbaarder zijn voor huidproblemen, waaronder netelroos.
 • Omgevingsfactoren: omgevingsfactoren zoals extreme hitte, kou of blootstelling aan irriterende stoffen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van netelroos bij honden. Het is belangrijk om je hond te beschermen tegen deze omstandigheden om huidproblemen te voorkomen.

Wat te doen als je hond netelroos heeft

Als je vermoedt dat je hond last heeft van netelroos, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om je hond te helpen:

 • Raadpleeg je dierenarts: het is altijd een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts als je hond symptomen van netelroos vertoont. De dierenarts kan een juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen om de symptomen te verlichten.
 • Identificeer en vermijd triggers: probeer de mogelijke triggers van de netelroos te identificeren en te vermijden. Dit kan betekenen dat je veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond, bepaalde medicijnen vermijdt of je hond beschermt tegen bepaalde omgevingsfactoren.
 • Behandel de symptomen: er zijn verschillende manieren om de symptomen van netelroos te behandelen. Je dierenarts kan antihistaminica voorschrijven om de allergische reactie te verminderen. In ernstige gevallen kan een corticosteroïde nodig zijn om de zwelling en jeuk te verlichten.

Preventie van netelroos bij honden

Preventie is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om netelroos bij je hond te voorkomen:

 • Zorg voor een gezond dieet: een gezond dieet kan helpen om allergische reacties te verminderen. Zorg ervoor dat je hond voeding krijgt die vrij is van bekende allergenen en dat je eventuele voedselallergieën tijdig identificeert.
 • Vermijd blootstelling aan allergenen: probeer je hond zo min mogelijk bloot te stellen aan bekende allergenen zoals pollen, insectenbeten en chemische stoffen. Regelmatige vlooien- en tekenpreventie kan ook helpen om beten en de daaruit voortvloeiende allergische reacties te voorkomen.
 • Houd stress op een laag-niveau: stress en angst kunnen bijdragen aan huidproblemen, dus het is belangrijk om een rustige en stressvrije omgeving voor je hond te creëren. Regelmatige lichaamsbeweging, mentale stimulatie en een veilige leefomgeving kunnen helpen om stress bij je hond te verminderen.

Conclusie

Netelroos bij honden is een vervelende maar meestal niet ernstige aandoening. Door de symptomen te herkennen, mogelijke triggers te identificeren en de juiste behandeling te volgen, kun je je hond helpen om snel weer comfortabel te worden. Vergeet niet om altijd contact op te nemen met je dierenarts voor professioneel advies en begeleiding bij het behandelen van netelroos bij je hond.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy