Mag een kat mandarijn eten?

Header voor katten

Allereerst, katten zijn van nature vleeseters. Hun dieet is voornamelijk gebaseerd op vlees en ze hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die alleen in vlees te vinden zijn. Dat betekent niet dat ze nooit iets anders kunnen eten, maar het betekent wel dat hun hoofdvoedselbron vlees moet zijn. Maar hoe zit het met fruit zoals mandarijnen? Nou, het is algemeen bekend dat citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en ja, ook mandarijnen, niet de beste keuze zijn voor katten. Dit komt vooral door de essentiële oliën en psoralenen die in deze vruchten voorkomen.

Katten

De risico’s van citrusvruchten

De essentiële oliën en psoralenen in mandarijnen kunnen voor katten giftig zijn. Ze kunnen gastro-intestinale klachten veroorzaken zoals braken of diarree. In sommige gevallen kan blootstelling aan deze stoffen zelfs leiden tot meer ernstige symptomen zoals depressie van het centrale zenuwstelsel, fotosensibiliteit, en in extreme gevallen, leverschade. Een ander belangrijk punt is dat katten een beperkt vermogen hebben om zoete smaken te proeven. Dit betekent dat ze niet dezelfde voldoening krijgen van het eten van fruit zoals wij dat doen. Dus zelfs als mandarijnen niet giftig voor ze waren, zouden ze waarschijnlijk niet dezelfde vreugde ervaren bij het eten ervan als wij.

Maar wat als mijn kat toch een stukje mandarijn eet?

Geen paniek! Als je kat een klein stukje mandarijn heeft gegeten, is de kans groot dat dit niet tot ernstige problemen zal leiden. Het is echter belangrijk om je kat in de gaten te houden en te zoeken naar tekenen van gastro-intestinaal ongemak of andere symptomen.

In het geval dat je kat grotere hoeveelheden mandarijn heeft gegeten of als je merkt dat ze niet lekker wordt, is het het beste om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Veilige alternatieven voor katten

Als je je kat toch wilt trakteren op iets speciaals, zijn er veel veiligere opties dan citrusvruchten. Veel katten genieten bijvoorbeeld van:

  • Kleine stukjes gekookte kip of kalkoen (zonder botten en kruiden)
  • Speciaal voor katten gemaakte lekkernijen
  • Een beetje gekookte vis (zorg ervoor dat er geen graten in zitten)

Het is altijd het beste om te onthouden dat snacks slechts een klein deel van het dieet van je kat moeten uitmaken. De hoofdmaaltijden moeten altijd uit gebalanceerd kattenvoer bestaan.

Conclusie

Hoewel het delen van onze snacks met onze harige vrienden uit liefde en genegenheid kan komen, is het belangrijk om te weten wat veilig is en wat niet. Mandarijnen, en citrusvruchten in het algemeen, zijn geen veilige snacks voor katten. Dus de volgende keer dat die grote, smekende ogen naar je mandarijnen kijken, is het beter om ‘nee’ te zeggen en in plaats daarvan te kiezen voor een kat vriendelijk alternatief.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Katten

Nierstenen symptomen bij een kat

Hey daar, kattenliefhebbers! Als je hier bent, is de kans groot dat je je zorgen maakt over je pluiz
Katten

Wat zijn nieroperatie kosten van een kat?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een kattenouder die bezorgd is over zijn harige vriendje. Mi
Katten

Wanneer een kat laten inslapen met nierfalen?

Hey daar, kattenliefhebbers! Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat voor veel huisdiereig
Katten

De kosten van een nierdialyse bij een kat

We hebben het over een onderwerp dat misschien niet het leukste is om over na te denken, maar wel on

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy