Ierse Wolfshond

Header voor honden

De Ierse Wolfshond, zo’n coole hond, toch? Deze jongens hebben echt een interessante geschiedenis en zien er mega indrukwekkend uit. Maar wist je dat ze eigenlijk enorme knuffelberen zijn? Laten we eens graven in hun geschiedenis, uiterlijk, persoonlijkheid, gezondheid en hoelang ze met ons kunnen hangen.

Ierse Wolfshond

De geschiedenis van de Ierse Wolfshond

Oké, dus de geschiedenis van deze jongens gaat way back, zoals, eeuwen geleden. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wolven, herten en andere grote prooien in Ierland. Deze honden waren serieus groot en sterk, dus ze konden dat wel aan.

En wist je dat ze een soort van statussymbool waren in de Keltische cultuur? Mensen vonden ze zo gaaf dat ze ze zelfs als cadeau aan buitenlandse royalty’s gaven. Ze werden ook vaak afgebeeld in kunst en verhalen van de middeleeuwen. Deze honden hadden gewoon een legendarische status.

Maar, helaas, in de 18e eeuw gingen hun aantallen sterk achteruit door oorlogen en veranderingen in de landbouw. Ze dreigden zelfs uit te sterven. Maar gelukkig waren er fokkers in de 19e eeuw die hen nieuw leven hebben ingeblazen door ze te kruisen met andere grote rassen zoals de Schotse Deerhound en de Grote Dane.

Het uiterlijk van de Ierse Wolfshond

Als je een Ierse Wolfshond ziet, valt ‘ie meteen op. Dit zijn serieus grote jongens, de grootste ter wereld eigenlijk. Mannetjes kunnen een schouderhoogte van 81 tot 86 centimeter bereiken en vrouwtjes zijn iets kleiner. En dan hebben ze die lange poten en dat gespierde lijf. Ze hebben meestal een ruwe, korte vacht in kleuren zoals grijs, gestroomd, rood, zwart en wit.

Ze hebben zo’n herkenbare lange snuit en hun ogen hebben altijd een vriendelijke en expressieve blik. Deze honden zien er gewoon majestueus uit, echt waar.

De persoonlijkheid van de Ierse Wolfshond

Nu, ondanks hun gigantische formaat, zijn deze jongens eigenlijk enorm lief en vriendelijk. Ze zijn sociaal en aanhankelijk en ze passen goed in gezinnen. Ze zijn ook super geduldig, zelfs met kinderen. Maar ze kunnen soms wat verlegen zijn tegenover vreemden, dus ze zijn geweldige waakhonden omdat ze altijd alert zijn.

Je moet wel weten dat ze behoorlijk veel menselijke interactie en liefde nodig hebben. Ze kunnen niet goed tegen lang alleen zijn, dus je moet ze veel aandacht geven.

Gezondheid en levensverwachting van de Ierse Wolfshond

Helaas zijn Ierse Wolfshonden vatbaar voor gezondheidsproblemen vanwege hun enorme formaat. Eén zorg is bloat, een ernstige aandoening waarbij de maag zich vult met lucht en kan draaien. Dat is echt gevaarlijk, dus je moet er snel bij zijn als dat gebeurt.

Ze kunnen ook last hebben van cardiomyopathie, een hartaandoening die vaak voorkomt bij grote hondenrassen. Dus, regelmatige bezoekjes aan de dierenarts en een gezond dieet zijn een must om ze gezond te houden.

Hun levensverwachting ligt meestal tussen 6 en 8 jaar, wat korter is dan sommige andere hondenrassen. Maar sommigen kunnen langer leven als je goed voor ze zorgt en regelmatig naar de dierenarts gaat.

Conclusie

De Ierse Wolfshond is echt een uniek en fascinerend hondenras. Ze hebben een coole geschiedenis, zien er indrukwekkend uit en zijn eigenlijk enorme knuffelberen. Ze hebben wat speciale zorg nodig vanwege hun grootte en gezondheidsproblemen, maar als je bereid bent om die verantwoordelijkheid op je te nemen, kunnen ze geweldige metgezellen zijn die je leven verrijken. Dus, als je van grote, vriendelijke reuzen houdt, is de Ierse Wolfshond misschien wel jouw perfecte maatje!

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy