Eten voor een zogende kat

Header voor katten

Dus je hebt een nieuwe toevoeging aan de familie, die schattige kleine kittens! Gefeliciteerd! Nu komt het leuke gedeelte, moeder worden voor je poes. We weten allemaal dat mama katten speciale zorg nodig hebben, vooral als het gaat om hun dieet. Dus, laten we het hebben over het voeren van een zogende kat.

Eten voor een zogende kat

De behoeften van een zogende kat

Het is geen geheim dat zogende katten extra voeding nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze gezonde, sterke kittens kunnen produceren en voeden. De voedingsbehoeften van een zogende kat verschillen aanzienlijk van die van een kat die niet zwanger is. Hier zijn enkele essentiële dingen die je moet weten:

 • Eiwitten, eiwitten, eiwitten: eiwitten zijn van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van kittens. Zorg ervoor dat het voer van je zogende kat rijk is aan hoogwaardige eiwitten. Kies bij voorkeur voor kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld voor zogende moederkatten.
 • Calorieën: zogende katten hebben meer calorieën nodig dan normaal, omdat ze niet alleen zichzelf onderhouden, maar ook hun kittens voeden. Controleer regelmatig het gewicht van je kat en pas de voeding aan als dat nodig is om ervoor te zorgen dat ze genoeg energie binnenkrijgt.
 • Vetten: geef je kat voeding met een matig vetgehalte om ervoor te zorgen dat ze voldoende energie heeft. De vetten in het voer helpen ook bij de opname van in vet oplosbare vitaminen.
 • Calcium: zogende katten hebben extra calcium nodig voor de ontwikkeling van de botten van hun kittens. Zorg ervoor dat het voer voldoende calcium bevat, maar overdrijf het niet, want te veel calcium kan nierproblemen veroorzaken.
 • Vocht: voldoende vochtinname is cruciaal voor een zogende kat. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is en overweeg om natvoer te geven, dat een hoger vochtgehalte heeft dan droogvoer.

Voedingstips voor je zogende kat

Nu je weet wat de basisbehoeften van een zogende kat zijn, laten we eens kijken naar enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat je kat de juiste voeding krijgt:

 • Kies voor speciaal zogend kattenvoer: de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je zogende kat de juiste voeding krijgt, is door te investeren in hoogwaardig kattenvoer dat speciaal is ontworpen voor zogende moederkatten. Deze voedingsmiddelen zijn meestal verrijkt met alle noodzakelijke voedingsstoffen.
 • Verdeel de maaltijden: in plaats van je kat één grote maaltijd per dag te geven, verdeel je haar dagelijkse voeding over meerdere kleine maaltijden. Dit helpt haar om voldoende voeding binnen te krijgen zonder zich te overeten.
 • Let op haar gewicht: houd het gewicht van je zogende kat in de gaten. Als ze te veel gewicht verliest, kan dit een teken zijn dat ze niet voldoende voeding krijgt. Raadpleeg in dat geval altijd je dierenarts.
 • Geef haar tussendoortjes: af en toe wat gezonde tussendoortjes geven, zoals stukjes gekookte kip of kalkoen, kan je zogende kat verwennen en ervoor zorgen dat ze enthousiast blijft eten.

Interessante feitjes over zogende katten

Nu weet je alles over de voedingsbehoeften van zogende katten, laten we wat leuke feitjes over deze moedige moeders delen:

 • Katten kunnen gemakkelijk tijdens de zwangerschap en de zogende periode zwanger raken: ja, je hebt het goed gelezen! Katten kunnen binnen enkele weken na de bevalling weer zwanger worden. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om je kat tijdens deze periode te steriliseren of ervoor te zorgen dat ze geen toegang heeft tot mannelijke katten.
 • Moederkatten kunnen extreem toegewijd zijn: moederkatten staan erom bekend dat ze alles doen om hun kittens te beschermen en te verzorgen. Ze zullen hun kittens warm houden, ze voeden en zelfs hun uitwerpselen opruimen om de nestplaats schoon te houden.
 • Kittens zijn afhankelijk van moedermelk in de eerste weken van hun leven: kittens kunnen niet overleven zonder moedermelk in de eerste weken van hun leven. Moedermelk is rijk aan antistoffen die de kittens beschermen tegen ziekten en infecties.
 • Zogende katten hebben een grote eetlust: het is normaal dat zogende katten een enorme eetlust hebben. Ze moeten niet alleen zichzelf voeden, maar ook hun hongerige kittens. Maak je geen zorgen als je kat eruitziet alsof ze niet genoeg kan eten – dit is meestal een teken dat ze hard werkt om voor haar kleintjes te zorgen.
 • De zogende periode duurt gewoonlijk ongeveer 6 tot 8 weken: de meeste katten zullen gedurende 6 tot 8 weken na de geboorte van hun kittens zogen. Na deze periode zullen de kittens beginnen met het eten van vast voedsel en zal de moederkat langzaam stoppen met zogen.

Conclusie

Het is van het grootste belang om ervoor te zorgen dat je zogende kat de juiste voeding krijgt, zodat ze gezonde en sterke kittens kan grootbrengen. Kies voor hoogwaardig kattenvoer dat speciaal is ontworpen voor zogende moederkatten en houd haar gewicht en gezondheid in de gaten. En vergeet niet om te genieten van deze speciale periode in het leven van je kat en haar schattige kittens! Veel plezier met het opvoeden van je kleine bontballetjes!

De #1 huisdieren community van Nederland

Voor alle dierenliefhebbers!

Word GRATIS lid

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Petrebels

Petrebels: waar kwaliteit en plezier samenkomen

Welkom in de wonderlijke wereld van Petrebels, waar het comfort, de veiligheid en speeltijd van elke
Wanneer heeft een kat koorts?

Wanneer heeft een kat koorts?

Heb je je ooit afgevraagd of je harige vriendje koorts heeft? Als kattenouder weet ik hoe belangrijk
Wanneer heeft een kat het koud?

Wanneer heeft een kat het koud?

Ben je een kattenliefhebber zoals ik? Dan weet je dat onze pluizige vrienden meesters zijn in het ve
Wanneer blaast een kat?

Wanneer blaast een kat?

Katten zijn mysterieuze wezens, bekend om hun elegantie en soms ondoorgrondelijke gedrag. Een van de

De goedkoopste verzekeringen

Voorkom dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen
Huisdierenverzekering