Hoeveel metacam mag een hond?

Header voor honden

Vandaag gaan we het hebben over een veelgestelde vraag in de wereld van dierenverzorging, hoeveel metacam mag je aan je hond geven? metacam is een veelgebruikt ontstekingsremmend medicijn voor honden, maar het is belangrijk om de juiste dosering te begrijpen om de gezondheid van je harige vriend te waarborgen. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en proberen we wat duidelijkheid te scheppen.

Hoeveel metacam mag een hond?

Wat is metacam?

Voordat we ingaan op de juiste dosering, laten we eerst begrijpen wat metacam eigenlijk is. Metacam is de merknaam voor meloxicam, een niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddel (NSAID). Het wordt vaak voorgeschreven door dierenartsen om ontstekingen en pijn bij honden te verminderen. Het is effectief bij de behandeling van aandoeningen zoals artritis, gewrichtspijn en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

De juiste dosering achterhalen

De juiste dosering metacam voor je hond is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat hij de voordelen van het medicijn krijgt zonder het risico van bijwerkingen te vergroten. De dosering kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de grootte van je hond, zijn leeftijd, gewicht en de aard van zijn aandoening. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om je op weg te helpen:

 • Raadpleeg je dierenarts: dit is de belangrijkste stap. Voordat je begint met het geven van metacam aan je hond, moet je altijd een dierenarts raadplegen. Zij kunnen de specifieke behoeften van je hond beoordelen en de juiste dosering aanbevelen.
 • Gewicht van je hond: de dosering van metacam wordt vaak berekend op basis van het gewicht van je hond. Over het algemeen geldt dat een dosering van 0,09 mg tot 0,1 mg meloxicam per pond lichaamsgewicht wordt aanbevolen. Dit betekent dat een hond van 20 pond een dosis krijgt die tussen 1,8 mg en 2 mg ligt.
 • Leeftijd van je hond: de leeftijd van je hond kan ook een rol spelen bij de dosering. Oudere honden kunnen een lagere dosis nodig hebben vanwege hun verminderde stofwisseling en de gevoeligheid voor medicatie.
 • Aard van de aandoening: de ernst en aard van de aandoening van je hond kunnen de dosering beïnvloeden. Honden met ernstige pijn en ontsteking kunnen een hogere dosis nodig hebben dan honden met milde symptomen.
 • Volg de instructies van de dierenarts: zorg ervoor dat je de doseringsinstructies van je dierenarts nauwkeurig opvolgt. Dit omvat ook de duur van de behandeling. Het is belangrijk om nooit de dosering te verhogen zonder toestemming van een dierenarts.

Bijwerkingen en waakzaamheid

Hoewel metacam effectief kan zijn bij het verlichten van pijn en ontsteking bij honden, zijn er enkele potentiële bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Deze kunnen zijn:

 • Maagdarmproblemen, zoals braken of diarree.
 • Nierproblemen, vooral bij langdurig gebruik of bij honden met bestaande nierproblemen.
 • Leverproblemen, hoewel deze zeldzaam zijn.
 • Allergische reacties, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen.

Het is van cruciaal belang om je hond nauwlettend in de gaten te houden tijdens het gebruik van metacam. Als je merkt dat je hond ongewone symptomen vertoont, zoals braken, lethargie of verlies van eetlust, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Ze kunnen de dosering aanpassen of een alternatieve behandeling voorstellen.

Tips voor het geven van metacam aan je hond

Nu je begrijpt hoe de dosering werkt en waar je op moet letten, laten we enkele handige tips delen voor het geven van metacam aan je harige metgezel:

 • Geef het met voedsel: metacam kan maagirritatie veroorzaken, dus het is een goed idee om het samen met voedsel te geven. Dit kan helpen om de kans op maagklachten te verminderen.
 • Gebruik een spuitje: sommige dierenartsen voorzien je van een spuitje om de vloeibare metacam gemakkelijk in de mond van je hond te spuiten. Dit kan handig zijn als je hond moeite heeft met het innemen van medicatie.
 • Blijf consistent: probeer de dosis elke dag op hetzelfde tijdstip te geven om een constante concentratie van het medicijn in het bloed van je hond te behouden.
 • Monitor de voortgang: houd een dagboek bij van de symptomen van je hond en eventuele bijwerkingen. Dit kan nuttig zijn bij het bespreken van de voortgang met je dierenarts.

Conclusie

Metacam kan een effectieve behandeling zijn voor honden met pijn en ontsteking, maar het is van cruciaal belang om de juiste dosering te begrijpen en de aanbevelingen van je dierenarts op te volgen. Vergeet niet dat zelfmedicatie nooit een goed idee is, omdat de gezondheid van je hond op het spel staat. Raadpleeg altijd een dierenarts voor professioneel advies en volg hun instructies nauwgezet op.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wanneer mag een hond loslopen?

Wanneer mag een hond loslopen?

Honden zijn geweldige metgezellen. Ze brengen vreugde, liefde en opwinding in ons leven. Maar als ho
Wanneer mag de hond op het strand?

Wanneer mag de hond op het strand?

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je je trouwe metgezel naar het strand wilt meenemen,
Waar mag je zwemmen met je hond?

Waar mag je zwemmen met je hond?

Laten we eerlijk zijn, er is bijna niets zo leuk als samen met je harige vriend een duik nemen in ve
Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

Als je net zo'n trotse hondenouder bent als ik, dan weet je dat er niets beter is dan quality time d

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy