Leeuwhondje

Header voor honden

Het Leeuwhondje, ook wel bekend als de Shih Tzu, is een super coole hondensoort die zijn roots in het oude China heeft. Deze kleine pluizenbollen hebben een mega interessante geschiedenis, een unieke look, een te gek karakter, en het is belangrijk om te weten wat ze eten en hoelang ze blijven rennen, als je er eentje als huisdier wilt. Dus laten we deze kleine vrienden eens wat beter leren kennen, van kop tot staart!

Leeuwhondje

Geschiedenis

Het Leeuwhondje heeft echt een epische geschiedenis. Ze komen oorspronkelijk uit Tibet, maar zijn naar China gereisd en hebben daar een upgrade gekregen door wat kruisingen met andere kleine honden. Het resultaat? De Shih Tzu, die letterlijk “Leeuwhondje” betekent in het Chinees, dankzij hun leeuwachtige uiterlijk. In het oude China waren deze honden helemaal hot en happening, de favorieten van de keizers en de jetset.

Uiterlijk

Over uiterlijk gesproken, Shih Tzu’s zijn absolute eyecatchers. Ze zijn klein, hebben een weelderige, zijdezachte vacht in allerlei kleuren, zoals goud, wit, zwart en bruin. Hun snoetje is super schattig, met grote donkere ogen die je smeken om knuffels te geven.

Wat ze echt onderscheidt, is die dikke, dubbele vacht. Maar let op, dat betekent ook dat ze regelmatig een beauty treatment nodig hebben om te voorkomen dat hun haar in de knoop raakt en gaat lijken op een stel gordijnen.

Karakter

Het karakter van een Shih Tzu is minstens zo schattig als hun uiterlijk. Ze zijn mega vriendelijk en aanhankelijk. Deze honden zijn vaak in voor een spelletje en zijn geweldig gezelschap voor gezinnen, inclusief kinderen en andere huisdieren.

Hoewel ze klein zijn, hebben ze grote harten en zijn ze soms best wel stoer. Maar verwacht geen agressie, want ze staan bekend om hun geduld en vriendelijke aard. Al kunnen ze af en toe ook eigenwijs zijn, dus een beetje training en socialisatie is wel nodig om ze in het gareel te houden.

Gezondheid en levensverwachting

In het algemeen zijn Shih Tzu’s behoorlijk gezond en kunnen ze een aardige leeftijd bereiken. Maar net als andere honden kunnen ook zij wat gezondheidsprobleempjes tegenkomen. Hier zijn een paar veelvoorkomende issues:

Ademhalingsproblemen: dankzij hun platte snuitje (brachycefale structuur) kunnen Shih Tzu’s soms wat ademhalingsproblemen hebben, vooral bij warm weer.

Huidproblemen: met die lange vacht zijn ze gevoelig voor huidproblemen zoals allergieën en huidinfecties. Regelmatig baden en borstelen kan dat voorkomen.

Oogproblemen: hun grote, donkere ogen kunnen gevoelig zijn voor problemen zoals traanvlekken en hoornvlieszweren.

Gewrichtsproblemen: net als veel kleine honden kunnen Shih Tzu’s last hebben van gewrichtsproblemen, zoals een ontwrichte knieschijf.

Met goede zorg en aandacht kunnen ze echter wel 10 tot 16 jaar oud worden, wat best lang is voor zo’n klein ras.

Conclusie

Het Leeuwhondje, ofwel de Shih Tzu, is een geweldig hondenras met een interessante geschiedenis, een opvallend uiterlijk, een vriendelijk karakter en een mooie levensverwachting. Als je er eentje als huisdier overweegt, zorg dan wel dat je hun vacht goed onderhoudt en dat je regelmatig bij de dierenarts langsgaat. Met de juiste verzorging kunnen Shih Tzu’s trouwe en liefdevolle metgezellen zijn voor jou en je gezin gedurende vele jaren vol avontuur!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Honden

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Honden

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Honden

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering