Mag een hond diclofenac?

Header voor honden

Mag een hond diclofenac nemen? Laten we meteen duidelijk zijn, medicijnen voor mensen zijn meestal niet geschikt voor honden, en diclofenac is geen uitzondering. Maar laten we eens dieper ingaan op waarom dit zo is en wat je moet weten over medicijnen voor je harige vriend.

Mag een hond diclofenac?

Het gevaar van diclofenac voor honden

Diclofenac is een niet-steroïde ontstekingsremmend geneesmiddel (NSAID) dat vaak wordt gebruikt om pijn en ontsteking bij mensen te behandelen. Het kan effectief zijn voor mensen, maar het kan buitengewoon schadelijk zijn voor honden. Het belangrijkste probleem is dat honden veel gevoeliger zijn voor diclofenac dan mensen. Zelfs kleine hoeveelheden van het medicijn kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken bij honden, zoals maagzweren, nierproblemen, leverfalen en zelfs fatale vergiftiging.

Waarom zijn honden zo gevoelig voor diclofenac?

De gevoeligheid van honden voor diclofenac heeft te maken met hoe hun lichaam het medicijn verwerkt. Honden kunnen diclofenac veel langzamer afbreken dan mensen, wat betekent dat het langer in hun systeem blijft en zich kan ophopen tot gevaarlijke niveaus. Bovendien kunnen honden het medicijn niet zo efficiënt uitscheiden als mensen, wat de kans op toxiciteit vergroot.

Symptomen van diclofenac-vergiftiging bij honden

Het is van vitaal belang om de symptomen van diclofenac vergiftiging bij honden te herkennen, omdat snelle actie levensreddend kan zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Braken
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Zwakte
 • Bleke tandvlees
 • Donkere, teerachtige ontlasting
 • Lethargie
 • Bloed in de ontlasting of braken

Als je vermoedt dat je hond diclofenac heeft ingenomen of als je deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. De tijd kan van cruciaal belang zijn om ernstige schade te voorkomen.

Alternatieve pijnbehandeling voor honden

Gelukkig zijn er veilige alternatieve behandelingen beschikbaar om pijn en ontsteking bij honden te beheersen zonder toevlucht te nemen tot medicijnen voor mensen. Hier zijn enkele opties:

 • Diergeneeskundige NSAID’s: als je hond pijn heeft en ontstekingen moeten worden behandeld, kan je dierenarts specifieke diergeneeskundige NSAID’s voorschrijven die veiliger zijn voor honden.
 • Natuurlijke supplementen: er zijn natuurlijke supplementen zoals glucosamine en chondroïtine die kunnen helpen bij gewrichtspijn en artritis bij honden zonder schadelijke bijwerkingen.
 • Fysiotherapie en massage: deze niet invasieve benaderingen kunnen de mobiliteit van je hond verbeteren en pijn verlichten.
 • Dieet: het juiste dieet kan ook helpen bij het beheersen van ontstekingen. Overleg met je dierenarts over de juiste voeding voor je hond.
 • Hydrotherapie: zwemmen in warm water kan de spieren van je hond ontspannen en pijn verlichten.

Conclusie

Om terug te komen op de vraag, “mag een hond diclofenac nemen?” Het antwoord is een duidelijk nee. Diclofenac is gevaarlijk voor honden en moet koste wat kost vermeden worden. Als je denkt dat je hond pijn heeft of medische behandeling nodig heeft, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Er zijn veilige en effectieve alternatieve behandelingen beschikbaar om je harige vriend te helpen zich beter te voelen zonder het risico van diclofenac vergiftiging.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Symptomen van een angstige kat

Symptomen van een angstige kat

Welkom bij onze blog, vandaag gaan we de schijnwerpers richten op onze pluizige vrienden en hun emot
Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy