Symptomen van leukemie bij een hond

Header voor honden

Leukemie bij honden is een onderwerp waar veel hondeneigenaren liever niet over nadenken, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen en de mogelijke gevolgen. In dit artikel neem ik je mee door de belangrijkste symptomen van leukemie bij honden en wat je kunt doen als je vermoedt dat jouw trouwe viervoeter hieraan lijdt.

Honden

Wat is Leukemie?

Leukemie is een vorm van kanker die de bloedcellen aantast. Bij honden, net als bij mensen, begint leukemie in het beenmerg, waar bloedcellen worden aangemaakt. De ziekte zorgt ervoor dat er een abnormale groei van witte bloedcellen plaatsvindt, wat kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Algemene symptomen van Leukemie bij honden

Leukemie kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte. Hier zijn enkele algemene symptomen die je kunt opmerken:

 • Vermoeidheid en lusteloosheid: een van de eerste tekenen dat er iets mis kan zijn, is als je hond snel moe lijkt te worden. Misschien merk je dat hij niet meer zo enthousiast is om te spelen of te wandelen zoals voorheen. Dit kan komen doordat de abnormale bloedcellen de normale functie van het bloed verstoren, waardoor je hond zich zwak en lusteloos voelt.
 • Gewichtsverlies: een ander veelvoorkomend symptoom is plotseling gewichtsverlies zonder duidelijke reden. Als je merkt dat je hond dunner wordt, zelfs als hij normaal eet, kan dit een teken zijn dat zijn lichaam niet meer goed functioneert.
 • Bleke tandvlees: controleer regelmatig het tandvlees van je hond. Bij een gezonde hond is het tandvlees roze. Als het tandvlees bleek of wit is, kan dit een teken zijn van bloedarmoede, wat vaak voorkomt bij leukemie.

Specifieke symptomen per type leukemie

Leukemie kan acuut of chronisch zijn, en de symptomen kunnen variëren afhankelijk van het type.

Acute leukemie

Acute leukemie ontwikkelt zich snel en de symptomen zijn vaak ernstiger. Naast de algemene symptomen kun je ook het volgende opmerken:

 • Koorts: door de verminderde weerstand tegen infecties kan je hond vaker koorts hebben.
 • Gezwollen lymfeklieren: je kunt merken dat de lymfeklieren van je hond opgezwollen zijn, vooral in de nek, oksels of liezen.
 • Ademhalingsproblemen: omdat leukemie de zuurstoftransportcapaciteit van het bloed kan aantasten, kan je hond moeite hebben met ademhalen.

Chronische leukemie

Chronische leukemie ontwikkelt zich langzamer en de symptomen kunnen subtieler zijn. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat de symptomen duidelijk worden. Let op:

 • Terugkerende infecties: honden met chronische leukemie hebben vaak terugkerende infecties omdat hun immuunsysteem verzwakt is.
 • Veranderingen in eetlust: je hond kan afwisselend meer of minder gaan eten.
 • Lethargie: dit is een blijvende staat van vermoeidheid en inactiviteit.

Wat te doen als je leukemie vermoedt?

Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal waarschijnlijk een aantal tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek en mogelijk een beenmergbiopsie, om de diagnose te bevestigen.

Behandelingsopties

Hoewel de diagnose leukemie verwoestend kan zijn, zijn er behandelingsopties beschikbaar. De behandeling hangt af van het type leukemie en hoe ver de ziekte gevorderd is. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 • Chemotherapie: dit is de meest voorkomende behandelingsvorm voor leukemie bij honden. Het kan helpen om de abnormale cellen te doden en de symptomen te verlichten.
 • Medicatie: in sommige gevallen kunnen medicijnen helpen om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven van je hond te verbeteren.
 • Ondersteunende zorg: dit kan bestaan uit pijnbestrijding, voeding en hydratatie om je hond comfortabel te houden.

Levensverwachting en kwaliteit van leven

De prognose voor een hond met leukemie varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type leukemie, de leeftijd en de algehele gezondheid van je hond. Met de juiste behandeling kunnen veel honden een goede levenskwaliteit behouden, zelfs met de diagnose leukemie.

Tot slot

Leukemie bij honden is een ernstige aandoening, maar door alert te zijn op de symptomen en snel in te grijpen, kun je je hond de beste kans geven op een goede levenskwaliteit. Blijf altijd waakzaam en aarzel niet om contact op te nemen met je dierenarts als je iets ongewoons opmerkt bij je hond. Hun gezondheid ligt in jouw handen, en met de juiste zorg en aandacht kun je hen helpen door deze moeilijke tijd heen te komen.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy