Alleen al vanwege de vrolijke naam, Labradoodle of Labradoedel, zou je deze vriendelijke hond als huisgenoot willen. Maar er is nog veel meer om van te houden als het om deze intelligente en speelse honden gaat. Wil jij alles weten over deze vrolijke krullenbollen? Lees dan vooral verder!
Australian Labradoodle
De Australische Labradoodle, je raadt het al, vindt zijn oorsprong aan de andere kant van de wereld bij de Aussies. Slimme gasten daar, want het doel van deze kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel, was om hypoallergene, sociale hulphond te creëren.
Bij een Labradoodle hoef je namelijk niet bang te zijn dat je huis onder het hondenhaar zal zitten, want deze honden verharen minimaal. Dit betekent alleen niet dat mensen met hondenallergie geen reactie kunnen krijgen op deze lieverds. De kans is wel kleiner.
De Labradoodle is de afgelopen vijftien jaar mateloos populair geworden. Dat komt omdat het een hele leuke hond is die niet alleen slim is, maar ook vriendelijk, sociaal en actief, maar ook omdat de familie Obama destijds op zoek was naar een leuke, allergievriendelijke gezinshond en de Labradoodle overwoog. Dit gaf het hondenras een enorme impuls en plotseling wilde iedereen zo’n “hypoallergene hond” hebben.
Labradoodle medium
Nou is het dus al heel praktisch dat een Labradoodle bijna geen haren kwijtraakt. Maar je hebt ook nog eens de keuze uit verschillende maten! Perfect voor mensen die klein wonen, of wanneer je specifiek de voorkeur geeft aan een grotere of kleinere Labradoodle.
Er zijn drie formaten waar je uit kunt kiezen. De standaard Labradoodle, die ergens tussen de 55 en 65 cm is en tussen de 22 en 42 kilo kan wegen. De medium Labradoodle, die een mooi tussenmaatje is van tussen de 45 en 55 cm en 15 tot 21 kilo. Of een mini Labradoodle die slechts 35-45 cm wordt en ergens tussen de 10 en 15 kilo weegt.
De Labradoodle medium is een leuke hond met een middelgroot formaat. Niet heel geschikt om mee samen te wonen in je tiny house of als je op zoek bent naar een hondje om mee te dragen in een tasje. Maar wel perfect als je een leuk formaat hond wilt, wat ruimte over hebt in huis en geen grote logge hond wilt die je interieur verwoest. Een mooi middenmaatje dus!
Mini Labradoodle
Als je al dacht dat een gewone Labradoodle schattig is, dan val je bij een mini Labradoodle helemaal in katzwijm. Het lijken echt net kleine pluchen knuffeltjes. Omdat het ook nog hele lieve, sociale en aanhankelijke hondjes zijn, zijn het ook echte knuffelbeertjes. Of ze graag langere tijd bij je op schoot willen is de vraag, want ze hebben wel veel energie.
Deze hondjes willen graag je vriendje zijn, maar vinden het minder fijn als hun vriendje er niet is. Ze kunnen wel leren om korte periodes alleen te zijn, maar ze hebben er al gauw genoeg van en laten dat dan soms ook horen.
Australian Labradoodle mini
Dat de mini Labradoodle gewild is komt niet alleen omdat ze er zo snoezig uitzien. Een kleiner hondje kan ook gewoon een hele praktische keuze zijn. Bijvoorbeeld omdat je kleiner woont of geen grote tuin tot je beschikking hebt. In een flatje wil je waarschijnlijk liever geen enorme Deense Dog die bij elke beweging je koffie van tafel zwiept.
Desondanks is het wel belangrijk om te bedenken dat ook een mini hondje zoals de Australian Labradoodle mini voldoende bewegingsruimte nodig heeft. Als je hondje dat niet in huis of de tuin krijgt dan moet je er regelmatig samen op uit.
Een ander voordeel van een kleiner hondje is dat ze vaak een langere levensverwachting hebben in vergelijking met de grote lobbesen. Al is dit natuurlijk niet altijd goed te voorspellen. De Labradoodle mini kan tussen de tien en vijftien jaar worden.
Wat ook een handig voordeel is van de mini Labradoodle: je neemt hem makkelijk met je mee. Of je nu op de fiets gaat, met de auto of het openbaar vervoer: met een klein hondje is dat toch een stuk makkelijker dan met een grote. Je tilt zo’n mini hondje makkelijker op om hem een tijdje te dragen of hem de auto of trein in te tillen. Het is praktischer wanneer je met je hondje wilt fietsen in een fietskar.
En ook in de portemonnee merk je het verschil tussen een grote en kleine hond. Want je kunt je vast voorstellen dat een mini Labradoodle ook een kleinere voerbak met minder brokken erin krijgt. Omdat een mini Labradoodle qua formaat kleiner is, ben je ook minder tijd kwijt aan het verzorgen van het hondje. Maar dat betekent niet dat je er niet geborsteld hoeft te worden!
Die lieve, krullerige vacht zorgt voor die schattige teddyberen look, maar kan ook lekker in de knoop raken. Wil je klitten voorkomen dan moet je minstens wekelijks flink de borstel erdoorheen halen. Doe je dit niet dan is die mooie vacht al gauw een grote klittenbol. Niet leuk voor je hond. Een strippenkaart bij de hondentrimsalon is dan ook geen slecht idee, omdat je wilt voorkomen dat de haren te lang worden.
Labradoodle pup
De zoektocht naar een geschikte hond voor jou en je gezin kan best ingewikkeld zijn. Er zijn zoveel lieve en leuke hondjes. Wat past er nou het beste bij jullie? Een hond is niet een bibliotheekboek dat je zo weer kunt inruilen. Je doet er dus goed aan om je er goed in te verdiepen, voor je een Labradoodle pup aanschaft.
Labradoodle kopen
Er zijn verschillende manieren waarop je een Labradoodle pup kunt kopen. Toch is er maar een juiste manier en dat is via een erkende fokker. Op die manier weet je namelijk zeker dat jouw puppy gezond is en dat je niet bijdraagt aan misstanden in de hondenfokwereld. Je wilt immers wel graag dat jouw puppy goed verzorgd is en ook dat het een zuiver ras is, zodat je weet waar je voor kiest. Dus hoe verleidelijk het ook is om via via aan een pup te komen of om te sneupen op Marktplaats, ga altijd naar een betrouwbare en erkende fokker. Soms betekent dit dat je dan wat langer moet wachten en zoeken naar de pup voor jou. Maar dan weet je in ieder geval zeker dat je een gezonde en goede hond hebt.
Of een fokker erkend en betrouwbaar is kun je meestal met een simpele online zoektocht goed ontdekken. Maar evengoed is het belangrijk dat je zelf je gezonde verstand blijft gebruiken. Heb je een pup gevonden bij een fokker waar je misschien zou willen kopen? Vraag dan eerst eens een kennismaking aan en neem jezelf ook voor om niet meteen met een pup naar huis te gaan. Tijdens die kennismaking kun je dan goed zien of jouw pup in een schone en veilige omgeving zit, en heb je de mogelijkheid om al je vragen te stellen aan de fokker. Zo is het slim om te vragen naar de stamboom van je toekomstige pup. Zie je dingen die je niet bevallen, kan de fokker je vragen niet naar tevredenheid beantwoorden of heb je er een onderbuikgevoel bij? Laat de koop dan aan je voorbij gaan en doe bij sterke vermoedens van illegale fokken een melding.
Wat kost een Labradoodle?
De prijs van een Labradoodle varieert. Maar doorgaans betaal je tussen de 1500 en 3500 euro. Dat er zo’n stevig prijskaartje aanhangt heeft te maken met de stamboom van zo’n pup. Bij een goede fokker weet je dat je een zuiver ras krijgt. Een gezonde hond en in dit geval eentje die. Daar betaal je dan ook voor. Naast de aanschafkosten moet je ook rekening mee houden met alle onderhoudskosten. Dus daar valt onder de voeding en accessoires, maar ook kosten voor de dierenarts.
Wat kost een mini Labradoodle
Je zou misschien denken dat je voor minder hond ook minder geld betaald. Dat is helaas niet aan de orde. Dat je flink flappen op tafel moet leggen heeft namelijk niks te maken met het formaat van de hond, maar met de stamboom van de hond. Dus komt jouw mini Labradoodle uit een hele goede familielijn dan betaal je daar voor.
Labradoodle mini prijs
Daardoor kan de mini soms duurder zijn en soms juist goedkoper dan en standaard of medium Labradoodle. Ook de populariteit en vraag naar pups kan soms invloed hebben op de prijs. Als sommige pups erg gewild zijn of schaars, dan is het prijskaartje daar vaak ook naar. Het verschil is echter vaak slechts enkele honderden euro’s.
Labradoodle bruin
Alsof het nog niet lastig genoeg is om een hondenras te kiezen: heb je eindelijk besloten dat je voor een Labradoodle gaat, moet je ook nog eens een keuze maken uit maar liefst 12 kleuren!
Gelukkig kun je het een beetje opdelen, want er zijn vijf hoofdkleuren te onderscheiden: blond, bruin, rood, zilver en zwart. De overige kleuren zijn allemaal een afgeleide van deze hoofdkleuren. Het gaat dan om abrikoos, blauw, koffie, chocolade, crème, kalk, karamel, lavendel, perkament, rood, zilver en zwart. Uiteraard heb je al deze kleuren dan ook nog in verschillende varianten, van heel donker naar heel licht.
De Labradoodle bruin is, met al zijn varianten een hele populaire.
Labradoodle zwart
Je kunt uiteraard ook kiezen voor een prachtig zwarte Labradoodle. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de vacht van je Labradoodle over de jaren heen kan veranderen en lichter kan worden. Kun je nou met al deze kleuren niet uit de voeten en wil je iets anders? Dan kun je ook nog kiezen voor een Labradoodle parti of Labradoodle phantom. Wat is dat nou weer?
Nou, bij een parti labradoodle zitten er witte vlekken door de vacht heen. Dus witte vlekken gecombineerd met een van de hoofdkleuren. Wil je nog meer een mengelmoesje? Dan is de phantom een hele bijzondere variant van de Labradoodle. Hierbij zitten er namelijk meerdere kleuren door de vacht heen.
Maar wacht, er is nog meer! Naast de kleuren zijn er ook nog drie verschillende soorten vacht: de culy vacht, de curly fleece vacht en de wavy fleece vacht. De curly vacht bij een Labradoodle lijkt het meest op de krullen die je ook op een poedel ziet. Langere krullen? Dan kies je voor de curly fleece vacht, en wil je echt die golvende, hele zachte vacht dan is de wavy fleece vacht the way to go.
Labradoodle karakter
Bij een Labradoodle heb je het beste van twee werelden. Het is namelijk een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Je krijgt daardoor een hond die vriendelijk en sociaal is, waardoor het een ideale gezinshond is. Ze zijn namelijk een hele goede match met kinderen, andere huisdieren en je hoeft ook niet bang te zijn dat ze je bezoek wegjagen. Ze vinden het namelijk erg gezellig juist om bij mensen te zijn.
Daarnaast zijn ze hartstikke slim, want dat zijn de Labrador en de Poedel ook. Dat maakt de puppycursus een makkie. Want iets aanleren gaat ze goed af. Dit zijn geen honden die alleen maar op een kussentje liggen om mooi te zijn. Nee, ze willen graag iets ondernemen en het liefst samen met jou! Daardoor zijn ze perfect voor gezinnen die lekker actief zijn en veel in de natuur te vinden zijn. Met een Labradoodle heb je een echte vriend voor het leven. Maar het is wel een beetje een aanhankelijke vriend. Dat kan ervoor zorgen dat ze veel gaan blaffen, vooral als ze lang in hun eentje thuis zijn. Vinden ze niet zo leuk.
Wat zijn bekende problemen bij een Labradoodle
Labradoodles zijn doorgaans gezonde honden, maar net als ieder andere hondenras kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Naast het veelvuldig blaffen zijn er medische problemen die gedurende het leven van je Labradoodle de kop op kunnen steken.
Denk daarbij aan heup- en elleboogdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening die bij heel veel hondenrassen voorkomt, en waarbij de gewrichten niet goed ontwikkelen, waardoor de hond pijn krijgt bij het bewegen. Vooral honden die ook nog te zwaar zijn krijgen hier last van.
Verder zie je vaak Patella luxatie, wat betekent dat de kniesschijf snel uit de kom kan schieten. Je kunt je voorstellen dat dit jouw hond belemmert bij het lopen. Ook verschillende oogproblemen en oorontstekingen staan op het lijstje, net als voedselallergieën en een jeukende en geïrriteerde huid.
Hoe oud wordt een Labradoodle?
Je wilt natuurlijk dat jouw hond stokoud wordt. Toch is de maximale leeftijd van onze trouwe viervoeters meestal helaas beperkt. Ook bij een Labradoodle is dit maar 12 tot 15 jaar oud. Maar dit natuurlijk relatief, want de oudste Labradoodles werden 20 en soms moet je door onvoorziene omstandigheden eerder afscheid nemen. Hoe oud je Labradoodle wordt kan ook samenhangen met het formaat van je hond. Grote honden worden vaak minder oud dan kleintjes. En van de bloedlijn. Daarom is het zo belangrijk dat je bij een erkende fokker koopt, zodat je weet dat je een gezonde hond krijgt, of de kans daarop in ieder geval zo groot mogelijk is.
Je kunt gelukkig zelf wel veel doen om ervoor te zorgen dat jouw krullenbol zo lang mogelijk bij je blijft. Dat zijn eigenlijk allemaal dingen die op jou zelf ook van toepassing zijn. Dus, zo gezond mogelijk eten en lekker veel bewegen.
Zijn er veel erkende Labradoodle fokkers in Nederland?
Hoeveel erkende fokkers er precies zijn is lastig in te schatten. De zoektocht naar een betrouwbare fokker kan ook best een ding zijn. Je wilt het immers wel goed doen, voor jezelf maar vooral ook voor deze en toekomstige pups.
Je moet daarom vooral je gezonde verstand blijven gebruiken en broodfokkers links laten liggen. Dit soort fokkers is vaak alleen bezig met fokken om zoveel mogelijk centen te verdienen. Het dierenwelzijn staat vaak op een lager pitje. Let altijd op signalen hiervan. Maar het beste kun je vragen of de fokker waar jij je pup wilt kopen aangesloten is bij een organisatie als ALAEU, WALA of DALC. Dit soort organisaties zorgen ervoor dat fokkers aan strenge regels moeten voldoen voor ze mogen aansluiten. Hiermee wordt de zuiverheid van de stamboom intact gehouden, en zijn bijvoorbeeld medische keuringen verplicht voor verkoop.
Waar moet je om denken bij de aankoop van een Labradoodle
Wat voor dier je ook in huis haalt, het is altijd belangrijk dat je hier van tevoren goed over nadenkt. Het gaat immers wel over een levend wezen, dat ook gevoel heeft. Het belangrijkste is dus dat je je gaat verdiepen in wat het betekent om een hond te kopen en wat de voor- en nadelen zijn. Heb je voldoende ruimte voor een Labradoodle? Heb je genoeg tijd en energie om deze actieve hond te geven wat nodig is? Een pup is net als een klein kind, hij heeft een gedegen opvoeding nodig, wil je een leuke hond in huis hebben. Hou er ook rekening mee dat je niet zomaar meer de deur achter je dicht kunt trekken, want je hebt een hond om voor te zorgen. Die kan ook niet overal mee naar toe.
Daarnaast is het belangrijk om er bij stil te staan dat een hond ook een financiële belasting betekent. Niet alleen heb je met aanschafkosten te maken, ook in het onderhoud kost een hond geld. Denk aan voeding, medicijnen en medische zorg, of zaken als een trimmer. Daarnaast is het belangrijk dat je bedenkt wat voor Labradoodle je wilt, want ze zijn er in nogal wat varianten. Wil je een standaard Labradoodle, of een medium Labradoodle, of ben je toch verliefd op zo’n schattige mini Labradoodle? Welke kleur heeft je voorkeur of maakt het je niet uit? En geef je de voorkeur aan een krullerige vacht of meer golvend en lang?
Als je dan besloten hebt dat de Labradoodle de hond voor jou is, kies dan voor een erkende en betrouwbare fokker die aangesloten is bij een organisatie en een stamboom kan overhandigen.
Aanschaf waterblazer?
Een waterblazer kan een hele praktische investering zijn als je eigenaar wordt van een Labradoodle. Het is namelijk een soort föhn, maar dan voor honden. Vooral omdat een Labradoodle een bewerkelijke vacht heeft kan dit apparaat jouw leven en dat van je hond makkelijker maken. Met de waterblazer maak je je hond na een lekker bad of een natte wandeling namelijk lekker snel weer droog en schoon. Let bij de aanschaf van de waterblazer even op het vermogen van het apparaat. Voor een kleiner hondje heb je een minder krachtige waterblazer nodig dan voor een grote knul. En je kunt je vast voorstellen dat je hond wel even moet wennen aan dat enge ding. Introduceer het dus langzaam en op een leuke manier. Beloon je hond als je hem hebt gebruikt.
Vaak naar de trimsalon?
Wat is vaak? Je Labradoodle heeft zeker de nodige vachtverzorging nodig. Je moet hem wekelijks borstelen om klitten te voorkomen en het is aan te raden om elke 6 tot 8 weken een bezoekje naar de trimsalon in te plannen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je met klitten te maken krijgt en dat kan ook weer een gezondheidsrisico worden. Bij de hondentrimsalon doen ze dit op een professionele manier. Je kunt het ook zelf doen, maar dan heb je wel de juiste accessoires nodig en moet je ook weten wat je aan het doen bent. Sommige trimsalons bieden een workshop aan waarbij hondeneigenaren zelf kunnen leren.
Wat mag een Labradoodle niet eten?
Je kunt hier natuurlijk een eindeloos lange lijst neerzetten met dingen die een Labradoodle niet mag eten. Eigenlijk zijn het alle dingen die slecht zijn voor elke hond. Vaak kun je zelf ook wel beredeneren wat wel en niet gezond is voor je hond. Dingen die je absoluut moet vermijden omdat ze echt gevaarlijk zijn voor je hond zijn: chocolade, druiven en rozijnen, uien, knoflook en bieslook, de zoetstof xylitol die je vaak in snoepjes en kauwgom vindt, avocado, noten, koffie en thee, rauw varkensvlees en botten of graten. Ook kun je je hond beter geen vet of gefrituurd eten geven, ook al zit hij te schooien! En laat zuivelproducten liever ook links liggen.
Je hond mag wel hondenvoer eten. Kies bij voorkeur voor een goede kwaliteit. Verder kun je denken aan vlees zonder botten zoals kip, kalkoen of rund. Maar ook groenten zijn heel goed, zoals wortels en broccoli. Twijfel je of je je hond iets mag geven? Check dan even online of bij je dierenarts.