Ontstoken hechtingen bij een hond

Header voor honden

Het gebeurt wel eens dat je hond een wond oploopt die gehecht moet worden. Misschien een operatie gehad of een vervelende verwonding opgelopen tijdens het spelen. Een hechting is bedoeld om de wond netjes te laten genezen, maar soms gaat het mis en raakt de hechting ontstoken. Wat moet je dan doen? Hier lees je alles wat je moet weten over een ontstoken hechting bij je hond en hoe je dit kunt behandelen.

Ontstoken hechtingen bij een hond

Hoe herken je een ontstoken hechting?

Een ontstoken hechting bij je hond kan verschillende symptomen vertonen. De belangrijkste tekenen zijn roodheid, zwelling en warmte rondom de hechting. Vaak zal je hond ook veel aan de plek likken of bijten omdat het ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt. Andere signalen zijn:

  • Pus of andere afscheiding uit de wond
  • Een nare geur rond de hechting
  • Koorts of algemeen ziek gedrag bij je hond

Als je een of meer van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen.

Eerste hulp bij een ontstoken hechting

Het is begrijpelijk dat je bezorgd bent als je ziet dat de hechting van je hond ontstoken is. Hier zijn een paar stappen die je direct kunt nemen:

  • Reinig de wond: gebruik een milde zoutoplossing of een antiseptische spray speciaal voor huisdieren om de wond schoon te maken. Doe dit voorzichtig en vermijd het gebruik van alcohol of waterstofperoxide, omdat deze te agressief kunnen zijn voor de huid van je hond.
  • Voorkom likken en bijten: zorg ervoor dat je hond niet aan de wond kan komen. Een kraag (ook wel ‘kegel’ of ‘lampenkap’ genoemd) kan hierbij helpen. Er zijn ook speciale sprays die je op de wond kunt spuiten om het likken te ontmoedigen.
  • Raadpleeg de dierenarts: zelfs als je de wond hebt schoongemaakt, is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Een ontstoken hechting kan serieuze problemen veroorzaken als het niet goed wordt behandeld.

Behandeling door de dierenarts

Je dierenarts zal waarschijnlijk de ontsteking grondig willen onderzoeken. Dit kan betekenen dat de hechtingen gedeeltelijk of volledig worden verwijderd om de wond beter te kunnen behandelen. In sommige gevallen kan een antibioticakuur nodig zijn om de infectie te bestrijden. Ook kan je dierenarts aanbevelen om de wond dagelijks schoon te maken en speciale zalven of crèmes te gebruiken om de genezing te bevorderen.

Preventieve maatregelen

Het is natuurlijk beter om een ontsteking te voorkomen dan te genezen. Hier zijn een paar tips om te zorgen dat de hechtingen van je hond goed genezen:

  • Controleer de wond regelmatig: kijk dagelijks even naar de hechting om te zien of alles er goed uitziet. Dit helpt om vroegtijdig problemen te signaleren.
  • Houd de wond schoon en droog: probeer de wond zo droog en schoon mogelijk te houden. Vermijd dat je hond in vuil of modder gaat spelen.
  • Voorkom likken: zoals eerder genoemd, gebruik een kraag of andere hulpmiddelen om te voorkomen dat je hond aan de hechtingen likt of bijt.
  • Volg de adviezen van de dierenarts op: houd je strikt aan de instructies die je van je dierenarts hebt gekregen. Dit omvat medicatie, schoonmaakinstructies en eventuele beperkingen in de activiteit van je hond.

Tot slot

Een ontstoken hechting bij je hond is zeker niet iets om te negeren. Door snel te handelen en de juiste stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hond snel weer op de been is en dat de wond netjes geneest. Vergeet niet dat je dierenarts altijd de beste bron van informatie en hulp is als je twijfels hebt over de gezondheid van je huisdier. Met een beetje zorg en aandacht komt je hond er weer helemaal bovenop!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering