Ontstoken tekenbeet bij een hond

Header voor honden

Soms kom je terug van een wandeling en merk je dat er een teek op je hond zit. Een teek verwijderen is al vervelend genoeg, maar wat als de beet ontstoken raakt? Hier lees je alles wat je moet weten over een ontstoken tekenbeet bij je hond.

Ontstoken tekenbeet bij een hond

Hoe herken je een ontstoken tekenbeet?

Een normale tekenbeet kan al wat roodheid en zwelling veroorzaken, maar hoe herken je nu een ontsteking? Als de beetplaats rood, gezwollen en warm aanvoelt, en je hond krabt of likt er constant aan, dan is de kans groot dat de beet ontstoken is. Soms kan er zelfs pus uit de wond komen of kan je hond koorts krijgen. Dit zijn tekenen dat je snel actie moet ondernemen.

Waarom raken tekenbeten ontstoken?

Er zijn verschillende redenen waarom een tekenbeet kan ontsteken. De belangrijkste oorzaak is dat bacteriën de wond binnendringen. Dit kan gebeuren als de teek niet goed verwijderd wordt of als je hond aan de beet blijft likken of krabben. Ook kan de teek zelf bacteriën overdragen, zoals de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Eerste hulp bij een ontstoken tekenbeet

  • Reinig de wond: gebruik lauw water en een milde zeep om de beetplaats schoon te maken. Dit helpt om bacteriën te verwijderen en verdere infectie te voorkomen.
  • Desinfecteer: na het reinigen, desinfecteer je de wond met een antiseptische oplossing. Dit kan bijvoorbeeld met Betadine of een ander dierveilig ontsmettingsmiddel.
  • Voorkom krabben en likken: zorg ervoor dat je hond niet aan de wond kan komen. Gebruik eventueel een kraag of een verband om te voorkomen dat hij de wond verder irriteert.

Wanneer naar de dierenarts?

Hoewel je veel zelf kunt doen, is het soms nodig om een dierenarts te raadplegen. Ga naar de dierenarts als:

  • De zwelling en roodheid niet verminderen na een paar dagen.
  • Je hond koorts krijgt.
  • Er pus uit de wond komt.
  • Je hond erg ziek lijkt of veel pijn heeft.

De dierenarts kan antibiotica voorschrijven als de infectie ernstig is. Ook kan hij of zij advies geven over verdere verzorging van de wond.

Hoe voorkom je tekenbeten?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je hond tekenbeten krijgt:

  • Tekenbanden: een tekenband is een eenvoudige en effectieve manier om teken af te weren.
  • Spot-on behandelingen: dit zijn vloeistoffen die je op de huid van je hond druppelt. Ze werken meestal enkele weken tegen teken en vlooien.
  • Regelmatige controle: controleer je hond na elke wandeling, vooral als je door hoog gras of bos hebt gelopen. Verwijder teken zo snel mogelijk met een tekenpincet of een speciale tekentang.

Conclusie

Een ontstoken tekenbeet bij je hond kan vervelend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kun je veel problemen voorkomen en behandelen. Herken de tekenen van een ontsteking, weet hoe je de wond moet behandelen en aarzel niet om naar de dierenarts te gaan als dat nodig is. En bovenal, doe er alles aan om tekenbeten te voorkomen, zodat je hond lekker kan blijven genieten van jullie wandelingen zonder vervelende beestjes!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering