Mag een hond blauwe bessen?

Header voor honden

Voordat we dieper ingaan op de vraag of honden blauwe bessen kunnen eten, laten we eens kijken naar wat deze kleine juweeltjes nu zo bijzonder maakt. Blauwe bessen zijn kleine, ronde vruchten die behoren tot de bosbesfamilie. Ze zijn niet alleen lekker, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen.

Mag een hond blauwe bessen?
 • Vitamines en antioxidanten: blauwe bessen zijn rijk aan vitamines, vooral vitamine C en vitamine K. Daarnaast bevatten ze antioxidanten zoals anthocyanen, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam van je hond.
 • Vezels: deze vruchten bevatten ook vezels, die goed zijn voor de spijsvertering van je hond en kunnen helpen bij problemen zoals obstipatie.
 • Laag in calorieën: blauwe bessen zijn relatief laag in calorieën, wat betekent dat je hond ervan kan genieten zonder zich zorgen te maken over gewichtstoename.
 • Ontstekingsremmend: sommige studies suggereren zelfs dat blauwe bessen ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben, wat gunstig kan zijn voor honden met gewrichtsproblemen.

Honden en blauwe bessen een goede combinatie

Nu je weet waarom blauwe bessen zo gezond zijn, laten we eens kijken of honden ervan kunnen genieten. Het goede nieuws is dat de meeste honden zonder problemen blauwe bessen kunnen eten. Ze zijn over het algemeen veilig en kunnen zelfs een gezonde toevoeging zijn aan het dieet van je hond.

Voedingswaarde

Blauwe bessen zijn voedzaam en kunnen een leuke traktatie zijn voor je hond. Ze bevatten vitamines en antioxidanten die goed zijn voor zijn gezondheid.

 • Laag in calorieën: als je je zorgen maakt over het gewicht van je hond, kun je gerust zijn. Blauwe bessen zijn caloriearm, wat betekent dat je hond ervan kan genieten zonder te veel extra calorieën binnen te krijgen.
 • Anti-oxidanten: de antioxidanten in blauwe bessen kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam van je hond, wat gunstig kan zijn voor zijn algehele gezondheid.

Hoe geef je je hond blauwe bessen?

Oké, dus je bent ervan overtuigd dat blauwe bessen goed zijn voor je hond. Maar hoe geef je ze op een veilige manier? Hier zijn enkele tips:

 • Vers of bevroren: je kunt je hond zowel verse als bevroren blauwe bessen geven. Sommige honden vinden de textuur van bevroren blauwe bessen zelfs leuker om op te kauwen op een warme zomerdag.
 • Hoeveelheid: geef blauwe bessen met mate. Het is een traktatie, geen hoofdmaaltijd. Een paar blauwe bessen per dag zijn meestal voldoende, afhankelijk van de grootte van je hond.
 • Let op allergieën: zoals met elk nieuw voedingsmiddel, moet je opletten of je hond allergisch is voor blauwe bessen. Begin met een kleine hoeveelheid en let op eventuele negatieve reacties zoals braken, diarree of jeuk.
 • Verwijder de stelen: verwijder altijd de stelen van de blauwe bessen voordat je ze aan je hond geeft, omdat deze verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Hoewel blauwe bessen over het algemeen veilig zijn voor de meeste honden, zijn er enkele uitzonderingen en voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

 • Diabetes: als je hond diabetes heeft, moet je voorzichtig zijn met het geven van blauwe bessen, omdat ze suiker bevatten. Overleg altijd met je dierenarts voordat je het dieet van een diabetische hond verandert.
 • Nierproblemen: honden met nierproblemen moeten ook voorzichtig zijn met het consumeren van blauwe bessen vanwege het hoge gehalte aan oxalaten, die nierstenen kunnen veroorzaken.
 • Overmatige inname: zoals eerder vermeld, moet je blauwe bessen met mate geven. Te veel van een goede zaak kan leiden tot maagklachten.

Conclusie

Mag een hond blauwe bessen? Ja, zeker! Blauwe bessen zijn gezond, lekker en kunnen een leuke traktatie zijn voor je harige vriend. Zorg er gewoon voor dat je ze met mate geeft en let op eventuele allergische reacties. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen blauwe bessen een heerlijke aanvulling zijn op het dieet van je hond, waardoor hij kan genieten van de smaak en de gezondheidsvoordelen van deze kleine krachtpatsers. Dus ga ervoor, deel een paar blauwe bessen met je trouwe metgezel en geniet samen van de heerlijke smaak en de gezonde voordelen!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering