Symptomen van maagproblemen bij een hond

Header voor honden

Honden kunnen, net als mensen, last krijgen van maagproblemen. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je hond last heeft van zijn maag of darmen, omdat ze natuurlijk niet kunnen vertellen wat er aan de hand is. In dit blogartikel bespreek ik de meest voorkomende symptomen van maagproblemen bij honden en wat je kunt doen om je trouwe viervoeter te helpen.

Honden

Veelvoorkomende symptomen van maagproblemen

 • Braken en misselijkheid: een van de meest voor de hand liggende symptomen van maagproblemen bij honden is braken. Dit kan variëren van af en toe spugen tot herhaaldelijk overgeven. Soms zie je dat je hond gras eet voordat hij moet overgeven; dit doen ze vaak om hun maag te kalmeren. Als je hond regelmatig braakt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.
 • Verminderde eetlust: honden die last hebben van hun maag, kunnen hun eetlust verliezen. Ze kunnen hun voedsel negeren of slechts kleine beetjes eten. Dit kan wijzen op een onderliggend maagprobleem, vooral als je normaal gesproken een enthousiaste eter hebt.
 • Diarree: diarree is een ander veelvoorkomend symptoom van maagproblemen bij honden. Het kan het gevolg zijn van een verandering in dieet, een infectie of iets dat je hond heeft gegeten wat hij niet had moeten eten. Bij aanhoudende diarree is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen, omdat het kan leiden tot uitdroging.
 • Opgeblazen buik: een opgeblazen buik kan een teken zijn van een ernstiger probleem, zoals een maagdraaiing, wat een levensbedreigende situatie kan zijn. Als je hond een opgezwollen buik heeft, rusteloos is, veel kwijlt en probeert te braken zonder succes, moet je onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
 • Lusteloosheid: een hond met maagproblemen kan zich ook lusteloos gedragen. Hij kan minder energie hebben, meer slapen en minder geïnteresseerd zijn in spelen of wandelen. Dit is een teken dat je hond zich niet goed voelt en dat er iets mis kan zijn met zijn maag of darmen.

Mogelijke oorzaken van maagproblemen

 • Dieetveranderingen: een plotselinge verandering in het dieet van je hond kan maagproblemen veroorzaken. Honden hebben tijd nodig om zich aan te passen aan nieuw voedsel, dus het is belangrijk om nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk in te voeren.
 • Voedselallergieën: sommige honden zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten in hun voedsel. Dit kan leiden tot maagproblemen zoals braken, diarree en jeuk. Als je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft, kun je proberen om hem een hypoallergeen dieet te geven en kijken of de symptomen verbeteren.
 • Infecties: bacteriële of virale infecties kunnen ook maagproblemen veroorzaken bij honden. Parvovirus en giardia zijn voorbeelden van infecties die ernstige maagklachten kunnen veroorzaken. Als je hond symptomen van een infectie vertoont, is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen.
 • Onverteerbare voorwerpen: honden zijn nieuwsgierig en kunnen dingen inslikken die ze niet zouden moeten eten, zoals speelgoed, sokken of botten. Deze kunnen vast komen te zitten in hun maag of darmen en ernstige problemen veroorzaken. Als je vermoedt dat je hond iets vreemds heeft ingeslikt, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Wat kun je doen om je hond te helpen?

 • Voedsel aanpassen: als je denkt dat het dieet van je hond de oorzaak is van zijn maagproblemen, overweeg dan om over te schakelen op een licht verteerbaar dieet. Kook wat kip en rijst voor je hond en voer dit een paar dagen om te zien of de symptomen verbeteren. Vergeet niet om altijd langzaam te schakelen naar een nieuw dieet om verdere maagproblemen te voorkomen.
 • Voldoende water: zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Dit helpt bij het voorkomen van uitdroging, vooral als je hond last heeft van diarree of braken.
 • Rust en regelmaat: net als mensen hebben honden baat bij rust en regelmaat als ze zich niet goed voelen. Zorg voor een rustige omgeving waar je hond zich kan ontspannen en herstellen.
 • Dierenarts bezoek: als de maagproblemen van je hond aanhouden of als je hond erg ziek lijkt, is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. De dierenarts kan de oorzaak van de maagproblemen vaststellen en een passende behandeling voorstellen.

Preventieve maatregelen

 • Regelmatige controles: regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Dit kan maagproblemen voorkomen of minimaliseren.
 • Veilige omgeving: zorg ervoor dat je huis en tuin veilig zijn voor je hond. Houd gevaarlijke voorwerpen buiten bereik en zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot giftige planten of voedsel.
 • Gezonde voeding: voer je hond een gebalanceerd en kwalitatief hoogwaardig dieet dat past bij zijn leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Dit helpt om zijn spijsvertering gezond te houden en maagproblemen te voorkomen.

Maagproblemen bij honden kunnen vervelend zijn voor zowel jou als je hond. Door de symptomen te herkennen en snel te handelen, kun je je hond helpen zich beter te voelen en complicaties voorkomen. Vergeet niet dat een gezonde levensstijl en regelmatige dierenartsbezoeken de sleutel zijn tot een gelukkig en gezond leven voor je trouwe viervoeter.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy