Symptomen van koorts bij een hond

Header voor honden

Koorts bij honden kan net zo verontrustend zijn als bij mensen. Het is een teken dat er iets mis is met de gezondheid van je trouwe viervoeter. Maar hoe herken je koorts bij een hond en wat moet je doen als je vermoedt dat je hond koorts heeft? In dit artikel duiken we in de wereld van koorts bij honden, hoe je de symptomen kunt herkennen, en wat je ertegen kunt doen.

Honden

Wat is koorts?

Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur die vaak een reactie is op een infectie of een andere aandoening. Bij honden ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden Celsius. Alles boven de 39 graden wordt beschouwd als koorts.

Symptomen van koorts bij honden

 • Lethargie en vermoeidheid: een van de eerste symptomen die je kunt opmerken bij een hond met koorts is lethargie. Je hond kan minder actief zijn dan normaal en lijkt misschien uitgeput of lusteloos. Dit komt doordat het lichaam van je hond vecht tegen een infectie of ontsteking, wat veel energie kost.
 • Verminderde eetlust: honden met koorts hebben vaak een verminderde eetlust. Als je merkt dat je hond niet geïnteresseerd is in zijn favoriete voedsel of helemaal niet wil eten, kan dit een teken zijn van koorts.
 • Warm aanvoelen: een hond met koorts voelt vaak warm aan, vooral op de oren, poten en buik. Dit is een duidelijk teken dat de lichaamstemperatuur hoger is dan normaal.
 • Rillingen: net als mensen kunnen honden met koorts rillingen krijgen. Dit kan er gek uitzien, maar het is een manier waarop het lichaam probeert de temperatuur te reguleren.

Hoe meet je de temperatuur van je hond?

De beste manier om de temperatuur van je hond te meten is met een rectale thermometer. Dit kan een beetje ongemakkelijk zijn, zowel voor jou als voor je hond, maar het is de meest nauwkeurige methode. Zorg ervoor dat je een speciale dieren-thermometer gebruikt en smeer de punt in met wat vaseline voor comfort.

Wat te doen bij koorts?

 • Raadpleeg de dierenarts: als je vermoedt dat je hond koorts heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Koorts kan een symptoom zijn van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen die medische aandacht vereisen.
 • Houdt je hond gehydrateerd: zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt. Koorts kan leiden tot uitdroging, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond altijd toegang heeft tot vers water.
 • Rust en comfort: geef je hond de rust die hij nodig heeft. Zorg voor een comfortabele plek waar hij kan rusten en herstel. Vermijd zware inspanningen totdat je hond weer beter is.

Oorzaken van koorts bij honden

 • Infecties: koorts bij honden wordt vaak veroorzaakt door bacteriële of virale infecties. Dit kan variëren van een eenvoudige verkoudheid tot ernstigere aandoeningen zoals hondenziekte of parvovirus.
 • Ontstekingen: ontstekingen door verwondingen of andere gezondheidsproblemen kunnen ook koorts veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een wond die geïnfecteerd is geraakt.
 • Immunologische reacties: soms kan het immuunsysteem van je hond overreageren op bepaalde stoffen, wat kan leiden tot koorts. Dit gebeurt soms na vaccinaties of blootstelling aan allergenen.

Preventieve maatregelen

 • Regelmatige controle: een regelmatige gezondheidscontrole bij de dierenarts kan helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Dit kan helpen om ernstige ziekten en complicaties te voorkomen.
 • Vaccinaties: zorg ervoor dat je hond up-to-date is met alle noodzakelijke vaccinaties. Dit helpt om infectieziekten te voorkomen die koorts kunnen veroorzaken.
 • Goede hygiëne: een goede hygiëne kan helpen om de kans op infecties te verminderen. Zorg ervoor dat de leefomgeving van je hond schoon is en was zijn voer- en drinkbakken regelmatig.

Conclusie

Koorts bij honden is een serieus symptoom dat niet genegeerd mag worden. Door alert te zijn op de symptomen en tijdig actie te ondernemen, kun je de gezondheid van je hond beschermen. Als je vermoedt dat je hond koorts heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Met de juiste zorg en aandacht kan je trouwe vriend snel weer op de been zijn.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy