Moet een kat natvoer eten?

Header voor katten

Eerst en vooral, katten zijn van nature carnivoren. Dit betekent dat ze een dieet nodig hebben dat rijk is aan vlees. In het wild krijgen katten hun vocht voornamelijk uit hun prooi. Dit is een belangrijk punt om te onthouden, want het legt uit waarom sommige katten niet genoeg drinken als ze alleen droogvoer krijgen. Natvoer kan hier een uitkomst bieden omdat het voor een groot deel uit water bestaat.

Katten

Voordelen van natvoer

  • Hydratatie: zoals ik al zei, katten zijn geen grote drinkers. Dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen, vooral als ze ouder worden. Natvoer bevat ongeveer 70-80% water, wat een geweldige manier is om je kat gehydrateerd te houden. Dit is vooral belangrijk voor katten die aanleg hebben voor urinewegproblemen.
  • Minder calorieën, meer volume: overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij huiskatten. Natvoer heeft over het algemeen minder calorieën per gram dan droogvoer, waardoor het een goede optie kan zijn voor katten die op dieet zijn. Ze kunnen meer eten en zich vol voelen, zonder al die extra calorieën.
  • Smaak en variatie: sommige katten zijn gewoon kieskeurig. Natvoer komt in allerlei smaken en texturen, wat het voor jouw kieskeurige kat aantrekkelijker kan maken. Het kan ook helpen om de eetlust te stimuleren bij oudere katten of katten die ziek zijn.

Nadelen van natvoer

  • Kosten en houdbaarheid: laten we eerlijk zijn: natvoer is vaak duurder dan droogvoer. Ook gaat het niet zo lang mee nadat je de verpakking hebt geopend. Als je meerdere katten hebt of een strak budget, kan dit een uitdaging zijn.
  • Tandheelkundige zorgen: er is enige discussie over of natvoer slecht is voor de tanden van katten. Sommige mensen geloven dat droogvoer helpt om de tanden schoon te houden door tandplak te verwijderen als de kat kauwt. Echter, het belangrijkste voor de tandgezondheid van je kat is regelmatige tandheelkundige zorg.
  • Hoe zit het met een mix?: een gemengd dieet kan vaak de beste oplossing zijn. Door zowel nat- als droogvoer aan te bieden, krijgt je kat de voordelen van beide. Ze krijgen de hydratatie van het natvoer en de tandheelkundige voordelen en het gemak van droogvoer. Plus, het biedt variatie, wat altijd goed is om verveling te voorkomen.

Luister naar je kat

Uiteindelijk kent niemand jouw kat beter dan jij. Sommige katten geven duidelijk de voorkeur aan natvoer, terwijl anderen liever hun tanden in droogvoer zetten. Let op de voorkeuren, de gezondheid en het gedrag van je kat als je beslist welk type voer het beste is.

Conclusie

Of je nu kiest voor natvoer, droogvoer, of een combinatie van beide, het belangrijkste is dat het dieet van je kat evenwichtig en geschikt is voor haar specifieke behoeften. Zorg altijd voor voldoende vers water, ongeacht welk type voer je kiest. En vergeet niet, bij twijfel is het altijd een goed idee om advies te vragen aan je dierenarts. Zij kunnen je helpen een voedingsplan op te stellen dat perfect is afgestemd op de behoeften van jouw harige vriend.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Katten

Symptomen van een slechtziende kat

Heb je ooit gemerkt dat je kat zich wat onhandig lijkt te gedragen, of misschien minder actief is da
Katten

Symptomen van een rouwende kat

Heb je ooit het gevoel gehad dat je viervoeter niet helemaal zichzelf is na het verlies van een maat
Katten

Symptomen van rabies bij een kat

Heb je ooit nagedacht over de mogelijke gevaren waaraan onze geliefde harige vrienden kunnen worden
Katten

Symptomen van plaveiselcelcarcinoom bij een kat

Je hebt een harig, schattig vriendje dat je leven opfleurt, maar plotseling merk je iets vreemds op.

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy