Helaas zijn onze viervoetige vrienden, net als wij, vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder tumoren. Eén van de zorgwekkende problemen waar honden mee te maken kunnen krijgen is een blaastumor. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen van een blaastumor bij honden en wat je kunt doen om je harige vriend te helpen.
Wat is een blaastumor?
Een blaastumor is een abnormale groei van cellen in de blaas van je hond. Het kan goedaardig (niet-kankerachtig) of kwaadaardig (kankerachtig) zijn. De meest voorkomende vorm van blaaskanker bij honden is het overgangscelcarcinoom (TCC), dat meestal begint in de cellen die de binnenkant van de blaas bekleden.
De eerste tekenen
Een van de eerste tekenen dat er iets mis kan zijn met de blaas van je hond, is moeite met plassen. Dit kan variëren van frequent urineren tot het hebben van pijn bij het plassen. Je hond kan vaker naar buiten willen, maar moeite hebben om daadwerkelijk te urineren. Soms zie je je hond in de typische ‘plaspositie’ zitten zonder dat er veel urine uitkomt.
Bloed in de urine
Een ander veelvoorkomend symptoom van een blaastumor is de aanwezigheid van bloed in de urine. Dit kan variëren van lichte verkleuring tot duidelijk zichtbare bloedstolsels. Bloed in de urine is altijd een reden tot zorg en zou je direct moeten laten controleren door een dierenarts.
Veranderingen in het gedrag van je hond
Honden met een blaastumor kunnen gedragsveranderingen vertonen. Ze kunnen rusteloos worden of juist meer lusteloos lijken. Vaak merk je dat ze zich niet op hun gemak voelen en kunnen ze proberen zichzelf vaker te likken in het gebied van de buik of geslachtsdelen. Dit kan een teken zijn dat ze pijn hebben.
Onverklaarbaar gewichtsverlies
Als je merkt dat je hond gewicht verliest zonder dat er een duidelijke reden voor is, kan dit ook een teken zijn van een blaastumor. Hoewel gewichtsverlies bij veel verschillende aandoeningen kan voorkomen, is het in combinatie met de bovengenoemde symptomen een reden om alert te zijn.
Problemen met de stoelgang
Soms kunnen blaastumoren ook invloed hebben op de stoelgang van je hond. Dit kan zich uiten in constipatie of diarree. Omdat de blaas en darmen dicht bij elkaar liggen, kan een tumor in de blaas druk uitoefenen op de darmen en zo problemen veroorzaken.
Diagnostiek en behandeling
Als je één of meerdere van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de dierenarts. De dierenarts zal waarschijnlijk beginnen met een lichamelijk onderzoek en een urineonderzoek. Soms is verder onderzoek nodig, zoals een echo of röntgenfoto van de buik. In sommige gevallen kan een biopsie nodig zijn om te bepalen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.
De behandeling van een blaastumor kan variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor, evenals de algemene gezondheid van je hond. Mogelijke behandelingen omvatten chirurgie, chemotherapie en/of bestraling. Helaas zijn blaastumoren vaak moeilijk te behandelen, vooral als ze kwaadaardig zijn en zich hebben verspreid.
Wat kun jij doen?
Als baasje kun je een aantal dingen doen om je hond te ondersteunen. Zorg voor een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging om de algemene gezondheid van je hond te bevorderen. Let goed op de symptomen en breng regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controle. Als je hond gediagnosticeerd is met een blaastumor, volg dan nauwgezet de aanbevelingen van de dierenarts op en zorg voor een comfortabele en stressvrije omgeving voor je hond.
Conclusie
Een blaastumor bij honden is een ernstige aandoening die tijdige aandacht en zorg vereist. Door alert te zijn op de symptomen en snel te handelen, kun je de kans op een betere uitkomst voor je hond vergroten. Vergeet niet dat jouw liefde en zorg een groot verschil kunnen maken in het leven van je trouwe metgezel.