Symptomen van keelontsteking bij een kat

Header voor katten

Hey daar kattenliefhebbers! Het is weer tijd voor een praatje over onze harige vrienden, en dit keer gaan we het hebben over iets wat niet zo leuk is, keelontsteking bij katten. Als je hier bent omdat je vermoedt dat je pluizige metgezel dit probleem heeft, maak je geen zorgen, we gaan je door alles heen loodsen. Laten we eens kijken naar de symptomen van een kat met keelontsteking en wat je eraan kunt doen.

Symptomen van keelontsteking bij een kat

Hoesten en kokhalzen

Je hebt gemerkt dat je kat meer hoest dan normaal. Het kan zelfs lijken alsof ze af en toe kokhalzen. Dat kan een teken zijn van keelontsteking. Net als bij mensen kan een ontsteking in de keel van je kat irritatie en hoesten veroorzaken. Het is belangrijk om op te merken hoe vaak dit gebeurt en of er andere symptomen zijn:

  • Veranderingen in stemgeluid: heb je gemerkt dat de miauw van je kat anders klinkt? Misschien klinkt het schor of hees. Dit kan een indicatie zijn dat er iets mis is met haar keel. Vergelijk het geluid met hoe ze normaal miauwt en let op eventuele verschillen.
  • Verminderde eetlust: een ander veel voorkomend symptoom van keelontsteking bij katten is een verminderde eetlust. Als je kat minder eet dan normaal of helemaal stopt met eten, kan dit een teken zijn dat haar keel pijn doet. Het slikken kan pijnlijk zijn en daarom vermijdt ze misschien voedsel.
  • Kwijlen: heeft je kat de neiging om meer te kwijlen dan normaal? Dit kan ook wijzen op keelontsteking. De irritatie in haar keel kan ervoor zorgen dat ze meer speeksel produceert dan gewoonlijk. Let op of het kwijlen gepaard gaat met andere symptomen.

Wat kun je doen?

Je vermoedt dat je kat een keelontsteking heeft. Wat nu? Ten eerste is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Ze kunnen de symptomen bevestigen en een behandelplan opstellen. In de tussentijd zijn er een paar dingen die je kunt doen om je pluizige vriend wat verlichting te bieden:

  • Vochtige lucht: probeer de lucht in huis vochtig te houden. Dit kan helpen om de irritatie in de keel van je kat te verminderen. Gebruik een luchtbevochtiger of plaats een schaal met water in de buurt van waar je kat slaapt.
  • Zachte voeding: geef je kat zachte voeding die gemakkelijker door te slikken is. Dit kan helpen om haar keel minder te irriteren tijdens het eten. Denk aan natvoer of meng wat water door haar droge voeding om het zachter te maken.
  • Medicatie: volg de aanwijzingen van je dierenarts met betrekking tot eventuele medicatie die ze voorschrijven. Dit kan onder meer pijnstillers of ontstekingsremmers bevatten om de symptomen te verlichten.
  • Rust: zorg ervoor dat je kat voldoende rust krijgt. Vermijd te veel spelen of andere activiteiten die haar keel kunnen belasten.

Conclusie

Keelontsteking bij katten kan behoorlijk vervelend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kan je kat snel weer op de been zijn. Let op de symptomen, neem contact op met je dierenarts en volg hun advies op. Voor je het weet, zal je harige vriend weer haar normale, vrolijke zelf zijn!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Petrebels

Petrebels: waar kwaliteit en plezier samenkomen

Welkom in de wonderlijke wereld van Petrebels, waar het comfort, de veiligheid en speeltijd van elke
Wanneer heeft een kat koorts?

Wanneer heeft een kat koorts?

Heb je je ooit afgevraagd of je harige vriendje koorts heeft? Als kattenouder weet ik hoe belangrijk
Wanneer heeft een kat het koud?

Wanneer heeft een kat het koud?

Ben je een kattenliefhebber zoals ik? Dan weet je dat onze pluizige vrienden meesters zijn in het ve
Wanneer blaast een kat?

Wanneer blaast een kat?

Katten zijn mysterieuze wezens, bekend om hun elegantie en soms ondoorgrondelijke gedrag. Een van de

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering