Symptomen van kennelhoest bij een hond

Header voor honden

Als je een hond hebt, ben je vast wel bekend met de angst voor kennelhoest. Deze veelvoorkomende en besmettelijke aandoening kan je trouwe viervoeter flink ziek maken. In dit artikel bespreken we wat kennelhoest is, welke symptomen je kunt herkennen en hoe je je hond het beste kunt helpen. Lees verder om goed voorbereid te zijn!

Honden

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest, ook wel infectieuze tracheobronchitis genoemd, is een luchtwegaandoening die honden treft. Het wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën, waaronder het parainfluenzavirus en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Honden kunnen het gemakkelijk oplopen in omgevingen waar veel honden bij elkaar zijn, zoals pensions, hondenparken of hondenscholen. Vandaar ook de naam “kennelhoest”.

Hoe herken je kennelhoest?

 • Hoesten: het meest opvallende symptoom van kennelhoest is een droge, harde hoest. Dit klinkt vaak alsof je hond iets in zijn keel heeft zitten. Soms kan deze hoest zo heftig zijn dat je hond moet kokhalzen of zelfs overgeven.
 • Niezen en snotteren: naast hoesten kun je merken dat je hond meer niest dan normaal en dat zijn neus snotterig is. Dit is vooral het geval bij mildere vormen van kennelhoest.
 • Verminderde eetlust: ziek zijn is nooit leuk, en je hond zal waarschijnlijk minder trek hebben als hij zich niet lekker voelt. Let op of hij minder enthousiast is over zijn voerbak en snacks.
 • Lethargie: je vrolijke, energieke hond kan plotseling lusteloos en moe lijken. Hij zal misschien minder willen spelen of wandelen en meer willen rusten.
 • Koorts: in ernstige gevallen kan je hond koorts krijgen. Dit merk je aan een warme, droge neus en een verhoogde lichaamstemperatuur. Ook kan hij trillerig of zwak zijn.

Wat te doen bij kennelhoest?

 • Raadpleeg je dierenarts: als je vermoedt dat je hond kennelhoest heeft, is het altijd verstandig om je dierenarts te raadplegen. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en je hond de nodige behandeling geven. Soms is antibiotica nodig, vooral als een bacteriële infectie de boosdoener is.
 • Rust en hydratie: net als mensen moeten honden met een luchtweginfectie veel rust krijgen. Zorg ervoor dat je hond een rustige en comfortabele plek heeft om te rusten. Daarnaast is voldoende water drinken essentieel om gehydrateerd te blijven en de keel te verzachten.
 • Vermijd irritatie: probeer je hond uit situaties te houden die zijn keel kunnen irriteren. Denk aan rokerige omgevingen of harde geluiden. Een harnas in plaats van een halsband kan ook helpen om druk op de luchtpijp te verminderen tijdens het uitlaten.
 • Besmetting voorkomen: kennelhoest is erg besmettelijk, dus houd je hond uit de buurt van andere honden totdat hij volledig is hersteld. Was zijn voerbakken, speelgoed en beddengoed regelmatig om verdere verspreiding te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

 • Vaccinatie: er zijn vaccins beschikbaar tegen kennelhoest. Hoewel ze geen volledige bescherming bieden, verminderen ze wel de kans op besmetting en de ernst van de symptomen. Bespreek met je dierenarts of vaccinatie voor jouw hond een goede optie is.
 • Vermijd drukke plekken: als je weet dat er een uitbraak van kennelhoest is, vermijd dan drukke hondenplekken zoals parken en pensions. Dit verkleint de kans dat je hond in contact komt met geïnfecteerde dieren.
 • Hygiëne: goede hygiëne kan ook helpen om de kans op besmetting te verminderen. Was je handen na het aaien van andere honden en zorg ervoor dat je hond regelmatig schoon drinkwater heeft.

Conclusie

Kennelhoest kan behoorlijk vervelend zijn voor je hond, maar met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen kun je veel problemen voorkomen. Wees alert op de symptomen en neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts. Zo zorg je ervoor dat je trouwe vriend snel weer opknapt en vrolijk kan rondrennen.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Waarom zwemvest voor een hond?

Als je een hondeneigenaar bent die ervan houdt om tijd door te brengen op het water, of het nu gaat
Honden

Waarom verhaart een hond?

Het hebben van een hond is geweldig. Ze zijn trouw, speels en ze maken je altijd aan het lachen. Maa
Honden

Waarom stamboom hond?

Je hebt net besloten om een hond te nemen, en de zoektocht naar je nieuwe harige vriend is begonnen.
Honden

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Honden zijn ongelooflijke wezens die ons leven verrijken met hun loyaliteit, vreugde en onvoorwaarde

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy