Gebroken middenvoetsbeentje symptomen bij een hond

Header voor honden

Heb je gemerkt dat je hond mank loopt of niet wil lopen? Misschien heeft hij pijn en wil hij niet dat je aan zijn poot komt. Het kan zijn dat je hond een gebroken middenvoetsbeentje heeft. Dit kan ernstig zijn, dus het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wat je moet doen. In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten over een gebroken middenvoetsbeentje bij honden.

Gebroken middenvoetsbeentje symptomen bij een hond

Symptomen die niet over het hoofd gezien kunnen worden

Als je denkt dat ‘hij loopt wel weer over’, stop dan even en let goed op. Een gebroken middenvoetsbeentje kan veel ongemak en pijn veroorzaken en je wilt niet dat je trouwe viervoeter daarmee blijft rondlopen. Hier zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op een breuk:

  • Mank lopen of helemaal niet willen lopen: dit is vaak het eerste wat opvalt. Als je hond plotseling mankt, kan dit een teken zijn van pijn in zijn poot.
  • Zwelling of gevoeligheid: een opgezwollen poot is een duidelijk teken dat er iets niet in orde is. De zwelling kan duidelijk zichtbaar zijn, of je voelt het als je zachtjes rond de middenvoet voelt.
  • Pijnreactie bij aanraking: als je hond jankt of probeert weg te trekken wanneer je zijn poot aanraakt, is dit een duidelijke indicatie dat hij pijn heeft.
  • Veranderingen in gedrag: je hond kan meer liggen dan normaal, niet willen spelen, of zelfs agressie tonen als je te dicht bij zijn pijnlijke poot komt.

Wat te doen als je deze symptomen ziet?

Zie je een of meer van deze symptomen bij je hond? Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Neem contact op met je dierenarts

Maak direct een afspraak met je dierenarts. Hij kan door middel van een röntgenfoto bevestigen of er inderdaad sprake is van een breuk en zal de beste behandeling voor je hond adviseren. Het is cruciaal om dit snel te doen, zodat je hond zo min mogelijk lijdt en snel kan beginnen met het herstel.

Behandeling en herstel

Afhankelijk van de ernst van de breuk, kan de behandeling variëren van rust en pijnmedicatie tot een operatie om de botten te stabiliseren.

Rust is cruciaal

Je dierenarts zal waarschijnlijk aanraden om je hond veel rust te geven. Dit betekent geen wilde spelletjes of lange wandelingen tot de poot genezen is.

Medicatie tegen de pijn

Pijnmanagement is ook een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Je dierenarts kan pijnstillers voorschrijven die speciaal bedoeld zijn voor honden.

Mogelijk een operatie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de botten te stabiliseren. Dit klinkt misschien eng, maar moderne veterinaire technieken zijn zeer geavanceerd en de kans op een volledig herstel is groot.

Conclusie

Hoewel ongelukken gebeuren, zijn er manieren om het risico op blessures zoals een gebroken middenvoetsbeentje te verminderen. Zorg voor een veilige speelomgeving, vermijd te ruwe spelletjes en zorg dat je hond niet springt van te hoge plaatsen.

Het observeren van je hond en het snel herkennen van de tekenen van een gebroken middenvoetsbeentje kan hem een hoop pijn besparen en zal bijdragen aan een sneller herstel. Zorg goed voor je viervoetige vriend, hij rekent op je!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Wat als een hond een vitamine D pil eet?

Het kan behoorlijk schrikken zijn: je hond heeft een vitamine D-pil gevonden en opgegeten. Geen pani
Mag een hond een walnoot eten?

Mag een hond een walnoot eten?

Als je een hond hebt, weet je dat ze soms de vreemdste dingen opeten. Van sokken tot schoenen, niets
Mag een hond vogelvoer eten?

Mag een hond vogelvoer eten?

Honden zijn bijzondere dieren en kunnen soms de meest onverwachte dingen doen. Een van die onverwach
Honden

Mag een hond taart eten?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je organiseert een feestje, hebt een prachtige taart gemaakt o

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering