Eten voor kat een met nierproblemen

Header voor katten

Katten zijn ongelooflijk liefdevolle huisdieren. Ze brengen ons vreugde en troost met hun knuffels en kameraadschap. Maar wat gebeurt er als onze harige vrienden te maken krijgen met gezondheidsproblemen, zoals nierproblemen? Het kan een uitdaging zijn om voor een kat met nierproblemen te zorgen, maar één van de belangrijkste aspecten van die zorg is hun dieet. In deze informele blog gaan we het hebben over eten voor katten met nierproblemen, inclusief wat je kunt voeren en welke dingen je moet vermijden.

Katten

Nieren en hun belang

Voordat we ingaan op het dieet van katten met nierproblemen, laten we eens kijken naar waarom de nieren zo belangrijk zijn voor onze pluizige metgezellen. De nieren spelen een cruciale rol in het verwijderen van afvalstoffen en overtollige stoffen uit het lichaam van de kat. Ze reguleren ook de water- en elektrolytenbalans en helpen bij de productie van rode bloedcellen. Wanneer de nieren niet goed functioneren, kunnen zich schadelijke stoffen ophopen in het lichaam, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen.

Symptomen van nierproblemen bij katten

Voordat je het dieet van je kat aanpast, is het belangrijk om de symptomen van nierproblemen te herkennen. Deze kunnen zijn:

 • Verhoogde dorst en urineren.
 • Gewichtsverlies.
 • Slechte adem.
 • Verminderde eetlust.
 • Braken en diarree.
 • Lethargie en zwakte.

Als je merkt dat je kat een of meer van deze symptomen vertoont, is het raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Dieet aanpassingen

Als je kat eenmaal gediagnosticeerd is met nierproblemen, zal je dierenarts je waarschijnlijk aanraden om het dieet aan te passen. Het belangrijkste doel van een dieet voor katten met nierproblemen is om de belasting van de nieren te verminderen en de kat te voorzien van de juiste voedingsstoffen om haar gezondheid te ondersteunen.

Eiwitinname beperken

Een van de belangrijkste aanpassingen in het dieet van een kat met nierproblemen is het beperken van de eiwitinname. Te veel eiwitten kunnen de nieren belasten, dus het is belangrijk om eiwitarme voeding te geven. Dit betekent niet dat je kat helemaal geen eiwitten meer mag eten, maar eerder dat je de hoeveelheid eiwitten moet verminderen. Er zijn speciale nierdieetvoeders verkrijgbaar bij de dierenarts die zijn geformuleerd met het juiste evenwicht van eiwitten voor katten met nierproblemen.

Phosphorus controle

Een andere belangrijke factor om te overwegen is het fosforgehalte in het voedsel. Een te hoog fosforgehalte kan schadelijk zijn voor katten met nierproblemen. Kies voeding met een laag fosforgehalte of overleg met je dierenarts over het gebruik van fosforbindende medicijnen.

Hydratatie is essentieel

Katten met nierproblemen hebben vaak moeite met gehydrateerd blijven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat voldoende water binnenkrijgt. Sommige katten met nierproblemen kunnen meer vocht in hun dieet nodig hebben, dus overweeg het geven van natvoer in plaats van droogvoer. Je kunt ook proberen om wat water toe te voegen aan het voer om de vochtinname te verhogen.

Voedingsstoffen suppletie

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, zelfs als je haar dieet beperkt. Praat met je dierenarts over het gebruik van voedingssupplementen, zoals omega-3 vetzuren en B-vitaminen, om ervoor te zorgen dat je kat alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Wat je moet vermijden

Nu we hebben besproken wat je aan het dieet van je kat moet toevoegen, laten we eens kijken naar wat je moet vermijden. Hier zijn enkele voedingsmiddelen en stoffen die schadelijk kunnen zijn voor katten met nierproblemen:

 • Te veel eiwitten: zoals eerder vermeld, moet je de eiwitinname beperken, maar je moet niet helemaal stoppen met het geven van eiwitten, omdat ze nog steeds essentiële voedingsstoffen zijn.
 • Te veel fosfor: te veel fosfor kan de nierfunctie verergeren, dus vermijdt voedingsmiddelen die rijk zijn aan fosfor, zoals orgaanvlees en sommige vissoorten.
 • Zout: te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk kan zijn voor de nieren. Vermijd dus zout in het dieet van je kat.
 • Druiven en rozijnen: deze kunnen nierfalen veroorzaken bij katten, dus houdt ze buiten bereik van je huisdier.
 • Knoflook en uien: deze kunnen schadelijk zijn voor de rode bloedcellen van je kat en moeten volledig vermeden worden.
 • Cafeïne en chocolade: deze stoffen zijn giftig voor katten en moeten te allen tijde worden vermeden.

Conclusie

Het zorgen voor een kat met nierproblemen kan een uitdaging zijn, maar met het juiste dieet en de juiste zorg kan je kat nog vele gelukkige jaren voor de boeg hebben. Het is essentieel om samen te werken met je dierenarts om het beste voedingsplan voor je kat te bepalen. En vergeet niet dat liefde door de maag gaat, dus zorg ervoor dat je je kat verwent met liefdevolle aandacht en zorg, samen met het juiste dieet. Je harige metgezel zal je dankbaar zijn.

De goedkoopste en beste verzekeringen op een rijtje gezet

Voorkom verrassingen en dure uitgaven bij de dierenarts!

Bekijk verzekeringen

Heb je dit al gelezen?

De laatste artikelen

Katten

Symptomen van een slechtziende kat

Heb je ooit gemerkt dat je kat zich wat onhandig lijkt te gedragen, of misschien minder actief is da
Katten

Symptomen van een rouwende kat

Heb je ooit het gevoel gehad dat je viervoeter niet helemaal zichzelf is na het verlies van een maat
Katten

Symptomen van rabies bij een kat

Heb je ooit nagedacht over de mogelijke gevaren waaraan onze geliefde harige vrienden kunnen worden
Katten

Symptomen van plaveiselcelcarcinoom bij een kat

Je hebt een harig, schattig vriendje dat je leven opfleurt, maar plotseling merk je iets vreemds op.

Adverteren op het grootste dierenblog?

Dierenliefhebbers binnen handbereik

Ontdek de mogelijkheden
Girl with Puppy